Μυστικός Πόλεμος: Επιχείριση Σίσυφος του Γιώργου Πουρλιάκα – X-Men αλά Ancient Greece φάση.

Written by on 9 Οκτωβρίου 2016

Η αναζήτησή μου για το ελληνικό αίμα στη fantasy, sci fi, horror κοινότητα συνεχίζεται με τον Γιώργο Πουρλιάκα και τον Μυστικό Πόλεμο!

Ο Γιώργος ήρθε σε επαφή μαζί μου το καλοκαίρι και μου ζήτησε να ρίξω μια ματιά στο πρώτο βιβλίο που εξέδωσε από τις Εκδόσεις Πηγή. Το βιβλίο έχει τον τίτλο Μυστικός Πόλεμος: Επιχείριση Σίσυφος και όπως υποδηλώνει και το όνομα του έχει το ένα πόδι στην Ελληνική μυθολογία και το άλλο στον σημερινό κόσμο.

Η ιστορία διαδραματίζεται ταυτόχρονα σε δύο σημεία κι εμείς με κοφτές γρήγορες κινήσεις μεταφερόμαστε από τον Κίμωνα στην Αθήνα, στην Σόνια στην Αμερική.

Από το οπισθόφυλλο:

Ο Κίμωνας Μεταλληνός είναι ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής από την Αθήνα. Αντικοινωνικός, κλειστός και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όμως, μετά την επιβίωσή του από μια έκρηξη σε μια μεγάλη οδό, θα αλλάξει. Τα οράματα από την αρχαία μυθολογία θα κατακλύσουν τα όνειρά του. Οι αισθήσεις του θα περάσουν σε ένα υπερφυσικό πεδίο. Ο Κίμωνας θα πολεμήσει ενάντια στον χρόνο για να βρει και να σταματήσει ένα σκοτεινό σχέδιο με στόχο την Αθήνα. Η προσπάθειά του αυτή θα τον κάνει εμμονικό και στο διάβα του θα προκαλέσει την τύχη του, τους άγνωστους εχθρούς του, αλλά και το αίμα αυτών που θα τον ακολουθήσουν ή θα βρεθούν στον δρόμο του.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Σόνια Μοναστηράκη, μια δεκαοκτάχρονη κοπέλα, κυνική, αυτοκαταστροφική και ερμαφρόδιτη, θα μπει -άθελά της στην αρχή- σ’ ένα υπόγειο παιχνίδι. Μια απειλή έρχεται για την Αμερική και η Σόνια θα παίξει κομβικό ρόλο, όταν θα μάθει ότι η κοπέλα που νόμισε για νεκρή μπορεί και να είναι ζωντανή. Το πάθος της θα την οδηγήσει στα χέρια Βόσνιων τρομοκρατών, Μεξικανών εμπόρων ναρκωτικών και της CIA. Η ίδια δεν θα διστάσει να αλλάξει στρατόπεδα και να προβεί σε τερατώδεις αποφάσεις, προκειμένου να επιβιώσει και να βρει την αλήθεια. Δύο φαινομενικά διαφορετικές υποθέσεις.

Το βιβλίο έχει μερικά πάρα πολύ καλά στοιχεία. Έχει αστείρευτη δράση, κοφτές αλλαγές από το ένα μέρος στο άλλο και μερικές βασικές ιδέες που τις θεώρησα καταπληκτικές. Χρησιμοποιεί την ελληνική μυθολογία σε ένα πλαίσιο επιστημονικής φαντασίας χωρίς να δώσει πολλές απαντήσεις στο πρώτο βιβλίο, γεγονός που με κάνει να θέλω να μάθω κι άλλα για το πως λειτουργεί η όλη X-Men αλά Ancient Greece φάση.

Το ότι η Σόνια παρουσιάζεται ως κυνική, αυτοκαταστροφική και ερμαφρόδιτη το θεωρώ θαρραλέο και τρομερά ενδιαφέρον. Η σεξουαλικότητα είναι ένα βασικό στοιχείο της προσωπικότητας του ανθρώπου. Προσωπικά το βρήκα τρομερά δύσκολο να κατανοήσω όλα τα στοιχεία της κάθε σεξουαλικής ταυτότητας (γενικώς όχι στο βιβλίο), οπότε το να δω ποια θα ήταν η προσέγγιση του συγγραφέα και το πως επηρεάζει τις πράξεις της Σόνια η φύση της, ήταν από τα πρώτα στοιχεία που με τράβηξαν στο βιβλίο.

#manly_feet

Το βιβλίο κύλησε κι ενώ η ιστορία πήγαινε από Ελλάδα – Αμερική άλλαζε και το στυλ της. Στην Αθήνα είχαμε το παιδί που ανακαλύπτει τις δυνάμεις του με ένα superhero origin style, ενώ στην Αμερική η Σόνια έπαιζε ένα κατασκοπικό παιχνίδι, μπλεγμένη ανάμεσα σε Βόσνιους τρομοκράτες και Ισπανούς εμπόρους ναρκωτικών.

Η ύπαρξη των δύο ομάδων που κινούσαν τα νήματα από το σκοτάδι (που ονομάζονται Διευθυντήριο και Συνδικάτο και μου θυμίζουν γαμάτα over the top ονόματα κακών από ταινίες όπως το James Bond πχ) προσέφεραν την απαραίτητη συνωμοσία που ξετυλίγεται σιγά σιγά μέσα στο βιβλίο.

Ο Γιώργος Πουρλιάκας στο πρώτο του βιβλίο τυπώνει στο χαρτί μερικές πολύ καλές ιδέες, αλλά χρειάζεται μερικές βελτιώσεις που θα φέρει η εμπειρία και οι εποικοδομητικές κριτικές που ξεκινούν καθώς αρχίζει το ταξίδι του βιβλίου του, για να φτάσει στο full των δυνατοτήτων του.

H δράση κατέκλυσε τις σελίδες σε τέτοιο βαθμό που δεν άφησε χώρο στις απλές καθημερινές συζητήσεις. Μου θύμισε το σχολιασμό που κάνω ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα hollywood blockbusters: για να μάθω τον χαρακτήρα, να επενδύσω και να χαρώ ή να στεναχωρηθώ για όσα του συμβούν πρέπει να τον ζήσω…

Και για να τον ζήσω δεν πρέπει να δω το πόσο γαμάτος είναι στις μάχες, αλλά να τον δω να κάθεται και να μιλάει με τον φίλο του για το κορίτσι που γουστάρει. Να τον δω να κάθεται να τρώει με τον πατέρα του και να δω πως είναι η σχέση τους μια χαλαρή μέρα. Να δω ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό.

Το έχω πει τόσες φορές που νομίζω ότι είναι δικό μου πρόβλημα και κόλλημα να βλέπω τους χαρακτήρες να κάνουν καθημερινά πράγματα…

Η Σόνια είναι ερμαφρόδιτη. Τι σημαίνει αυτό για αυτήν; Είναι μπερδεμένη; Έχει αποδεχτεί τη φύση της; Τι σημαίνει για αυτήν το ότι μέσα στο βιβλίο άλλαξε φύλο 3 φορές; Τι επίπτωση είχε αυτό στην ψυχοσύνθεση της;

Όσο ο Γιώργος Πουρλιάκας γράφει το δεύτερο βιβλίο του Μυστικού Πολέμου, τώρα που έχει στήσει τη σκακιέρα, έχει εδραιώσει το φανταστικό κομμάτι και τους βασικούς παίχτες μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση της ψυχής των χαρακτήρων του.

Κι αυτό είναι ένα ταξίδι πολύ περίεργο, γιατί οι χαρακτήρες έχουν αυτοσκοπούς και μπορεί και ο ίδιος ο συγγραφέας να τους μαθαίνει σταδιακά και να καταλήξουν σε κάτι τελείως διαφορετικό από ότι νόμιζε και ο ίδιος όταν τους πρωτογέννησε στο μυαλό του…

Συγγραφέας: Γιώργος Πουρλιάκας
Σελίδες: 456
Διαστάσεις: 14x21cm



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist