Η Σοδειά του Κακού – Η J.K. Rowling βρίσκεται on fire!

Written by on 19 Νοεμβρίου 2016

H J.K. Rowling βρίσκεται στην πιο δημιουργική της φάση. Το θεατρικό της και συνάμα η 8η ιστορία του Harry Potter (Harry Potter and the Cursed Child) βραβεύτηκε με ως το καλύτερο θεατρικό της χρονιάς στην Αγγλία στα Evening Standard Theatre Awards και το prequel Fantastic Beasts (με δικό της original σενάριο) έχει ξεκινήσει εισπρακτικά τέλεια παγκοσμίως και άρεσε ακόμα και στον Κίτσιο!

Με την περσόνα όμως του Robert Galbraith, η Rowling μπορεί να δημιουργήσει χωρίς την πίεση που ακολουθεί το όνομα της. Τα τρία βιβλία που ήδη κυκλοφορούν είναι υποδείγματα αστυνομικού μυστηρίου όμως μέσα και από αυτά τα βιβλία, η Rowling βγάζει την μεγαλύτερη δύναμη της στην συγγραφή: την δημιουργία εκπληκτικών χαρακτήρων, με βάθος και απίστευτα layers.

Στην Σοδειά του Κακού, βλέπουμε τον ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ και την συνεργάτη του Ρόμπιν να συνεχίζουν την καλή δουλειά ακόμα καλύτερα, μετά την δημοσιότητα που απολαμβάνει το γραφείο ερευνών, μετά τα γεγονότα του Μεταξοσκώληκα. 

Όταν όμως θα φτάσει ένα δέμα με ένα ακρωτηριασμένο πόδι μέσα και μια κάρτα με αναφορά στο παρελθόν του ντετέκτιβ και συγχρόνως μια απειλή για την ίδια την Ρόμπιν, τότε τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή και μας δίνεται ένας πρώτης τάξης λόγος για να βουτήξουμε στο παρελθόν των δύο πρωταγωνιστών.

Ο Στράικ στοχεύει σε τρεις υπόπτους. Ο ένας έχει προσωπική σημασία, ο άλλος είναι μια αποτυχία του Στράικ από τον καιρό του Στρατού και ο άλλος μισεί γιατί είναι μπήκε στη φυλακή εξαιτίας του. Όλοι έχουν λόγους να τον μισούν απερίγραπτα και όλοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν τρομερά πράγματα.

Οι έρευνες των ντετέκτιβ κλιμακώνεται ταυτόχρονα και στους τρεις και εσύ προσπαθείς να προβλέψεις ποιος από τους τρεις το έκανε, με την αποκάλυψη να έρχεται ελάχιστα κεφάλαια πριν το τέλος.

Ταυτόχρονα η Ρόμπιν παίρνει το δικό της, μεγάλο, μερίδιο στην ιστορία. Κομμάτια του παρελθόντος θα εμφανιστούν μπροστά της και η πίεση από τον περίγυρο της θα είναι ισάξια με το μέγεθος της απειλής από τον δολοφόνο, που αποδεικνύετε τρομερά έξυπνος και σατανικός.

Τα τελευταία χρόνια, διαβάζοντας μπόλικα αστυνομικά, έχω καταλάβει τα πάτερνς με τα οποία παίζουν οι συγγραφείς. Η φύση των βιβλίων απαιτεί να είναι αυτοτελή και να μπορείς να πιάσεις (πχ) το 5ο βιβλίο και να μπορείς να το παρακολουθήσεις. Ραγδαίες αλλαγές στο status quo δύσκολα γίνονται μέσα σε ένα βιβλίο.

Σε αυτό το βιβλίο όμως η Rowling δεν φοβήθηκε, μας έδωσε πολλές πληροφορίες από την προϊστορία των χαρακτήρων μας και έβαλε γερές βάσεις για να αλλάξουν κατά πολύ τα πράγματα στο επόμενο βιβλίο που βγαίνει στα μέσα του 2017.

Εκτός από το στυλ γραφής που παραμένει στα εξαιρετικά επίπεδα της Rowling, σε αυτό το βιβλίο χρησιμοποιεί και ένα τρικ που το βρήκα εμπνευσμένο. H συγγραφέας επέλεξε τους Blue Oyster Cult να παίξουν σημαντικό ρόλο στο βιβλίο. Από την ροκού μάνα του Στράικ που τους λάτρευε μέχρι τον δολοφόνο που τους ανακαλύπτει και χρησιμοποιεί στίχους του, οι Cult βρίσκονται σε όλο το βιβλίο. Εκτός από αυτό όμως, οι ποιητικοί στίχοι των Cult, πολλοί εκ των οποίων έγραψε η Patti Smith, χρησιμοποιούνται ως τίτλοι κεφαλαίων σε όλο το βιβλίο και φυσικά ο μεταφραστής επέλεξε να μην τους μεταφράσει και να τους αφήσει άθικτους.

H Σοδειά του Κακού είναι ίσως το σημαντικότερο βιβλίο της ιστορίας του ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ. Δίνει το βάθος που χρειάζεται ο πρωταγωνιστής μας και ανεβάζει την Ρόμπιν στα μάτια μου κατά πολύ. Τα πράγματα μένουν σε μία κατάσταση πολύ περίπλοκη και εμείς μένουμε να περιμένουν το επόμενο βιβλίο και τη σειρά που ετοιμάζει το BBC One με τους Tom Burke και Holliday Grainger στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ημ. Έκδοσης: 26/05/2016
Σελίδες: 648
Ηλικία: 18+
ISBN: 978-618-01-1542-0
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία: ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μεταφραστής: Χρήστος Καψάλης
 
ps: To Harry Potter and the Cursed Child το τελειώνω σε μερικές ώρες…



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist