Castle Rock μια σειρά μυστηρίου πραγματικό μυστήριο!

Written by on 27 Σεπτεμβρίου 2018

Κάποια στιγμή και σε ανυποψίαστο χρόνο ενώ έβλεπα το castle rock αναρωτήθηκα από πόσα επεισόδια αποτελούταν η πρώτη σεζόν και με μια γρήγορη αναζήτηση ανακάλυψα πως ήταν 10 όλα κιόλα. Η αλήθεια είναι πως το ερώτημα μου ήταν πιο φαρδύ. Θυμάμαι είχα αναρωτηθεί:

Πόσα επεισόδια έχει επιτέλους αυτή η σεζόν; Είμαι στο 9 και δεν έχω καταλάβει τίποτα.

Μόλις είδα και το τελευταίο και ενώ όπως ο κάθε θεατής περίμενα την δικαίωση και αυτήν την κλιμάκωση που θα δώσει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις, έμεινα λίγο σαν τον Τζάκμαν στο τέλος της λάμψης, παγωμένος και ανέκφραστος.

Ας τα πάρουμε όμως όλα απ την αρχή και με το τι ακριβώς είναι το Castle Rock. Το Castle Rock είναι μια σειρά/ανθολογία/φόρος τιμής στο έργο του Stephen King. Αν είσαι ο ένας απ τους δυο τρεις που δεν ξέρουν τον King εντάξει σταμάτα εδώ και μην μπεις καν στον κόπο να δεις την σειρά. Το Castle Rock που είναι το όνομα μιας πόλης που πρωταγωνιστεί σε πολλά έργα του King, είναι και η πρωταγωνίστρια πόλη στην σειρά.

Η σειρά είναι μια παραγωγή του J.J Abrams με τον King να συμμετέχει και ο ίδιος σαν καθοδηγητής και επόπτης. Όλες οι σκηνές , οι διάλογοι και η ατμόσφαιρα που επικρατούν στην σειρά είναι αριστουργηματικές, υπάρχει μια πληθώρα από καλογραμμένους χαρακτήρες, μεταφυσικό και μυστήριο όσο τόσο καθώς και μια σειρά από easter eggs από τα βιβλία του King που κάνουν κάθε επεισόδιο να μοιάζει με κυνήγι θησαυρού.

Η υπόθεση, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα της σειράς, ξεκινάει στην γνωστή φυλακή Shawshank οπου μετά τον θάνατο του διευθυντή της φυλακής ανακαλύπτουν έναν αγνώστου ταυτότητος νεαρό κλειδωμένο σε ένα σκοτεινό υπόγειο που σε όλη την σειρά τον ξέρεις ως the kid, τον Kid το υποδύεται ο Μπιλ Σκαρσγκαρντ ( αυτός που παίζει και τον Κλόουν στο ΙΤ.) Το παιδί αυτό μόλις το ανακαλύπτουν ζητάει τον Χένρι Ντίβερ, έναν δικηγόρο από το Castle Rock που έχει στοιχειωμένο παρελθόν.

Με την απελευθέρωση του νεαρού από τις φυλακές στην παράξενη αυτή πόλη ξεκινάνε σκοτεινά αλυσιδωτά γεγονότα , φόνοι και κάθε τι κακό, και όλοι θεωρούν υπαίτιο αυτό το παιδί. Ο Χένρι μαζί με μερικούς ακόμη χαρακτήρες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο που όμως μέχρι το τέλος της πρώτης σεζόν σε γεμίζει απλά με περισσότερες απορίες. H σειρά μπλέκει εναλλακτικά σύμπαντα και ίσως time travel με χωροχρόνο άλλα το κάνει με έναν τόσο φυσιολογικό τρόπο που αντανακλάται ρεαλιστικά και στους χαρακτήρες ένα χαρακτηριστικό που το συναντάμε συχνά στα έργα του King.  Είναι λίγο πολύ μια σειρά που παίζει πολύ με τον θεατή, σε βάζει σε διλήμματα και προσπαθεί να σε μπερδέψει ενώ και μέχρι το τέλος αφήνει σε εσένα να αποφασίσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει και να βγάλεις το δικό σου προσωπικό συμπέρασμα.

Γενικά νιώθεις ότι βλέπεις κάποια διδακτορική εργασία ενός σπουδαστή κινηματογράφου που προσπαθεί να παρουσιάσει εξαιρετικές τεχνικές απεικόνισης μιας ιστορίας… ή απλά υπερβάλω.

To Castle Rock είναι πιστεύω must για τους λάτρεις του Stephen King και τους φανς του μυστηρίου.Όλα γύρω απ την παραγωγή είναι πολύ καλής ποιότητας. Αν τώρα δεν είσαι οπαδός του King και αναρωτιέσαι αν θα την ξεκινήσεις η όχι, το προσωπικό μου σχόλιο είναι αυτό:

Αν και η σειρά κλείνει συνεχώς το μάτι στους οπαδούς του King η όλη υπόθεση μένει ανεπηρέαστη από όλο αυτό.

Ίσως χρειαστεί να δεις και μερικά βίντεο τύπου Castle Rock explained για να καταλάβεις λίγο την πλοκή άλλα και πάλι όπως η βαριά ομίχλη του Maine δεν καθαρίζει εύκολα από το τοπίο έτσι και η πρώτη σεζόν τελειώνει με αρκετά ερωτηματικά, άλυτες απορίες και ένα σωρό εικασίες που ίσως λυθούν στην επόμενη. Ο King σίγουρα ξέρει τι κάνει και με τον J.J Abrams πιστεύω ότι το αποτέλεσμα κάποια στιγμή θα δικαιώσει τους πάντες.

https://www.youtube.com/watch?v=gXsKCQenpt0&t=72s

Castle Rock S2

7.5

Βαθμολογία

7.5/10


Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist