Crime/Έγκλημα – Mοναδικό αστυνομικό μυθηστόρημα απο τον συγγραφέα του Trainspotting

Written by on 21 Μαρτίου 2016

Το Crime/Έγκλημα είναι ένα ταξίδι από τη βρωμιά του υποκόσμου στην εξιλέωση. Το «όχημα» σου είναι ο ντετέκτιβ Ray Lennox, ο αντι-ήρωας μπάτσος από το Εδιμβούργο.

Ο Irvin Welsh στήνει ένα σκηνικό που το ξέρει καλά: ναρκωτικά, αλκοόλ, καταχρήσεις κάθε είδους και ο εγκληματικός υπόκοσμος στα χειρότερα του. Ο Lennox, παίρνει την «τέλεια» μνηστή του και οδεύουν προς το Miami. Αυτή έχει στο μυαλό της τον καταπληκτικό -όνειρο του μεσοαστού- γάμο που σχεδιάζει, ενώ αυτός έχει άλλα στο κεφάλι του, να ξεπεράσει το σοκ από την τελευταία υπόθεση που είχε στα χέρια του…

Κάπου εδώ ξεκινά η κατάπτωση. Οι δαίμονες του Lennox θα τον ρίξουν πάλι σε έναν κυκεώνα αυτοκαταστροφής και το μόνο που μπορεί να τον βγάλει από εκεί είναι η μορφή της 10χρονης Tiana.
Ο Lennox θα μεταμορφωθεί και θα εξιλεωθεί για τα λάθη που έκανε, αλλά και όσα δεν έκανε όμως καταλογίζει στον εαυτό του. Θα αφιερωθεί στην προστασία της Tiana τόσο από τη ναρκομανή μητέρα της, όσο και από το δίκτυο παιδόφιλων που την έχουν ήδη στιγματίσει…
Η «σταυροφορία» του Lennox στοιχειοθετείται σταδιακά μέσα από εμβάθυνση στα παιδικά του χρόνια και την επίπτωση τους στη ζωή και τον τρόπο που λειτουργεί ως αστυνομικός.

Στα βιβλία του o Welsh παίζει με τα όρια. Σπάει πλάκα με τα ναρκωτικά και την υποκουλτούρα, εμποτισμένη με το σκοτσέζικο ταπεραμέντο. Στο Crime όμως, το ανεπίσημο sequel του «αστείου» Filth, (εκεί ο Lennox ήταν δευτερεύον χαρακτήρας), τα πράγματα είναι σοβαρά.
Η ενασχόληση με την παιδοφιλία κάνει χαρακτήρες και συγγραφέα να δουν τα όσα διαδραματίζονται με άλλο μάτι. Ο Welsh μπαίνει στην οπτική ενός σεξουαλικά κακοποιημένου κοριτσιού με κλονισμένη σεξουλικότητα. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν ένα σκηνικό δύσκολο για το στομάχι πολλών αναγνωστών, αλλά τίποτα με αξία δεν είναι εύπεπτο.
Στόχος στο Crimeείναι η εξιλέωση, η λύτρωση. Τόσο για τον Lennox, όσο και για τη μνηστή του Trudi, αλλά και τη μικρή Tiana. Δεν υπάρχει χώρος για άσκοπη (όπως τον έχουν κατηγορήσει) ενασχόληση με τη διασκεδαστική παρακμή.
Μέσα σε αυτό το βιβλίο βλέπουμε μια διαφορετική προσέγγιση από τον Welsh, κοιτάμε στον ψυχισμό των χαρακτήρων μας και ταξιδεύουμε μαζί τους από την έκσταση της κατάχρησης μέχρι την απελευθερωτική λύτρωση μέσα από βιτριολικούς διαλόγους και σκληρές καταστάσεις.

Το άρθρο αυτό αναρτήθηκε στο Booketo Mag του Φεβρουαρίου.

Κάθε φορά που διαβάζουμε ένα βιβλίο, για να νιώσουμε το όραμα του συγγραφέα και να το κατανοήσουμε, πρέπει να ξέρουμε για τον ίδιο, το βιβλίο αλλά και το θέμα του.

Το Booketo Mag είναι η σημαντικότερη προσφορά μας. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μετατρέψει την ανάγνωση σε μια πιο ολοκληρωμένη διαδικασία.

Τσέκαρε το Booketo.gr για να κάνεις την παραγγελία σου!
 
Επόμενη αποστολή: Απρίλιος 2016Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist