Allodapos x Anubis: Το Όνομα του Ανέμου (The Kingskiller Chronicles Book 1) – Ενθουσιαστείτε ελεύθερα βρήκαμε το νέο όνομα στην λογοτεχνία του Φανταστικού!

Written by on 1 Νοεμβρίου 2014

“Αυτός Rothfuss είναι φοβερός.” 
 
“…η γραφή του διαθέτει την ακρίβεια που κατά τη γνώμη μου είναι απόλυτα αναγκαία στη λογοτεχνία φαντασίας και ταυτόχρονα ηχεί σαν αληθινή μελωδία… Τι αγαλλίαση!” 
Ursula K. Le Guin
Όπως τα λέει η Le Guin: η γραφή του Ruthfuss έχει μια εκπληκτική ακρίβεια ενώ την ίδια στιγμή δίνει μια νέα ολόκληρη οτπική στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο του φανταστικού. Ποιος είναι όμως αυτός ο Ruthfuss και για ποιον λόγο δεν τον ήξερα μέχρι πριν απο ένα μήνα?
Ο Patrck Ruthfuss γεννήθηκε στο Madison του Wisconsin. Οι γονείς του τον ενθάρρυναν να διαβάζει απο μικρό και να γράφει χάλια ποιήματα και μικρές ιστορίες όπως λέει ο ίδιος.
Όσο και αν φαίνεται με την πρώτη ανάγνωση ασήμαντο, ο Ruthfuss μπήκε στο πανεπιστήμιο με σκοπό να γίνει Χημικός μηχανικός, επιστήμη που παράτησε γιατί του φάνηκε βαρετή…
Διαβάζοντας το Όνομα του Ανέμου και χωρίς να ξέρω τίποτα για τον συγγραφέα, ήμουν σίγουρος για την επιστημονική του κατάρτιση, η οποία είναι και αυτή που εμφυσά στο βιβλίο το κάτι το μοναδικό που χρειάζεται για να ξεχωρίσει και συγχρόνως τη νέα πνοή στη λογοτεχνία του φανταστικού.
Τι εννοώ με αυτό?
Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε για την πλοκή του Ονόματος του Ανέμου:

“Το όνομά μου είναι Κβοθ.

Έχω κλέψει πριγκίπισσες από στοιχειωμένους βασιλιάδες. Έκαψα συθέμελα την πόλη του Τρέμπον. Βάδισα στο φεγγαρόφωτο σε μονοπάτια που άλλοι φοβούνται ακόμα και να τα αναφέρουν κατά τη διάρκεια της μέρας. Έχω μιλήσει με θεούς, έχω αγαπήσει γυναίκες και έχω γράψει τραγούδια που κάνουν τους τροβαδούρους να δακρύζουν.

Ίσως με έχετε ακουστά…”

Αυτή είναι η περιγραφή στο οπισθόφυλλο και τα λόγια του πρωταγωνιστή όταν ξεκινάει να διηγείται την ιστορία της ζωής του στον Χρονικογράφο, έναν ιστορικό που ψάχνει, αναλύει και παρουσιάζει ιστορίες καταρρίπτοντας τους μύθους που τους περιβάλλουν.
Ο Κβοθ μπορεί να ξεκινάει την αφήγηση του με λόγια που παραπέμπουν σε ένα υπερεπικό παραμύθι, αλλά γρήγορα καταλαβαίνεις οτι η αλήθεια πίσω απο την ζωή του και της φήμες που κυκλοφορούν για τους άθλους του είναι προσγειωμένη αλλά καθόλου λιγότερο εντυπωσιακή.
O μεσαιωνικός κόσμος της Κοινοπολιτείας είναι σαν όλους τους άλλους που έχουμε συνηθίσει απο άλλα βιβλία όπως το A Song of Ice and Fire του Martin που εκθείασε για την γραφή του Ruthfuss με την πιο ειλικρινή κριτική που έχω διαβάσει: Αυτός ο Ruthfuss είναι φοβερός!
Ναι είναι λέω και επαυξάνω. O Κβοθ είναι ένας χαρακτήρας που άμεσα μπαίνει στο Τοp 5 μου. Έξυπνος, πονηρός, ρεαλιστικός, γεμάτος αυτοπεποίθηση, ειρωνεία και προσαρμοστικότητα που πηγάζουν απο την θεατρική του εκπαίδευση. Είναι την ίδια στιγμή ο απόμακρος ήρωας αλλά καταλαβαίνεις τα προβλήματα του, συμπάσχεις μαζί του και ελπίζεις επιτέλους να το ρίξει το κορίτσι…

… και τώρα που είπα κορίτσι: Πραγματικά το Όνομα του Ανέμου έχει μετρημένους ενδιαφέροντες ανδρικούς χαρακτήρες αλλά το ταλέντο του Ruthfuss είναι στις γυναίκες. Όλες τους είναι δυναμικές, ανεξάρτητες και ενδιαφέρουσες σε πολλά επίπεδα και για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Μπορώ να σου πω οτι την Άουρι την αγάπησα και δεν έμεινα καθόλου έκπληκτος όταν είδα οτι ο συγγραφέας της έχει αφιερώσει spin-off βιβλίο το The Slow Regard of Silent Things που διαδραματίζεται στα υπόγεια του Πανεπιστημίου που φοιτά ο Κβοθ.
Τώρα που αναφέρθηκα στο Πανεπιστήμιο, είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσω για το ποια είναι η μεγαλύτερη πρωτοτυπία του Ruthfuss.
Ένα θέμα που εγώ αντιμετωπίζω (όσο αναφορά τα βιβλία φαντασίας) είναι η δικαιολόγηση, η αιτιολόγηση και οι νόμοι που διέπουν την μαγεία. Στο Χάρι Πότερ μπορούσες να χρησιμοποιήσεις μαγεία ανάλογα με το ταλέντο σου. Στην θεωρεία μπορούσες να κάνεις τα πάντα. Στην Κληρονομιά οι γνώσεις στην “αρχαία γλώσσα” και η ζωτική σου ενέργεια ήταν τα όρια σου.
Σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει μαγεία!

Δείτε τον Patrick Rothfuss να μιλάει για το βιβλίο του
Παρεμπιπτόντως φαίνεται πολύ cool τυπάκι!  
Στο Πανεπιστήμιο ο Κβοθ μελετάει γλωσσολογία, μαθηματικά, χημεία, φυσική… Επίσης μελετάει Συμπάθεια, Αλχημεία και ρούνους. Οι τέχνες αυτές, τις οποίες ο απλός λαός ονομάζει προκαταλυπτικά “μαγεία”, έχουν την βάση τους στην χημεία, την μηχανική και την θερμοδυναμική.

Έτσι έχουμε μια άποψη για την “μαγεία” καινούργια, γεμάτη ρεαλισμό και κανόνες. Είναι μια οπτική που με ενθουσίασε. Ο Rothfuss έχει την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση για να δημιουργήσει όλου τους κανόνες που διέπουν την “Συμπάθεια” αλλά μην φανταστείτε οτι το βιβλίο έχει τον ξύλινο λόγο που συχνά έχουν οι επιστήμονες όταν γράφουν, αλλά αντιθέτως είναι εκπληκτικά λυρικό.

Ο Κβοθ βλέπετε είναι μέλος της φυλής των Εντέμα Ρου. Η μουσική, το θέατρο, οι τέχνες γενικώς είναι μέσα στο αίμα του. Για αυτόν τον λόγο η τέχνη και η επιστήμη συνδυάζονται αρμονικά δημιουργώντας το εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα που ονομάζεται The Kingskiller Chronicles: Το Όνομα του Ανέμου.

 
Σχήμα: 14 x 23
Σελίδες: 856
Τιμή: €21,90
ISBN: 978-960-497-274-6
Ημερομηνία Εκδοσης: 30/3/2012
Μετάφραση: Γιώργος ΚαρατζήμαςMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist