5 βιβλιοθήκες “όπλα μαζικής εκπαίδευσης”

Written by on 7 Σεπτεμβρίου 2016

Οι βιβλιοθήκες είναι ιερό μέρος. Ο σωστός αναγνώστης λατρεύει να γυρνάει ανάμεσα στα βιβλία, να ρουφάει τη μυρωδιά του παλιού χαρτιού και να βρίσκει ένα τραπέζι για να διαβάσει μερικές σελίδες.

Εγώ είχα την κινητή βιβλιοθήκη της Καβάλας. Τέλη 90’s με αρχές 00’s το φορτηγό περνούσε μία φορά στις δύο εβδομάδες από το σχολείο και με άφηνε να παίρνω μέχρι και επτά βιβλία.

Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα αυτή η δράση από τη δημόσια βιβλιοθήκη της Καβάλας, αλλά για μένα ήταν η αγαπημένη μέρα της εβδομάδας (Τρίτη) και μου έδινε τη δυνατότητα να “ταξιδεύω”, εποχές που το χρειαζόμουν…

Ας δούμε τώρα 5 βιβλιοθήκες όπλα μαζικής εκπαίδευσης:

5. Reading Club 2000 – Manila, Philippines

To Reading Club 2000 ξεκίνησε όταν ο Hernando “Nanie” Guanlao αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας του που του έμαθε να αγαπάει τα βιβλία. Μετά από πάνω από 10 χρόνια λειτουργίας έχει μαζέψει 2500 βιβλία τα οποία μεταφέρει με το ποδήλατο του στις φτωχογειτονιές της Manila.

4. The graveyard library


Στο Εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης Krems της Αυστρίας, η Εβραϊκή κοινότητα αποφάσισε τα θύματα του Ναζιστικού Ολοκαυτώματος να τα τιμήσει με μία βιβλιοθήκη παρά με κάποιο τεράστιο μνημείο.

Οι βιβλιοθήκες περιέχουν βιβλία στα Εβραϊκά, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά με θέμα την Εβραϊκή φιλοσοφία και την ιστορία του θανάτου…

3. Τhe Kenyan Camel Library: Serving Nomadic Populations 

Από το 1985 η Κρατική Βιβλιοθήκη της Κένυα στέλνει βιβλιοθηκάριους με βιβλία και διάφορα άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία με καμήλες για να υποστηρίζουν τους νομαδικούς λαούς που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα αναλφαβητισμού εξαιτίας της συνεχής μετακίνησης.

2. The Biblioburros

O δάσκαλος Luis Soriano είναι διάσημος στη βόρεια Κολομβία, επειδή τα σαββατοκύριακα παίρνει τα δύο γαϊδουράκια του, τον Alfa και τον Betto και διανέμει βιβλία σε φτωχά παιδιά της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή μαζεύει χρήματα για να ανοίξει βιβλιοθήκη με πάνω από 5000 βιβλία, στην πόλη του La Gloria!

1. Weapons of Mass Instruction: Ένα Ford Falcon του 1979 μετατράπηκε σε Tank αρματωμένο με 900 δωρεάν βιβλία. 


Ο Αργεντινός καλλιτέχνης Raul Lemesoff, μετέτρεψε ένα Ford Falcon του 1979 σε βιβλιοθήκη και το οδηγάει σε ghetto, απομακρυσμένες περιοχές και φτωχογειτονιές δίνοντας δωρεάν βιβλία σε όποιον θέλει!

Η επιλογή του Falcon έγινε επειδή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 70’s στρατιωτικές ομάδες που απήγαγαν πολίτες χρησιμοποιούσαν κατά κόρον αυτά τα αμάξια…

Πηγές  qz.comlifehack.orgMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist