Δράκων ΙΙ: Μεταμόρφωση – Σωστό ελληνικό fantasy Μέρος 2ο

Written by on 2 Ιουνίου 2016

Ψάχνοντας απεγνωσμένα το επόμενο big thing στα βιβλία για να μπορέσω να το προτείνω παντού και να γίνω ο γαμάτος-ψαγμένος-φίλος έπεσε στα χέρια μου o “Δράκων”.

Για το πρώτο βιβλίο τα είπαμε σε ένα άρθρο όπου συζητήσαμε την τεράστια μαγκιά του συγγραφέα, που έκανε αλχημείες στα είδη και έγραψε ιστορικό μυθιστόρημα με κανόνες fantasy.
Μιλώντας μαζί του, ο Χρήστος Κασκαβέλης, μου είπε ότι τα δύο βιβλία, η “Γέννηση” και η “Μεταμόρφωση”, είναι στην ουσία ένα βιβλίο χωρισμένο στη μέση. Η σκέψη του ήταν ότι ένα βιβλίο 1000 σελίδων είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμο απ’ ότι δύο των περίπου 500. Βέβαια, ο harcore φαν μπορεί να δαγκώσει και διχίλιαρο αν αξίζει το βιβλίο, αλλά υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος. Η “Μεταμόρφωση” είναι ένα διαφορετικό βιβλίο από πολλές απόψεις.
Σε αντίθεση με τα βιβλία ξένων συγγραφέων, που οι εκδοτικές επιλέγουν να τα χωρίζουν στη μέση σε άκυρα σημεία και να αφήνουν τον αναγνώστη να περιμένει μήνες ολόκληρους για τη συνέχεια, ο ”Δράκων” χωρίζεται σε ένα σημείο που σε αφήνει με μια μεγάλη υπόσχεση (τη μεγάλη εκστρατεία) και αλλάζει το ύφος του βιβλίου πηγαίνοντας από ένα origin story σε μια ιστορία ανασκόπησης.
Η “Μεταμόρφωση” δεν είναι μόνο αυτή που συμβαίνει στον Ντα Ρεν, αλλά και στο ίδιο το βιβλίο με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Το βιβλίο ξεκινάει με τον Ντα Ρεν πλέον Αρχηγό των Λεπίδων, μια θέση επικίνδυνη και άχαρη. Μπροστά του βρίσκεται η προετοιμασία για τη Μεγάλη Εκστρατεία. Ο Θρύλος που η θρησκευτική εξουσία (Ούνα Μας) υποσχόταν για γενιές ολόκληρες στον λαό και που γι’ αυτόν προετοιμάζονταν και άντεχαν κακουχίες, επιτέλους έφτασε.

Κάθε άντρας της Φυλής θέλει να χτίσει την Ιστορία του, την Υστεροφημία του. Ο Ντα Ρεν και οι σύντροφοι του θα φύγουν με όνειρα μεγαλοπρέπειας, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμένουν.

Από εδώ ξεκινάει το ταξίδι. Ένα ταξίδι “μέχρι την άκρη του κόσμου”, γύρω και μέσα από την Ανατολική Αυτοκρατορία και πάλι πίσω, αλλά και συγχρόνως ένα ταξίδι ανασκόπησης και αλλαγής.
Ο Ντα Ρεν θα συνειδητοποιήσει πάρα πολλά πράγματα για τον εαυτό του, τη Φυλή, τη θρησκεία και τον κόσμο. Θα προσπαθήσει να αλλάξει, αλλά ποτέ αρκετά. Θα φτάσει μπροστά στον προσωπικό παράδεισό του, αλλά θα τον χάσει.
Από το πρώτο κεφάλαιο του πρώτου βιβλίου, ξέρουμε ότι το αίτημα του Ντα Ρεν στο Καστρομοναστήρι είναι να σωθεί η γυναίκα και η κόρη του. Καθώς περιμένεις να μάθεις τι έγινε τελικά, τι συνέβει τελικά στην Ζέρια και στην Ανέρια, ο συγγραφέας σε πηγαίνει αριστοτεχνικά από το παρόν στο παρελθόν και δημιουργεί μια τραγωδία που ξετυλίγεται σταδιακά με σκοπό να σε συνταράξει.
Spoiler: το καταφέρνει…
Μπορώ να πω ότι η “Μεταμόρφωση”, αν και πολύ διαφορετικό βιβλίο από τη “Γέννηση“, είναι άξια συνέχεια και κλείσιμο της ιστορίας, αλλά πάνω απ’ όλα είναι το κομμάτι που κάνει ολοκληρωμένη την ιστορία.
Σε βάζει σε ένα συναισθηματικό roller coster, με την αναμονή της εκστρατείας να μεταλλάσσεται σε κούραση, φόβο, οργή, απογοήτευση και τούμπαλιν…

Το φινάλε σου δίνει μια γερή μπουνιά στο στομάχι και σε αποχαιρετάει.

Αυτά για το βιβλίο. Ο Δράκων με τα δύο μέρη του με έκαναν να γίνω φανατικός των ελληνικών προσπαθειών και να βάλω στόχο να βρω κι άλλα παρόμοια αριστουργήματα.
Τις επόμενες μέρες ελπίζω να κάνω μια spoiler συζήτηση με τον Χ. Κασκαβέλη και να μιλήσουμε για θέματα που ίσως αναλύσουν σε βάθος τα όσα έγιναν στο βιβλίο.
Κάντε λοιπόν μια χάρη στον εαυτό σας και πάρτε τους δύο τόμους του Δράκων και αφεθείτε στον σκληρό κόσμο του Ντα Ρεν.

Συγγραφέας: Χρήστος Α. Κασκαβέλης
ISBN: 978-618-81789-9-1
Σελίδες: 528
Σχήμα: 14×20,5
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 12/10/2015



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist