Συζητήσεις με φίλους – Ένας εξαιρετικός τρόπος να μυηθείς στη μοναδική πένα της Ρούνεϋ
Written by Αθανασία Ζηλιασκοπούλου on 28 March 2022
Κανονικοί άνθρωποι και Συζητήσεις με φίλους
Είχα ξεκινήσει την ανάγνωση αυτού του βιβλίου πολλούς μήνες νωρίτερα. Ο λογαριασμός μου στο Goodreads βασικά, με ενημερώνει πως ήταν Φεβρουάριος 2021, και τώρα που το σκέφτομαι ήταν αμέσως μετά την δεύτερη ανάγνωση του Κανονικοί Άνθρωποι. Ήθελα να μείνω μέσα στον κόσμο της Ρούνεϋ, στη μαγική πένα της. Πως όμως αυτό το πρώτο βιβλίο της, να συγκριθεί με το αριστούργημα που έγραψε ως δεύτερο;
Στην καρδιά μου τουλάχιστον, δεν μπορούν να συγκριθούν, και για αυτό και τότε το άφησα στην άκρη. Όχι γιατί αυτό το μυθιστόρημα δεν είναι όμορφο, ή γιατί δε σε διατηρεί ενεργά εμπλεκόμενο στην ιστορία. Αλλά γιατί το στόρι και η σχέση του άλλου βιβλίου είναι τόσο όμορφα μοναδική, που όμως και ταυτόχρονα δεν είναι – μιας και κάτι παρόμοιο με μικρές παραλλαγές έχουμε ζήσει πολλοί. Ωστόσο δεν είμαι εδώ για να πλέξω εγκώμιο για ακόμα μία φορά στο Κανονικοί Άνθρωποι.
Και το ταξίδι ξεκινά…
Το Συζητήσεις με φίλους, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενταχθείς στον κόσμο της Σάλλυ Ρούνεϋ αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Είναι ο πρώτος σταθμός σε μία σιδηροδρομική γραμμή που μόλις ξεκινά, αφού η ίδια είναι μόλις 31 και έχει γράψει ήδη τρία υπέροχα βιβλία. (Για το Beautiful World Where Are You θα δείτε σύντομα κάτι!). Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, είναι ο πρώτος σταθμός, και θα μπορούσα να πω πως είναι ιδανικός! Αν είχε γράψει πρώτα το Κανονικοί Άνθρωποι και έπειτα αυτό, θα υστερούσε αρκετά.
Είναι ένα πολύ δυνατό ντεμπούτο, μίας συγγραφέως που έχει αυτή την καταπληκτική ικανότητα να επινοεί αληθοφανείς χαρακτήρες που είναι πολυδιάστατοι και καθόλου μονότονοι. Διαβάζεις το βιβλίο και είναι σαν να βρίσκεσαι μέσα στο μυαλό του χαρακτήρα, σαν να διαβάζεις τις πραγματικές του σκέψεις. Αισθάνεσαι να μπαίνεις στη θέση των χαρακτήρων και επενδύεις σε αυτούς.
Το βιβλίο
Η Φράνσις είναι η αφηγήτρια της ιστορίας, και όλα τα βλέπουμε σε συνάρτηση με αυτή. Τα βασικά πρόσωπα είναι η Φράνσις και η φίλη της η Μπόμπι, φοιτήτριες στο πανεπιστήμιο Τρίνιτι του Δουβλίνου, που παλαιότερα είχαν υπάρξει και ζευγάρι. Γνωρίζουν το παντρεμένο ζευγάρι του Νικ και της Μελίσσα και εκεί ξεκινάει μία αρκετά ζουμερή ιστορία, αφού η Φράνσις και ο Νικ μπαίνουν σε μία παράλληλη σχέση που τους οδηγεί σε πολλά σκαμπανεβάσματα.
Το βιβλίο ουσιαστικά είναι αυτό που λέει ο τίτλος. Οι συζητήσεις που κάνει η Φράνσις με την οξυδερκή, έξυπνη και ετοιμόλογη Μπόμπι, ή οι έντονες επιχειρηματολογίες στις οποίες εμπλέκονται σαν δυάδα με τους υπόλοιπους φίλους τους, είναι σαν μικρά χαλικάκια που αφήνουν στο μυαλό μας για να επιστρέψουμε και να τα σκεφτούμε ξανά. Σαν τροφή για σκέψη για πολλά και διαφορετικά θέματα όπως πατριαρχία, φεμινισμός, πολιτική, ισότητα φύλων (και όχι τόσο φίλων – αφού η Φράνσις αισθάνομαι πως δεν μπαίνει ισότιμα στη σχέση της με την Μπόμπι), πολιτισμικές δυναμικές και πρακτικές που μας επιβάλλουν κάποιους θεσμούς και ταμπέλες λόγω κοινωνικών στερεοτύπων.
Τα emails και τα chats που ανταλλάσσονται μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι πολύ ενδιαφέροντα γιατί και πάλι βλέπουμε μέσα στο μυαλό τους. Η Ρούνεϋ έχει σκεφτεί όλες τις λεπτομέρειες – πως θα μπορούσε δηλαδή και διαφορετικά – αφού ακόμα και ο τρόπος που ο κάθε ένας χαρακτήρας γράφει είναι τόσο μελετημένος ώστε να φαίνεται και ο τρόπος σκέψης του πίσω από τις απλές λέξεις.
Rooney’s Literary Fiction
Οπότε επανέρχομαι και λέω πως ναι, είναι ένας εξαιρετικός πρώτος σταθμός στη σιδηροδρομική γραμμή “Rooney’s Literary Fiction” (η Λογοτεχνική μυθοπλασία της Ρούνεϋ), για να σε μυήσει στον κόσμο της και στη συγγραφική της πένα.
Μάλιστα, για ακόμα μία φορά, έργο της καταλήγει να γίνεται σειρά, που θα βγει τον Μάιο από το BBC Three στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Hulu στις ΗΠΑ. Το τρέιλερ έχει ήδη κυκλοφορήσει, αλλά θα σας πρότεινα να μην το δείτε πρώτα και μετά να διαβάσετε το βιβλίο. Διαβάστε το, και χτίστε τους χαρακτήρες όπως εσείς θέλετε. Δώστε τους τη μορφή που εσείς φαντάζεστε. Αυτή είναι άλλωστε η μαγεία των βιβλίων. Κάθε ένας από μας πλάθει μία διαφορετική εικόνα για τους χαρακτήρες του εκάστοτε βιβλίου. Ζήστε το!