Alias – Θα σε κάνει να δεις τα comics με άλλο μάτι!

Written by on 19 Σεπτεμβρίου 2016

H αναζήτηση για τα καλύτερα comic που πρέπει να διαβάσεις συνεχίζεται με πολύ καλούς ρυθμούς. Διαβάσαμε και σας προτείναμε το Injustice: Gods among Us που παίρνει μια πολύ καλή στροφή στον μύθο της DC και προσφέρει ένα πολύ διαφορετικό timeline από αυτό που έχουμε συνηθίσει, περάσαμε στο Joker (2008) αναλύοντας την ψυχοσύνθεση του εμβληματικότερου των villains και τώρα περνάμε στο Alias.

To Alias είναι το πρώτο ενήλικο comic της Marvel. To 2001 η διάσημη εταιρεία δημιούργησε τη θυγατρική MAX και μέσα από αυτήν άρχισε να εκδίδει ενήλικο προϊόν με τη δική της ματιά στο τι θα πει ενήλικο.

Υπήρχε μέχρι τότε μια τάση το ενήλικο να σημαίνει εκτεταμένη χρήση του Fuck και αρκετές σκηνές σεξ, αλλά μικρό βάθος στο story telling.

To Alias μας παρουσίασε μια ιστορία αρκετά σκοτεινή, με ηρωίδα μία γυναίκα που προσπαθεί να ξεπεράσει το μετατραυματικό στρες που της άφησε ένα γεγονός του παρελθόντος της και να βγάλει τα προς το ζην ως ντετέκτιβ στην Ν. Υόρκη.

Επίσης τυγχάνει να έχει superpowers και να ζει σε έναν κόσμο γεμάτο “Ήρωες” και “Κακούς”.

Αν και το comic ξεκινάει με ένα κυριολεκτικά τεράστιο FUCK, από εκεί και πέρα κάνει ακριβώς ότι πρέπει για να εξερευνήσει τα όρια της ενήλικης ταυτότητας που του δόθηκε.

Στα 28 τεύχη η Jessica Jones, μέσα από το γραφείο της Alias θα ασχοληθεί με απατημένους συζύγους, τον ρατσισμό εναντίον των Μεταλλαγμένων κι άλλες ιστορίες που λίγη σχέση έχουν με τον κόσμο της Marvel, αλλά που όλες θα βγάλουν ένα κρυμμένο κομμάτι του τραύματος της Jessica.

Πολύ σημαντικό το στόρι με τον Steve Rogers/Captain America που βρίσκεται στα αρχικά τεύχη. Όταν η Jessica θα ακολουθήσει τα ίχνη μίας κοπέλας, θα βρεθεί με το μυστικό της ταυτότητας του Captain America στα χέρια της και θα καταλάβει ότι την έχουν παγιδέψει με μία πληροφορία και σε μία κατάσταση που ποτέ δεν ήθελε.

Καθώς η ιστορία κυλάει βλέπουμε να αναλύεται το τι είναι ο ήρωας. και τι σημαίνει η λέξη σε ένα κόσμο γεμάτο υπεργαλαξιακά πλάσματα που καταπίνουν κόσμους…

Η ιστορία της Jessica έχει πολύ πόνο. Παίρνεις μια ιδέα από τις πρώτες κιόλας σελίδες, όπου βλέπεις ότι είναι μία κοπέλα χωρίς ζωή και κανέναν άνθρωπο γύρω της. Το τι της συνέβη αρχίζει να ξεδιαλύνεται αρχικά με την αναζήτηση της νεαρής τρίτης Spider Woman.

Η αναζήτηση καταλήγει στον υπόκοσμο της Ν. Υόρκης με drug dealers να διακινούν φρέσκο μυικό ιστό σε high profile junkies που φτιάχνονται με τη “γεύση” του superpower ναρκωτικού.

Η αναζήτηση για την Spider Woman θα φέρει στην επιφάνεια τη δική της τραγική ιστορία. Το πως συνάντησε των Kilgrave/Purple Man και έζησε την ψυχική καταρράκωση που της άλλαξε τον κόσμο.

Η αλλαγή αυτή του κόσμου που ανέφερα πριν φαίνεται πάρα πολύ ωραία και στο σχεδιαστικό στυλ. Στο πάνω κομμάτι από το comic μπορείτε να δείτε την πρώτη φορά που η Jessica συναντάει τον Killgrave. Τα χρώματα είναι έντονα, η Jessica είναι στο κουστούμι της ως Jewel (όνομα που δείχνει και την αρχική της αφέλεια και αθωότητα) και όλο το στυλ είναι… κομικίστικο.

Από όλα τα παραπάνω όμως μπορείς να δεις πόσο διαφορετικό είναι σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι του comic το σχέδιο. Η διαφορά είναι αισθητή και σου δείχνει την αλλαγή στην οπτική της Jessica για τον ίδιο το κόσμο.

Στο παρελθόν και πριν τον Killgrave ήταν όλα φωτεινά, χαρούμενα, το μέλλον φάνταζε λαμπρό. Πλέον τα πάντα είναι γκρι και ρεαλιστικά. Κυνικά…

Θέλω να δώσω τα εύσημα στο δημιουργικό team, τον Brian Michael Bendis και τον Michael Gaydos. 

Ο πρώτος γιατί πραγματικά έφτιαξε κάτι διαφορετικό και έπαιξε με τις νόρμες, έδωσε βάση στον χαρακτήρα, στο συναίσθημα και έσπρωξε το “μέσο” μπροστά.

Ο δεύτερος συμμετείχε με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό το σπρώξιμο. Η έμπνευσή του στο πως να ντύσει την ιστορία της Jessica σε κάθε πάνελ ήταν φανταστική, με το σχέδιο να συνδυάζεται τρομερά με το διάλογο και τη μη λεκτική επικοινωνία των δημιουργών με τον αναγνώστη.

Αν και πολύ διαφορετική στην εκτέλεση, η σειρά της Jessica Jones του Netflix κρατάει την ουσία της πηγής της. Αν είδατε την σειρά το να διαβάσετε το comic θα ήταν το τέλειο εγχειρίδιο κατανόησης πολλών κομματιών της ψυχοσύνθεσης της Jessica, αν δεν την έχετε δει σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist