Martyrs(2008) – Ώθησε τα όρια σου με μία απο τις καλύτερες ταινίες τρόμου των τελευταίων χρόνων!

Καθώς το βράδυ καθόμουν και άκουγα προτάσεις για ταινίες που θα μπορούσαμε να δούμε, στο μυαλό μου ήρθε αυτή που ακούω εδώ και μήνες και που όλοι οι γνώστες λένε οτι είναι μια ταινία που πουσάρει τα όρια του θεατή, φτάνει τον τρόμο σε νέα επίπεδα και δοκιμάζει τις αντοχές σου…

Ο λόγος για το γαλλικό Martyrs (2008).


Πριν μερικές μέρες έκανα μια σειρά συνεντεύξεων με νέους Έλληνες σκηνοθέτες τρόμου. Μία ερώτηση που τους έθεσα ήταν η εξής: Τι κάνει τις ταινίες τρόμου να ξεχωρίζουν απο τις υπόλοιπες?

Η απάντηση του Δ. Βαβάτση, σκηνοθέτη του Carnivore και προσωπικού μου φίλου ήταν:

Οι ταινίες τρόμου μπορούν να θέσουν τον θεατή αντιμέτωπο με κάποιες φοβίες του και με οτιδήποτε μπορεί να θεωρεί ότι σοκάρεται. Έχουν την ικανότητα να φέρουν στα άκρα τον θεατή και να πρέπει να αντιμετωπίσει το αρχέγονο συναίσθημα του φόβου ή να γίνει μάρτυρας μιας ακραίας και ωμής εικόνας ώστε να συγκλονιστεί η αισθητική του.

Αυτό ακριβώς έγινε με το Martyrs…

Την ταινία αυτή θα την χώριζα σε δύο μέρη. Το πρώτο ξεκινά με την νεαρή Lucie να το σκάει απο το μέρος που κρατούνταν και να σώνεται απο τους (άγνωστους) βασανιστές της. Η Lucie μεγαλώνει δύσκολα, αλλά καταφέρνει να βρει έναν άνθρωπο και στο πρόσωπο της Anna βλέπει μια φίλη που θα την κάνει να ξεπεράσει τα τρομακτικά γεγονότα της παιδικής της ηλικίας.

Το πρώτο μέρος μπαίνει στη δράση ως ένα κλασσικό home invasion. H ενήλικη πλέον Lucie βρίσκει αυτούς που την βασάνιζαν (ένα ζευγάρι που ζει μια φαινομενικά φυσιολογική ζωή με τα παιδιά του), μπουκάρει στο σπίτι και τους καθαρίζει.

Οι εικόνες είναι σκληρές. Τα εφέ αρκετά αληθοφανή και practical, ενώ όσα γίνονται κυμαίνονται ανάμεσα στη πραγματικότητα και το τραυματισμένο μυαλό της Lucie. Για εμάς τους θεατές είναι δύσκολο να το ξεχωρίσουμε αλλά όταν το καταφέρνουμε η αποκάλυψη είναι μια φανταστική έκπληξη.

Το δεύτερο μέρος έχει την Anna πρωταγωνίστρια και ξεκινάει με εμάς να σκεφτόμαστε τι άλλο θα μπορούσε να μας δώσει αυτή η ταινία.

Έλα λοιπόν που έχει πολλά και το χειρότερο καλύτερο ξεκινά τώρα!

Αποκαλύψεις επι αποκαλύψεων για τους λόγους και τα κίνητρα της οικογένειας που βασάνιζε τη Lucie ενώ περνάμε σε μια torture φάση όπου παρακολουθούμε τον κυνικό και συστηματικό τρόπο που βασανίζεται η Anna.

Ποιος είναι όμως ο σκοπός και τα κίνητρα των βασανιστών? Η αποκάλυψη του δίνει έναυσμα για συζήτηση. Η ωμή αυτή ταινία σου δίνει τροφή για φιλοσοφική και μεταφυσική ίσως συζήτηση την ίδια ώρα που βλέπεις τον αιματηρό βασανισμό μιας νεαρής κοπέλας.

Το φινάλε!?!    
Τελικά έγιναν όλα για το τίποτα, ή όλο αυτό είναι μια μεγαλειώδης νίκη της Anna? Αυτό είναι κάτι που εσύ θα αποφασίσεις και σε αυτό το ερώτημα βασίζεται η αξία ολόκληρης της ταινίας.

Παρόλα αυτά το Martyrs είναι μια ταινία για γερά στομάχια που θα δοκιμάσει τα όρια σου. Αν επιλέξεις να την δεις επέστρεψε και γράψε μου για την εμπειρία σου.

Αρέσει σε %d bloggers: