Freddie Mercury: The Great Pretender – Το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για τα τελευταία χρόνια του Αυτοκράτορα της Ροκ!

Written by on 3 Μαΐου 2015

Την Τετάρτη 29 Απριλίου βρεθήκαμε στο φινάλε του In-Edit Festival και παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ που ήταν αφιερωμένο στον Αυτοκράτορα του Ροκ, που τελικά ήταν πολλά ακόμα, στον τεράστιο Freddie Mercury και τις άγνωστες πτυχές της ζωής του.

Το In-Edit είναι ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον κινηματογράφο και στην μουσική, μια εβδομάδα με ντοκιμαντέρ για θρύλους της μουσικής και κινήματα που όρισαν τον ήχο. Το φεστιβάλ γίνεται σε διάφορες πόλεις του κόσμου και μέσα απο την προσπάθεια των ανθρώπων της Parenthesis ήρθε και στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη.

Για το φεστιβάλ αυτό καθ’ αυτό δεν έχω και πολλά να πω. Ο κόσμος ήταν πολύς και η Αίθουσα του Ολύμπιον ιδανική για μια τέτοια προβολή. Η αισθητική της αίθουσας παραπέμπει σε θέατρο και ο ήχος ήταν απλά καταπληκτικός. Και όταν μιλάμε για τον Mercury η ποιότητα του ήχου είναι ότι σημαντικότερο, μιλάμε για την καλύτερη φωνή που έχει βγάλει το ροκ…

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το ντοκιμαντέρ και τον Mercury. Για μένα οι Queen ήταν πάντα ένα απο τα μεγάλα συγκροτήματα που, μάλλον, ποτέ δεν καθόμουν να ακούσω φανατικά γιατί είναι έξω απο τα καθημερινά ακούσματα μου. Ο Mercur όμως σαν φιγούρα έχει κάτι που με ελκύει άπειρα. Είναι ένας ερμηνευτής που έκανε θαύματα αλλά και ένας frontman που μπορούσε να κάνει το κοινό του ότι ήθελε.

Στο The Great Pretender βλέπουμε την προσπάθεια του να βγάλει σόλο άλμπουμ προς τα τέλη της καριέρας του, την σχέση του με τους Queen, την ζωή του απο τότε που έμαθε οτι έχει AIDS και τα τελευταία γεγονότα της ζωής του.

Λίγο να ασχοληθείς με την μουσική τους ξέρεις τους Queen. Ξέρεις οτι ο Mercury θεωρείτε ένας απο τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της ροκ, οτι ήταν gay και είχε aids αλλά αν είσαι σαν και μένα μέχρι εκεί. Ώρα λοιπόν να μάθεις 2-3 πραγματάκια ακόμα.

Ο Mercury είχε ελάχιστη εκπαίδευση στα φωνητικά, όσα του είχαν μάθει στην χορωδία! Πάνω απο όλα ήταν συνθέτης και έπειτα στιχουργός, ενω με την μπάντα του είχαν μάλλον μια σχέση μίσους πάθους.

Όταν ο Mercury αναζήτησε την solo καριέρα έκανε έναν δίσκο παίρνοντας απο την δισκογραφική τρελά λεφτά προκαταβολή. Το άλμπουμ πάτωσε, ο Mercury απογοητεύθηκε και γύρισε στους Queen (όχι οτι είχε φύγει και ποτέ επίσημα) για να βγάλει μερικούς ακόμα μεγάλους δίσκους.

Παράλληλα με όλα αυτά, οι Queen μετακομίζουν στην Αμερική και η καταπιεσμένη σεξουαλική ζωή του Freddie απελευθερώνεται. Όπως και όλοι στην δεκαετία του 70′ ζούσαν χωρίς να ξέρουν τις επιπτώσεις και η gay κοινότητα ένα παραπάνω καθώς μέχρι τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσαν να ζήσουν όπως ήθελαν την ζωή τους πράγμα που οδήγησε σε ξέσπασμα.

Ο Mercury δεν είχε κάνει την Δήλωση δημόσια νωρίς. Η περσόνα του στη σκηνή ήταν φυσικά εξόφθαλμα θηλυπρεπής αλλά με τίποτα η πραγματική του φύση. Αφού η καταιγίδα του ξεσπάσματος καταλάγιασε και αυτός αναζητούσε την ιδιωτικότητα και έναν μόνιμο σύντροφο. Η περσόνα όμως είναι αυτό που έκανε τον Mercury πετυχημένο, τον έκανε μυστηριώδης και “γοητευτικό” στα μάτια μιας νεολαίας που ήθελε να χτυπήσει το κατεστημένο.

Ο Mercury το χτυπούσε τόσο κοινωνικά όσο και μουσικά!

Ο Mercury δεν άκουγε ροκ. Ήταν φαν του Pavaroti και απο την μέρα που τον άκουσε live έγινε φανατικός της σοπράνο που συμμετείχε στην παράσταση, της Montserrat Caballé. Οι δυο τους γνωρίστηκαν τυχαία και το ένα έφερε το άλλο ώσπου έφτασαν να συνεργάζονται για να φτιάξουν τον πρώτο στην ιστορία δίσκο ανάμεσα στην ροκ και την όπερα!

Η δισκογραφική που είχε χάσει τόσα λεφτά απο τον πρώτο solo δίσκο του Mercury, πλήρωσε τον τραγουδιστή για να πάει αλλού και το αποτέλεσμα ήταν το άλμπουμ Barcelona, με 10 κομμάτια που έκανε ο τεράστιος αυτός τραγουδιστής με το μοναδικό ίνδαλμα του.

Αυτός ο δίσκος έγινε την εποχή που ο Mercury μάθαινε οτι έχει aids και συγχρόνως του έκανε να δώσει τεράστια προσοχή σε αυτό το έργο που έτσι και αλλιώς ήταν αγχωμένος στο τέρμα αφού έγγραφε για το ίνδαλμα του και πρωτοπορούσε γενικότερα. Το αποτέλεσμα μαγευτικό…

Δεν θα αναφέρω περισσότερα. Τα παραπάνω είναι αυτά που μου έκαναν τεράστια εντύπωση, τα υπόλοιπα μπορείτε να τα δείτε στο ντοκιμαντέρ.

Τελικά ποιος ήταν ο Mercury? Ένας πανέξυπνος άνθρωπος, γεμάτος χιούμορ, ιδιοφυής μουσικός και ηθοποιός που έπαιζε συνέχεια έναν ρόλο για τα μάτια του κόσμου:
The Great Pretender…Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist