Οι Joker/Twoface είναι τα Παιδιά από τη Σελήνη (Συνέντευξη)

Written by on 19 Ιανουαρίου 2022

H συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην πρεμιέρα της στήλης Hero Spotlight του 5ου τεύχους του Epifany Comics, το οποίο κυκλοφορεί στα περίπτερα. Για να βρεις τα τεύχη του Epifany Comics μπορείς να στείλεις μήνυμα στο Facebook ή στο Instagram του περιοδικού.

Γράφει ο Τάσος Σαμπάρ
Μέσα στις άπειρες πιθανότητες του Multiverse δεν είναι δύσκολο να φανταστείς ένα team up των Joker και TwoFace. Οι δύο νέοι crime lords έχουν side-hustle: με βαριά beats και ημίτρελα ραπς εκφράζονται για την βρωμιά της πόλης, την διαφθορά, τους πολέμιους του εγκλήματος που την είδαν όλοι… μπάτμαν και την τρέλα που αγκαλιάζει καθημερινώς τους ήρωες, τους villains και τον απλό κόσμο της Gotham.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστείς το club της Fish Mooney να ασφυκτιά από κόσμο που θέλει να ακούσει κάτι αληθινό, σκληρό και γεμάτο ενέργεια. Από έξω ο Penguin να έχει αναλάβει την ασφάλεια με τους μπράβους του, ο TwoFace να στρίβει το νόμισμα του και ο Joker να αράζει με την Harley στα παρασκήνια λίγο πριν το live.

Αυτό το vibe ενέπνευσε τον Tsaki και τον Styl Mo όταν αποφάσισαν πάνω από δέκα χρόνια πριν, να προχωρήσουν στον πρώτο δίσκο τους ως ντουέτο. Σφυρηλατημένοι μέσα από τους θρυλικούς πλέον Bong Da City, με αμέτρητα lives και εκατομμύρια ακροάσεις, το δίδυμο είναι πάνω από όλα δύο αδέλφια, που ενώθηκαν μέσα από την κοινή αγάπη τους για το Hip-Hop και αφήνουν, έκτοτε, το στίγμα τους στην Ελληνική σκηνή εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια.

Μέσα στους δέκα δίσκους του project τους θα βρεις bangers αλλά και προσωπικές καταθέσεις ψυχής. Στα μισά κομμάτια θέλεις να τα σπάσεις στο επόμενο live που θα τους πετύχεις, στα υπόλοιπα μελετάς τις αναφορές και ταυτίζεσαι με τις εμπειρίες που μοιράζονται οι δύο MCs. Ο μπαχτσές έχει κάτι για όλα τα μουντ.

Ακριβώς αυτήν την εμπειρία βρίσκεις και στο δίσκο Για Πάντα (σε παραγωγή DWMND). Ένας δίσκος φρέσκος, γεμάτος πειραματισμό σε πολλαπλά επίπεδα αλλά με την υπογραφή των δύο MCs ξεκάθαρη. Το Για Πάντα είναι μια κυκλοφορία για πολλές ακροάσεις που θα ευχαριστηθούν παλιοί και νέοι φανς, είτε θέλουν να δουν το επόμενο ενθουσιώδες τσάπτερ της περιπέτειας των δύο villains, είτε να ακούσουν τι ενδότερες σκέψεις γεννήθηκαν μετά από ένα χρόνο εγκλεισμού σε καραντίνα στο Arkham Asylum.

Οι δύο villains αποδέχτηκαν την πρόσκληση δύο μήνες μετά από την κυκλοφορία του δέκατου chapter της περιπέτειας τους και απάντησαν στις ερωτήσεις μας:

 

ΤΣ: Ο Clown Prince of Crime που υποστηρίζει ότι όλοι βρισκόμαστε μια κακή μέρα μακριά από την τρέλα και ο έκπτωτος Λευκός Ιππότης με την διπλή προσωπικότητα. Ποια είναι η σχέση του Tsaki με τον Joker και του StylMo με τον TwoFace;

J2F: η σχετικότητα με τους χαρακτήρες μας ξεκίνησε από τις εποχές που ήμασταν BONG DA CITΥ, ο κάθε mc είχε και από έναν χαρακτήρα πάνω-κάτω ανάλογα το style του. Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε μαζί CD, το project μας ήταν οι χαρακτήρες που εκπροσωπούμε, δηλαδή τον JOKER και τον TWO-FACE. Όσο περνάει ο καιρός δεν θεωρούμε πλέον ότι συγκεκριμένα ο Tsaki είναι ο JOKER και ο Mo o TWO-FACE, νιώθουμε ότι σε κάποια κομμάτια ο ένας ραππάρει με αυτόν τον χαρακτήρα και αντίστροφα.

 

ΤΣ: Ποια είναι η σχέση σας με την 9η τέχνη; Διαβάζεται comics, ποια είναι τα αγαπημένα σας storylines;

Τsaki: η αλήθεια είναι ότι δεν διαβάζω πλέον κόμιξ, τα αγαπημένα μου όμως και αυτά που με επηρέασαν στην μουσική μου είναι το The Killing Joke, Arkham Asylum, The Man Who Laughs, και το αγαπημένο μου απ ολα Joker HC (2008) (εξού και το κομμάτι Jonny Frost)

Μω: Η νύχτα των ζωντανών νεκρών μόνο αυτό θυμάμαι κ μετά πιο funny όπως τον Αστερίξ, Daffy Duck, Batman και αλλά διαφορά, στην ουσία με τα κινούμενα που έβλεπα καθώς μεγάλωνα.

StylMo/Twoface art by K.Pantoulas

ΤΣ: Τι είναι αυτό που κάνει τους supervillains τόσο αγαπητούς στον κόσμο; Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους ραπερς να υιοθετούν περσόνες που κυμαίνονται από τον villain στον αντι-ήρωα;    

J2F: Πάντα οι κακοί έχουν πιο ενδιαφέρον χαρακτήρες. Ο Σωκράτης είχε πει: “Κανένας Άνθρωπος δεν Γεννιέται Κακός! Κακός Γίνεται στην Πορεία” εμείς κρατάμε πως “κανένας δεν γεννήθηκε κακός”, ίσως η αδικία και οι καταστάσεις τον έφεραν σε αυτό το σημείο. Επιλέξαμε το BATMAN lore εξαιτίας της Gotham. Θεωρούμε πως αυτή η πόλη είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα απ’ όσο καμία άλλη. Διαφθορά στους αστυνομικούς, τους πολιτικούς, στους δημοσιογράφους, δικαστές κλπ. Villains με σοβαρό background που μοιάζουν με απλούς καθημερινούς ανθρώπους που η ίδια η κοινωνία τους έκανε “τέρατα”, κάτοικοι με ελπίδα, αγανάκτηση και φόβο, εγκληματικότητα, ghettos, φτώχεια, ναρκωτικά. Διχόνοια στον κόσμο, ανισότητες, fake news, κομπίνες. Αυτή είναι η χώρα που ζούμε και κάθε άνθρωπος είναι ένας μικρός ήρωας.

 

ΤΣ: Ο νέος δίσκος ετοιμαζόταν εν μέσω πανδημίες και καραντινών. Πως επηρέασε αυτό την δημιουργική διαδικασία, την συνεργασία σας, το release και τον προγραμματισμό σας

J2F: Θεωρούμε πως ήταν ένα καλό stepback για την δημιουργικότητα μας καθώς η καθημερινότητα μας παλιά αποτελούνταν από συνεχόμενες συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας και λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Οι κυκλοφορίες μας σαφώς πήγαν πίσω καθώς γνωρίζαμε πως το να κυκλοφορήσουμε δίσκο μέσα στην καραντίνα συνεπάγεται με το γεγονός του ότι δεν μπορείς να τον παρουσιάσεις, άρα να σε στηρίξει ο κόσμος. Το CD κυκλοφόρησε σχεδόν ενάμιση χρόνο αφού τον γράψαμε. Γενικά έχεις να κάνεις με δύο τινά, να τον κυκλοφορήσεις όταν τον γράψεις για να είναι αυτό που λέμε “φρέσκος” (στην εποχή του) με φρέσκα skills, styles κλπ  αλλά χωρίς να μπορέσεις να κάνεις live και αργότερα όταν ανοίξουν όλα να κινδυνεύει να έχει παλιώσει ή να περιμένεις με τον κίνδυνο να παλιώσει και να βγάλεις ένα αποτέλεσμα που ίσως, εμείς και το κοινό μας, απλά το περάσαμε και να θέλουμε να κάνουμε κάτι άλλο. Αν παρατηρήσετε βγάζαμε δίσκο κάθε χρόνο και κάθε χρόνο φέρνουμε κάτι καινούριο στο τραπέζι. Γενικά είναι αυτό που πλαισιώνει την επιτυχία μας. Όταν ακούς J2F δεν έχεις ιδέα πως θα σκάσουμε, όπως ακριβώς και οι villains σε μια πόλη.

Δισκογραφία

JOKER/TWO-FACE 2012
Απο το Μέλλον 2014
CRIME ALLEY 2015
VERTIGO 2016
#Palmtreep 2016
ARIGATO 2017
PIC7 2018
TSAKI – YEAR ONE 2018
STYL MO – REFLEX 2019
JOKER/TWO-FACE ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ 2021

ΤΣ: Σε αυτόν τον δίσκο βλέπουμε για ακόμα μια φορά διάθεση για πειραματισμό με τα Break it down και Golana να ξεχωρίζουν! Μοιάζουν ρετρό και φρέσκα ταυτόχρονα. Ήταν συνειδητοποιημένη η επιλογή αυτού του ήχου στον νέο δίσκο;

J2F: Η μουσική μας δεν έχει όριο, δεν βάζουμε ταμπέλες, είναι μια σχέση σαν γονιού και παιδιού η αγάπη για το παιδί σου δεν έχει όριο. Όπως απαντήσαμε και πιο πριν, πάντα ψάχνουμε κάτι καινούριο, είμαστε πάντα σε μια μουσική αναζήτηση. Σε αυτόν το δίσκο είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με τον Vein, αλλιώς DWMND. Ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την μουσική, την μίξη και όλη την παραγωγή. Η επιλογή του ήχου μας μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν και ούτε είναι ποτέ συνειδητή, όμως ξέρουμε τι μπορεί να κάνει αυτός ο άνθρωπος και σε ποιες μουσικές κυμαίνεται και όπως πάντα φάνηκε ότι έδωσε τον καλύτερο του εαυτό.

Tsaki/Joker art by K.Pantoulas

ΤΣ: Ο δίσκος έχει στιγμές που φαντάζουν πολύ προσωπικές και με δυνατά μηνύματα. Στο Αντέχουμε στον Χρόνο και το Infinity μιλάτε για την οικογένεια, τα αδέρφια σας από BongdaCity, μηνύματα αντιφασιστικά, για την φτώχεια, τους μετανάστες και άλλα πολλά. Πως βλέπετε την αντίδραση του κοινού σε τέτοια πιο προσωπικά κομμάτια;

J2F: Δεν νομίζουμε πως το κοινό είναι ο στόχος μας, απλά βγάζουμε πράγματα από μέσα μας. Εμείς κατευθύνουμε το κοινό και το κοινό επιλέγει τι θα ακούσει. Ο MO είναι από Αίγυπτο, ο TSAKI από Ελλάδα και όμως νιώθουμε αδέλφια. Απλά λέμε τι έχουμε δει και τι έχουμε ζήσει.

 

ΤΣ: “Άμα το ραπ ήταν ένα παιχνίδι θα ήμουν ήδη νικητής” Τί είναι το ραπ για τους Joker/Two-Face αν δεν είναι game;

J2F: Από όταν θυμόμαστε τους εαυτούς μας να ραπάρουμε η μουσική ήταν πάντα δίπλα μας, μεγαλώνοντας καταλάβαμε τι δύναμη έχει προς τον κόσμο μέσα από την καθημερινότητα μας.  Το ραπ είναι σαν τον έρωτα… είναι ο θάνατος… είναι η ζωή… είναι κάθε επιτυχία, κάθε θρίαμβος σε διάφορους τομείς για κάθε φίλο μας κάθε συγγενή μας και για κάθε άγνωστο που του δίνει δύναμη, νιώθει χαρά, νιώθει θλίψη και ελπίδα. Είναι η επικοινωνία με τον κόσμο που μας κάνει να νιώθουμε ολοκληρωμένοι μέσω των συναυλιών μας και την αγάπη τους σε κάθε ζωντανό ραντεβού μας.


Ο νέος δίσκος των J2F είναι διαθέσιμος σε όλες τις streaming πλατφόρμες

 

ΤΣ: Τι να περιμένουμε στην συνέχεια από το group αλλά και προσωπικά από Tsaki και StylMo; Υπάρχουν σχέδια για live και προσωπικούς δίσκους;

J2F: Έχουμε πολλά πράγματα στα σκαριά και πολλά projects ανοιχτά. αν τα πούμε θα χαλάσουμε το element της έκπληξης. 🙂

 

To 6o τεύχος του Epifany Comics κυκλοφορεί στα περίπτερα της Αττικής από τις 21 ΙανουαρίουMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist