The Killing Joke – Mία ψυχολογική ανάλυση για το τι εστί Batman και τι εστί Joker…

Written by on 10 Αυγούστου 2016

Μία από τις πιο αναμενόμενες comic ταινίες για το 2016 ήταν και The Killing Joke. Ανάμεσα σε τόσες και τόσες live action ταινίες, η νέα animation ταινία της DC είχε όλα τα φόντα να είναι κάτι το εξαιρετικό και πρωτοπόρο, αλλά χάνεται κάπου στη μετάφραση.
Ως ένα από τα πιο εμβληματικά comic του Batman, το Killing Joke γράφτηκε το 1988 από τον Alan Moore (V for Ventetta, Watchmen κτλ) και λειτουργεί σε πολλά επίπεδα καθώς εκτός από origin story για τον πιο αναγνωρίσιμο villain στην ιστορία, είναι και μία ψυχολογική ανάλυση για το τι εστί Batman και τι εστί Joker…
Ο Joker προσπαθεί να αποδείξει στον Batman, στον comissioner Gordon και στον θεατή ότι η απόσταση μεταξύ τρέλας και λογικής είναι απλά μία κακή μέρα δρόμος.
Σκοπός του είναι να προκαλέσει τόσο πόνο στον Gordon, μέσα από τον βιασμό και την ψυχολογική και σωματική κακοποίηση της κόρης του, Barbara Gordon (aka Batgirl) ώστε  να “σπάσει” και να αποτρελαθεί και αυτός όπως ο Joker.
Παράλληλα βλέπουμε το origin του Joker, ως ένας καλόβουλος οικογενιάρχης και βιοπαλαιστής κωμικός που καταλήγει στο διαβολικό του alter ego μέσα από μία κακή μέρα που κατάστρεψε τη ζωή του.
Σε ένα τρίτο layer μπορείς να καταλάβεις ότι και ο ίδιος ο Batman είναι αυτός που είναι εξαιτίας μια κακιάς μέρας. Η δολοφονία των γονιών του όρισε όλη του τη ζωή και έδωσε και σε αυτόν ένα προσωπείο που μέσα από αυτό κρύβει τον πόνο και τα πάθη του.
Όλα αυτά λοιπόν από ένα one shot. Έτσι λοιπόν όταν ανακοινώνετε ότι στην μεγάλη γκάμα από πολύ καλές animated ταινίες της DC προστίθεται και το Killing Joke και μάλιστα R Rated τότε άμεσα έγινε μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.
Όλα αυτά μέχρι να δούμε την ταινία και να αρχίσει ο σάλος για την λεγόμενη καταστροφή του πρωτογενούς υλικού, μετά την προβολή της ταινίας στο San Diego Comic Con.
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
Όταν αποφασίστηκε η ταινία να βγει σε επιλεγμένες αίθουσες, ήταν προφανές ότι το comic δεν θα έφτανε για να γεμίσει μια ολόκληρη ταινία μίας ώρας και ενός τετάρτου. Οι σεναριογράφοι αποφάσισαν να αφιερώσουν το πρώτο κομμάτι της ταινίας στην Barbara Gordon, ώστε να αποκτήσει βάθος και η κατάληξη της μετά στα χέρια του Joker να έχει επίπτωση για τον θεατή.
Το αποτέλεσμα ήταν επιεικώς αδιάφορο. Η Batgirl εμφανίστηκε ως ολίγων χαζογκόμενα, με το προσωπικό της arc να μην έχει καμία απολύτως σημασία για την υπόλοιπη ταινία. Το πραγματικό Killing Joke αρχίζει αμέσως μετά τα πρώτα 30 λεπτά και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα αν ξεκινήσεις την ταινία από εκεί ακριβώς…
Αν βάλεις και το γεγονός ότι το R Rated περιορίστηκε μόνο στο σεξάκι μεταξύ Batman και Batgirl, που και αυτό υπονοήθηκε, καταλαβαίνεις ότι πολλές επιλογές που έγιναν σε αυτή τη ταινία, έγιναν απλά για να τραβήξουν περισσότερο κόσμο.
Παρ’ όλα αυτά η ταινία έχει πολλά θετικά. Το Killing Joke ακολουθήθηκε απίστευτα πιστά παίρνοντας τους διαλόγους του comic panel με panel, το animation ήταν εξαιρετικό με έναν συνδυασμό cgi και handpainting που έδινε την αίσθηση του αυθεντικού και τέλος οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν καταπληκτικές, με τον Mark Hamill να δείχνει ότι ο Joker είναι ο καλύτερος ρόλος της καριέρας του.

more animated DC:



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist