The Get Down – Πολύχρωμο και over the top Hip-Hop

Ήρθε η ώρα να νιώσεις τη μαύρη μουσική, το Hip Hop, την Disco και τη Gospel. Αν σου αρέσουν και λίγο οι Wu Tang και το Afro Samurai έχεις βρει την καλύτερη σειρά για σένα.

Το The Get Down είναι ένα πολύχρωμο και πολύ έντονο ταξίδι στο Bronx του 1977, όταν το Hip Hop έκανε τα πρώτα του βήματα και τα 4 στοιχεία άρχισαν να συνδυάζονται και να δημιουργούν την κουλτούρα την επαναστατική μουσική κουλτούρα των μαύρων και των λατίνων της Αμερικής.

Πρωταγωνιστές μας είναι μια παρέα παιδιών από το Bronx. Ο Εzekiel θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ορθώσει το ανάστημά του και να διεκδικήσει την Mylene, όμως αυτή έχει μεγαλύτερα σχέδια. Το όνειρο της είναι να γίνει τραγουδίστρια και κυνηγάει τον σκοπό της με κάθε μέσο.

Η φιλοδοξία της θα ενεργοποιήσει και τον Ezekiel και στην προσπάθεια του να της αποδείξει ποιος είναι θα διασταυρώσει την πορεία του (και της υπόλοιπης παρέας) με τον Shaolin Fantastic.

O Shao, γνωστός γκραφιτάς έχει σκοπό να γίνει DJ και προσπαθεί να γίνει ο μαθητής του Gradmaster Flash. Θα χρειαστεί έναν “Wordsmith” για να είναι ολοκληρωμένος και ο Ezekiel θα είναι αυτός που θα βρει μέσω του rap έναν τρόπο να διοχετεύσει τον πόνο και τη δημιουργικότητά του και συγχρόνως να βρει και ένα σκοπό στη ζωή του.

Μέσα σε ένα Bronx που τα ναρκωτικά και οι συμμορίες κυριαρχούν, η παρέα θα σχηματίσει ένα Group που θα προσπαθήσει να αντεπεξέλθει. Ο καθένας όμως όπως μπορεί. Με τους κινδύνους να ελλοχεύουν σε κάθε στροφή, τίποτα φυσικά δεν θα είναι εύκολο, αλλά κάθε ένας από την ομάδα θα πρέπει να εξελιχθεί και να βρει τον εαυτό του, τον στόχο και τον ρόλο του.

Διάβασα διάφορες κριτικές για τη σειρά. Όλοι της δίνουν τα credits για τη μουσική και το feeling, αλλά κατακρίνουν το crime στοιχείο. Το πως παρουσιάστηκαν οι gangsters, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί κτλ.

Όλα μπορούν να εξηγηθούν καταλαβαίνοντας τον δημιουργό του show. O Buz Luhrman έχει συνδέσει το όνομα του με ταινίες όπως το Great Gatsby, Moulin Rouge και Australia. Η δύναμη του είναι στο style και με 10 μύρια μπάτζετ για κάθε επεισόδιο αυτό που θα δεις θα σε μαγέψει. Απίστευτα grafitti, original μουσική, ιδιαίτερη κινηματογράφηση και χορταστικά επεισόδια.

Για να ισορροπιστούν τα πράγματα, ο δεύτερος σεναριογράφος είναι ο Stephen Adly Guirgis που έχει κερδίσει και ένα Pulitzer. Για να είναι το κομμάτι της μουσικής αληθινό ο Nas βρίσκεται στην παραγωγή και γράφει και τους στίχους του Ezekiel.

Αυτή η σειρά είναι μια γιορτή των αισθήσεων. Ο Luhrman σε πυροβολάει ασταμάτητα με εμπνευσμένες επιλογές, με “νεύματα” σε άλλα αριστουργήματα (Ghostdog- The way of the Samurai), με geek αναφορές (όταν στο 6ο επεισόδιο το μιξάρισμα του Shao ξεκίνησε με το Star Wars theme γούσταρα άπειρα) και over the top ερμηνείες.

Όλα τα υπόλοιπα δεν χρειάζεται να τα πάρεις στα σοβαρά. Είναι οι πινακίδες που θα οδηγήσουν τους πρωταγωνιστές μας στον σωστό δρόμο, της ανακάλυψης της μουσικής.

Δεν μπορώ να μην πω επίσης ότι για ακόμα μία φορά το casting είναι απλά τέλειο. Μετά το Stranger Things που πήρε άριστα και το The Get Down έχει επιλέξει ένα σορό καταπληκτικούς νέους ηθοποιούς.

Το θέμα είναι ότι εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο επιτυχημένα καθώς θα δεις ακόμα και τον Jaden Smith (τον γελοίο γιο του Will Smith, που ό,τι πιάνει καταστρέφεται) να παίζει μια χαρά!

Οι ηθοποιοί πάντως είχαν και υλικό για να δουλέψουν πάνω του. Κάθε ένας είχε το δικό του ρόλο και σκοπό και έλαμψαν με όσα είχαν να κάνουν. Οι χαρακτήρες και ο δεσμός ανάμεσα στις παρέες (και την αντρική και τη γυναικεία) ισχυροποιήθηκε με τον χρόνο, με σωστά μικρά βήματα.

Από την άλλη, οι ενήλικες δεν είχαν τόσο χρόνο on screen. Κάποιους τους χτύπησε και αυτή η κατάρα του ότι όλοι πρέπει να έχουν ένα subplot ακόμα και όταν δεν χρειάζεται (όπως π.χ. το πιάσιμο κάτω από το τραπέζι στο μπουτάκι στο 6ο επεισόδιο- αχρείαστο τελείως).

To The Get Down θα επιστρέψει με άλλα 6 επεισόδια κάποια στιγμή το 2017.

ps: Grandmaster Flash teach me your craft please!  

Αρέσει σε %d bloggers: