…και όσο αντέξεις: O Louis Ck είναι ο καλύτερος stand up comedian εκεί έξω

Written by on 3 Μαΐου 2014

Την φάτσα του θα την δεις συχνά σε βιντεάκια στο youtube, θα του δώσεις λίγη σημασία, μπορεί και να το ψάξεις λίγο παραπάνω αλλά αν δεν δεις καμιά δεκαριά, ή ένα ολοκληρωμένο special του δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις το μεγαλείο αυτού του τεράστιου κωμικού.

Τελευταία βρίσκομαι σε αναζήτηση καλού stand up. Ένας φίλος μου έδειξε τον Δημήτρη Δημόπουλο τον οποίο και παρουσίασα πριν μερικές εβδομάδες και έχω δηλώσει άπειρες φορές την αγάπη μου και τον θαυμασμό μου για τον Mr Fluffy Gabriel Iglesias.

Σήμερα ο κωμικός που θα παρουσιάσω είναι μια ευφυία του καυστικού, political incorrect χιούμορ, που πραγματικά λατρεύω. Όπως και ο Iglesias, ο Louis CK είναι και αυτός Μεξικανο-Αμερικάνος, γεννημένος στο Mexico City και μεγάλωσε με την μητέρα του και τα αδέρφια του στην Μασαχουσέτη.

Δήλωσε οτι βλέποντας τα σκουπίδια που έβλεπε η μητέρα του στην (Αμερικάνικη) τηλεόραση, αποφάσισε να μπει στην βιομηχανία και να της προσφέρει κάτι καλύτερο. Τι να πούμε και εμείς ρε Louis στην Ελλάδα που έχουμε καταντήσει να βλέπουμε τα σκουπίδια… των Τούρκων?

Ε λοιπόν ο Louis έκανε καμιά δεκαριά δουλειές μέχρι να βρει το θάρρος να κάνει το πρώτο του stand up σε μια open mic βραδιά. Έπειτα έκανε μερικές παραστάσεις και σιγά σιγά περιοδείες, εμφανίσεις σε εκπομπές και δουλειές ως σεναριογράφος σε βραδινές εκπομπές.

Απο τότε έχει συνεχώς ανοδική πορεία, είναι ίσως ο καλύτερος stand up comedian των ημερών μας και δημιουργεί, έχοντας στο μυαλό του να κανει πάντα κάτι καινούριο, να είναι φρέσκος και να μην τον παρασέρνει το χρήμα.

Το HBO του προσφέρει χοντρά φράγκα για κάθε special, χώρια τα φράγκα απο dvd κτλ. Αυτός όμως επέλεξε να κάνει διάλυμα δύο χρόνων μόνο και μόνο για να επιστρέψει με καθαρό μυαλό και νέα αστεία, τα οποία πηγάζουν απο την ίδια την ζωή του, τις εμπειρίες του και την παρατηριτικότητα του.

Στην ουσία ο Louis CK είναι μια κλασσική φιγούρα ενός 45αρη μεσοαστού, που έχει διαζύγιο, δύο κόρες, ζει μια συνηθισμένη ζωή, μόνο που αυτή τη ζωή την φιλτράρει με κοφτερό βλέμμα. Το χιούμορ του βασίζεται στην αλήθεια. Στην άβολη αλήθεια, αυτή που περνάει απο το μυαλό σου, σε ενοχλεί αλλά είναι εκεί. Θα το ντύσει με δώσεις αυτοσαρκασμού και εσυ θα γελάσεις. Αλλά απο μέσα σου θα συμφωνήσεις, θα συμμετέχεις και θα αναφωνήσεις: Έχεις δίκιο. Πάρε ενα παράδειγμα.

Αν κάτσεις να το σκεφτείς, οι σύγχρονοι κωμικοί είναι πάνω απ΄όλα φιλόσοφοι. Είναι αυτοί που στην εποχή που ζούμε θα βγουν μπροστά και θα θίξουν ζητήματα τα οποία είναι ταμπού, θα ξεφτιλίσουν όλους τους δήθεν και θα παρατάξουν την λογική, και όλα αυτά ντυμένα με χιούμορ. Οι (μεγάλοι) stand up comedian, σου δείχνουν τον σωστό τρόπο να ζεις την ζωή και το κάνουν με τρόπο που γελάς. Απο αυτό το νέο είδος φιλόσοφου/δασκάλου, ο Louis είναι ο καλύτερος.

Αν δεις που βασίζεται το χιούμορ θα πικραθείς κιολας. Στερεότυπα για τα παιδιά, τους γονείς, το σεξ, τους γκέι, “κακές” λέξεις,  ενδόμυχες σκέψεις που ντρέπεσαι να παραδεχθείς. όλη η επιτυχία του stand up του βασίζεται στον “κακό” εαυτό μας αλλά και συγχρόνως στο δικό μας χιούμορ. ο Louis CK δεν είναι για όλους. Για αυτό και η σειρά του Lucky Louie απέτυχε.

Δες εδώ με τι άνεση μιλάει για τους γκέι, την λέξη faggot (πούστης) η οποία είναι “απαγορευμένη και καλά όπως το να πεις nigger (μαύρος/αράπης). Αλλά το κάνει στην τηλεόραση, το κάνει με χιούμορ και κανείς δεν γύρισε να του πει κάτι. Ούτε η γκέι κοινότητα ούτε κάποιος άλλος. Και ξέρεις γιατί? Γιατί τα εννοεί αυτά που λέει και εσύ συμφωνείς, αν σου κόβει και λίγο.

Καταλήγοντας θέλω να πω οτι πραγματικά ο Louis CK είναι απλά εθιστικός. Σε κάνει να κολλήσεις και εγώ επισήμως έχω κολλήσει. Είδα είδη το τελευταίο του special με τίτλο: Oh my God και άλλα δύο (shameless & chewed up) περιμένουν. Το ίδιο και δύο season απο την σειρά του Louie που επιστρέφει σε σε λίγο καιρό για την τέταρτη season.



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist