7th Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ομάδων #SKG

[Θεσσαλονίκη]

Event info
Date: 11 Μαΐου 2019
Time: 21:00
Address: Θεσσαλονίκη
Event: https://www.facebook.com/events/354974791793425/
Details

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
(d): documentary

_Σάββατο 11/05
21:15 – The True Cost (d) (Έξω από την ΣΘΕ)
(μαζί με Ανοιχτή Συνέλευση για την Πλατεία Χημείου)
23:15 – Ζ (Έξω από την ΣΘΕ)
01:30 – The Wall (Έξω από την ΣΘΕ)

_Κυριακή 12/05
20:00 – Δε θα πουλήσουμε το μέλλον μας (d) (Πολυτεχνείο)
21:00 – Εκδήλωση για Σκουριές (Πολυτεχνείο)
22:15 – The Great Dictator (Αίθριο Πολυτεχνείου)

_Δευτέρα 13/05
19:30 – Εκδήλωση/συζήτηση με θέμα: LGBTQIA+ πρόσφυγες (ΣΦΝ)
(Συνδιοργάνωση με 3ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride)
20:45 – Paragraph 175 (d) (ΣΦΝ. Νομική)
(Συνδιοργάνωση με 3ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride)
23:00 – It’s a Free World… (Έξω από το ΣΦΝ, Νομική)

_Τρίτη 14/05
20:00 – Hangmen Also Die (Αμφιθέατρο Γ’ Γεωπονίας)
22:15 – The Measure of a Man (Φουαγιέ Γεωπονίας)
00:15 – Μέρες του ‘36 (Φουαγιέ Γεωπονίας)

_Τετάρτη 15/05
20:00 – Requiem For the American Dream (d) (Αμφιθέατρο 3, ΠΑΜΑΚ)
21:30 – Εκδήλωση “Καπιταλισμός και Κοινά Αγαθά” (Αμφιθέατρο 3, ΠΑΜΑΚ)
22:45 – The Revolution Will Not Be Televised (d) (Γρασίδια ΠΑΜΑΚ)

_Πέμπτη 16/05
19:15 – Make The Economy Scream (d) + ΤΒΑ (Χημικό)
22:30 – Φασισμός ΑΕ (d) (Πλατεία Χημείου)

_Παρασκευή 17/05
21:00 – Capitalism: A Love Story (d) (Φιλοσοφική)
*23:00 – PARTY στα γρασίδια φιλοσοφικής

Εσύ ήξερες πως στο πανεπιστήμιο σου υπάρχουν κινηματογραφικές ομάδες;

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Κινηματογραφικές Ομάδες ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ δραστηριοποιούνται σε καθημερινή βάση στους χώρους του πανεπιστημίου, με ελεύθερες και δωρεάν προβολές ταινιών. Μέσω της συστηματικής και αυτοοργανωμένης δράσης τους αντιτίθενται στην νοοτροπία των κλειστών σχολών και στη στείρα ακαδημαϊκή διαδικασία που συντηρεί, στηρίζει και θα στηρίζει η Πρυτανεία. Κρατώντας το πανεπιστήμιο ανοιχτό με τη συνεχή παρουσία μας, επιδιώκουμε την αναβίωση των καλλιτεχνικών δράσεων εντός του πανεπιστημιακού χώρου κόντρα στη λογική της ερημοποίησης του. Πιστεύουμε στην ελεύθερη διακίνηση της τέχνης, απορρίπτοντας την εμπορευματοποίηση του ελεύθερου χρόνου και της ψυχαγωγίας μας.

Οι αφίσες των προβολών μας σκίζονται, οι προβολές μας παρεμποδίζονται με διάφορους τρόπους όπως κλειδωμένες αίθουσες και σχολές με λουκέτα, αλλά και ρολά (π.χ. Πολυτεχνείο, ΣΘΕ). Στα παραπάνω προστίθεται και η λογοκρισία ως προς την επιλογή των ταινιών που θα προβάλλουμε αλλά και μηνύσεις, με την πρόθυμη συνεργασία των πανεπιστημιακών αρχών. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ενεργός παρουσία μας είτε αμφισβητείται (πχ. φοιτητική εβδομάδα, ΑΠΘ την Κυριακή) είτε αγνοείται πλήρως (π.χ. Improve my campus), μέσα από την προσπάθεια της πρυτανείας και ιδιωτικών φορέων να οργανώσουν αντιπαραθετικά ως προς εμάς, νέες πολιτιστικές δράσεις και ομάδες. Για αυτούς τους λόγους και θέλοντας να διασφαλίσουμε την ελευθερία λόγου και τον τρόπο λειτουργίας μας, δεν επιθυμούμε περαιτέρω συνεργασία μαζί τους.

Συνδετικό κρίκο της ανεμπόδιστης δράσης όλων των φοιτητικών πολιτιστικών ομάδων αποτελεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Το άσυλο είναι δικλείδα ασφαλείας για τη συνέχιση της πολιτισμικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης των φοιτητριών/τών, παρ’ όλη τη συστημική δυσφήμισή του. Το πανεπιστήμιο υπήρξε ανέκαθεν ένας χώρος έκφρασης, κίνησης ιδεών, ενεργής συμμέτοχης και ζύμωσης των φοιτητών/τριών. Ωστόσο τελευταία ερχόμαστε αντιμέτωπες/οι με μια εικόνα νέκρωσης του πανεπιστημιακού χώρου μετά το πέρας των μαθήματων, δίνοντας χώρο και στην εξάπλωση του ναρκεμπορίου εντός αυτού. Αυτό δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά μία σειρά μεθοδευμένων κινήσεων που αποσκοπεί στην αποστείρωση και εν τέλει την ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου. Κόντρα, λοιπόν, στους συνεχείς περιορισμούς και τις επεμβάσεις των πρυτανικών αρχών , ανοίγουμε το δρόμο στους φοιτητές προς ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δρώμενων μέσα στο ίδιο το πανεπιστήμιο, με σεβασμό στους χώρους στους οποίους δραστηριοποιούμαστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας.

Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική που έρχεται ενάντια στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας και καταπνίγει κάθε αξιόλογη προσπάθεια προαγωγής του πολιτισμού από τους φοιτητές για τους φοιτητές. Διεκδικούμε ένα ελεύθερο και ανοιχτό πανεπιστήμιο στο οποίο όχι μόνο δεν θα χρειάζεται να ζητάμε άδειες για να δραστηριοποιούμαστε μέσα σε αυτό, αλλά θα θεωρείται αυτονόητο και αναγκαίο. Παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο που να σφύζει από ζωή και που οι ίδιοι/ες οι φοιτήτριες/ες με την συνεχή παρουσία τους το ασφαλίζουν, το αναβαθμίζουν και το κρατάνε ζωντανό.

Προς πείσμα των παραπάνω, οργανώνουμε για 7η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ομάδων ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ, με απώτερο σκοπό να διεκδικήσουμε την απτή υπόσταση του ασύλου, με ανοικτές προβολές και εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους των πανεπιστημίων. Αντιλαμβανόμενοι την πίεση και την εργαλειοποίηση που έχει επικρατήσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και την απάθεια που αυτή γεννά σε μεγάλη μερίδα των φοιτητών, αποφασίσαμε να αναδείξουμε ένα ζήτημα που αποσιωπάται παρά τη σημαντικότητα του. Ποιο είναι αυτό; Η ραγδαία άνοδος του φασισμού, η οποία όχι μόνο δεν εμποδίζεται, αλλά γεννάται και συντηρείται μέσα από το καπιταλιστικό σύστημα.

Σας περιμένουμε στις προβολές/εκδηλώσεις μας 11-17 Μαΐου!

Add to Google Calendar

Add Now

Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist