Οι 4DubVibes επιζητούν αλληλεγγύη και επιθετικά μπάσα!!

Written by on 2 Δεκεμβρίου 2019

Τα soundsystem έχουν έρθει και επισήμως στην Ελλάδα. Ομάδες με αγάπη για τον σωστό ήχο και τα θετικά vibes της roots/reggae μαζεύονται, μελετούν, πειραματίζονται και φτιάχνουν τα δικά τους ηχοσυστήματα.

Μιλάμε για πολλά κιλά ηχείων τα οποία είναι χειροποίητα, φτιαγμένα από την ίδια την ομάδα, ώστε να προσφέρει ακριβώς αυτό που οι ίδιοι θέλουν.

Το αποτέλεσμα θα το δούμε την Πέμπτη στο WE στη Θεσσαλονίκη καθώς οι 4DubVibes ανηφορίζουν από τη Λάρισα, κουβαλώντας μαζί τους το soundsystem με σκοπό να προσφέρουν στο κοινό μια διαφορετική εμπειρία καθώς όλα θα στηθούν κάτω από τη σκηνή, ανάμεσα στον κόσμο…

Είχαμε είναι η αλήθεια μερικές απορίες σχετικά με το τι εστί soundsystem, ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας του και το ποια είναι η οπτική των 4DubVibes. H ομάδα απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας άνοιξε τα μάτια:

Ποια είναι τα προτερήματα του handcrafted soundsystem και τι σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτήν τη συγκεκριμένη κουλτούρα;

Τα προτερήματα ενός handcrafted  sound system είναι ότι μπορείς να χαρακτηρίσεις τον ήχο σου σύμφωνα με τα γούστα σου, συνδυάζοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό (καμπίνες ηχείων, μεγάφωνα, ενισχυτές κ.ά.) σε αντίθεση με ένα εργοστασιακό p.a. το οποίο βγάζει συγκεκριμένες συχνότητες και κοστίζει περισσότερο. Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μουσικής είναι το μπάσο και αυτός είναι ο λόγος που αρχίσαμε να στήνουμε το sound ώστε να ακούγεται και να διαδίδεται σωστά η μουσική που αγαπάμε.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του δικού σας soundsystem; Τι σας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Ελληνικά sound systems;

Τα χαρακτηριστικά του δικού μας sound system είναι η επιλογή των συγκεκριμένων sub bass καμπινών (hog scoop) λόγω των χαμηλών συχνοτήτων τους που χαμηλώνουν τη συχνότητα του μπάσου θεωρητικά μέχρι και τα 23 Hertz ενώ ένα απλό p.a φτάνει μέχρι τα 35 Hertz, καθώς και των bass καμπινών (kicks) τις οποίες επιλέξαμε να είναι 18 ιντσών για να έχουμε πιο aggressive μπότα.

Το κάθε sound system είναι ξεχωριστό και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η κάθε ομάδα στήνει το δικό της sound ανάλογα με τον ήχο που θέλει να βγάλει, οπότε αυτό που μας ενώνει με τα υπόλοιπα sound systems είναι η συνέχιση και η προώθηση της sound system κουλτούρας και των μηνυμάτων που θέλει να περάσει η συγκεκριμένη μουσική.

Περιγράψτε μας την διαδικασία από την κατασκευή μέχρι το live; (Σχεδιασμος, κατασκευή κτλ)

Η διαδικασία είναι :
-Συλλογή βινυλίων, επιλογή πικ απ, κονσόλας, εφέ
-πολλές ώρες μελέτης για τα χαρακτηριστικά όλου του εξοπλισμού που απαιτείται
-επιλογή των σχεδίων των καμπινών για τη κατασκευή τους
-επιλογή των μεγαφώνων και των ενισχυτών
-κούρδισμα των συχνοτήτων και πειραματισμός για το επιθυμητό αποτέλεσμα

αρκετό… κουβάλημα κι έφτασε η ώρα του event!

Τι σας έκανε να ξεκινήσετε αυτό το πρότζεκτ και τι έφερε κοντά αυτήν την ομάδα;

Tο 4Dubvibes δημιουργήθηκε το 2011 στη Λάρισα σαν μια ομάδα από selectors με βάση τα κοινά ακούσματα και πάνω απ’ όλα την αγάπη για τη roots reggae μουσική. Με το πέρασμα των χρόνων η ομάδα κατέληξε ν’ απαρτίζεται από τους: selector Mighty G, selecta Angelo, Patty Lous και τον mc Ital B. Εμπνευσμένοι από τη sound system κουλτούρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καταφέραμε να δημιουργήσουμε το 4Dubvibes sound system το Φλεβάρη του 2019.

Τι vibes ετοιμάζετε για τις 5/12;

Είναι μεγάλη μας χαρά που θα ανεβάσουμε το  sound για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη σ’ έναν όμορφο χώρο όπως το WE παρέα με τους καλούς φίλους  SKG’s DUB ALLIANCE  και τον selectah Mellow Mood. Ετοιμάζουμε τα  vibes που προσπαθούμε να βγάζουμε πάντα σε όλα τα sessions μας….

Conscious music, positive vibration, heavy bass lines και ελπίζουμε να σας δούμε όλους στο dancefloor μέχρι το πρωί!

RESISTANCE-SOLIDARITY
BABYLON SHALL FALL

DUB CLUB SKG WITH SKG ‘S DUB ALLIANCEMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist