Beasts of No Nation – Ο Agu είναι όλα τα παιδιά, σε όλη την Αφρική, σε κάθε εμφύλιο…

Written by on 7 Φεβρουαρίου 2016

Δεν χρειάζεται να βάλεις ταμπέλες. Κάποιες ιστορίες είναι για να τις μελετάς αφηρημένα, για να καταλάβεις ότι όσα βλέπεις μπορούν να γίνουν παντού. Σε όλο τον κόσμο, από όλους τους λαούς, από ανθρώπους κάθε λογής, άσπρους ή μαύρους.

Beasts of No Nation…
Σε κάποια χώρα της Αφρικής, σε κάποιο χωριό, μια τυχαία οικογένεια ξεκληρίζεται από τον στρατό της χώρας επειδή υπήρχε η υποψία ότι βοηθούσαν αντάρτες. 
Ο μικρός γιος της οικογένειας προσπαθώντας να ξεφύγει θα μπει στον αντάρτικο στρατό, θα μάθει να πολεμάει και να σκοτώνει και θα χάσει όποια ψήγματα παιδικότητας είχε. 
Πως λένε το παιδί; Σε ποια χώρα διαδραματίζονται όλα αυτά; Είναι αληθινή ιστορία; Δεν έχει καμία σημασία. Ο Agu είναι όλα τα παιδιά, σε όλη την Αφρική, σε κάθε εμφύλιο…

Παρά την άποψη της κοινής γνώμης, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών/στρατιωτών είναι εθελοντές ή προσφέρονται από την οικογένειά τους. 
Αυτό συμβαίνει ίσως, γιατί η ζωή ως στρατιώτης φαντάζει πολύ καλύτερη από αυτήν που έχουν (αν και πολύ συχνά δεν ξέρουν σε τι ακριβώς πάνε να ενταχθούν).  

Το Beasts of No Nation είναι μια ταινία που έκανε ντόρο. Είναι η πρώτη ταινία παραγωγής Netflix, που δεν έκανε πρεμιέρα σε κινηματογράφους και είναι εξαιρετική. 
Σκηνοθέτης και σεναριογράφος ο Cary J. Fukunaga που έγινε γνωστός από την πρώτη season του True Detective (την καλή season, όχι την άλλη).

Σε υποστηρικτικό ρόλο, ο κράχτης της ταινίας, αλλά με ερμηνεία που σπάει κόκαλα, ο Idris Elba. Είναι τρομερός, αξίζει ένα (μεγάλο) βραβείο, αλλά δεν θα το πάρει ποτέ γι’ αυτή την ταινία. 
Η έκπληξη και όλη η ουσία της ταινίας, τα παιδιά. Ο Abraham Attah κάνει τρομερή ερμηνεία. Περνάει ψυχολογικές μεταπτώσεις πολύ δύσκολες για να τις αποτυπώσει παιδί/ηθοποιός και αυτός το κάνει άριστα. Το ίδιο καλός και ο Emmanuel Nii Adom Quaye στον ρόλο του Strika. 
  • Υπολογίζεται ότι  υπάρχουν 250.000 παιδιά/στρατιώτες σήμερα.
  • Υπολογίζεται ότι  40% των παιδιών/στρατιωτών είναι κορίτσια. Συχνά χρησιμοποιούνται ως μη μάχιμες σύζυγοι (sex-slaves).
  • Παιδιά/στρατιώτες επιστρατεύονται και από κρατικούς στρατούς και από αντάρτες.
H ταινία είναι ένα ταξίδι από την παιδική ηλικία μέχρι την “ενηλικίωση”, δια πυρός και σιδήρου. Ο Agu είναι το “όχημα” του σκηνοθέτη για να μιλήσει στο θεατή, για να κάνει το σχόλιό του σχετικά με τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που εξαναγκάζονται να πολεμάνε σε διάφορους εμφυλίους, σε διάφορες χώρες. 
Θα σου δείξει με τον πιο ωμό τρόπο το πόσο εύκολο είναι  να χειραγωγήσεις ένα παιδί. Πόσο εύκολο είναι να το κάνεις να σε ακολουθήσει πιστά αν έχεις έναν χαρισματικό αρχηγό και μια ελπίδα. Τη δύναμη της μάζας, της μουσικής και των ναρκωτικών στο πεδίο της μάχης.

Αυτό που με συντάραξε πραγματικά ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε η ταινία τον θεατή. 
Ο Agu είναι ένα παιδί που η οικογένειά του σκοτώθηκε από τον χουντικό στρατό της χώρας του. Πέρασε στον επαναστατικό στρατό, άντεξε κακουχίες και πολέμησε, πήρε εκδίκηση. Μπορεί να σκότωσε, αλλά τον βλέπεις με μια νέα οικογένεια, ένα σκοπό. 
Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγεις και να νιώσεις ότι ο χαρακτήρας σου λυτρώνεται κατά ένα τρόπο. Είμαι σίγουρος και ότι η ταινία αυτό θέλει. Όμως η προσγείωση είναι τόσο άριστα ενορχηστρώμενη που θα καταλάβεις άμεσα ότι τίποτα δεν είναι καλό, κανένας δεν είναι δίκαιος, δεν υπάρχει καλός και κακός. 
Θα σου έρθουν όλα μέσα από το σενάριο, τη σκηνοθεσία που παίρνει τον χρόνο της και τον Abraham Attah/Agu που θα τα ερμηνεύσει άριστα. 

Ένα μορφωμένο, προστατευμένο παιδί, είναι απίθανο να γίνει στρατιώτης. 
“Κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι τα παιδιά/στρατιώτες είναι δολοφόνοι. Δεν είναι!”

Polline (Πρώην παιδί/στρατιώτης) διάβασε την ιστορία της. 
Στατιστικά από την Warchild.org.ukMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist