Inside & Out Book Tag – Q&A για την ιδιαίτερη σχέση που ο καθένας μας αποκτά με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη του!

Written by on 20 Οκτωβρίου 2015

Το ήξερες οτι στην ελληνική blog-όσφαιρα υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται με την λογοτεχνία, με παρουσιάσεις βιβλίων και κριτικές; Ούτε εγω ήξερα πολλούς, αλλά τελευταία γνώρισα αρκετά ενδιαφέροντα site. Συγκεκριμένα η Χαρά του Wicked Vibes Bring the Joy με τάγκαρε για να απαντήσω και εγώ στις παρακάτω ερωτήσεις.

Είναι όλες ερωτήσεις για τον φανατικό αναγνώστη του βιβλίου, για τον τρόπο που το επιλέγει και το χρησιμοποιεί αλλά και για την ιδιαίτερη σχέση που ο καθένας μας αποκτά με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη του.

Ευχαριστώ την Χαρά για την πρόσκληση και σας παρακαλώ αν ενδιαφέρεστε να μάθετε για μουσική, βιβλία και γενικά την street culture να ρίξετε μια ματιά στη σελίδα της.


– Παρουσιάσεις στο οπισθόφυλλο των βιβλίων: να δίνουν πολλές πληροφορίες ή όχι;

Λίγες! Πρέπει να μπορούν να σου εξάψουν την φαντασία και το ενδιαφέρον χωρίς να σποιλάρουν…

– Νέο βιβλίο: σε τι μορφή το προτιμάς; Audio-book, e-book, με μαλακό εξώφυλλο ή με σκληρό;

Το να παίρνεις στα χέρια σου το νέο σου βιβλίο είναι ιεροτελεστία! Πρώτα το πιάνεις στα χέρια σου, κοιτάζεις το εξώφυλλο μπρος και πίσω και έπειτα το μυρίζεις…

Η απάντηση είναι εύκολη: χαρτί με σκληρό εξώφυλλο.

– Κάνεις πρόχειρες σημειώσεις όταν διαβάζεις; Σου αρέσει να γράφεις σχόλια κτλ πάνω στα βιβλία σου ή τα διατηρείς πεντακάθαρα; (Με αιτιολόγηση)

Τα μυθιστορήματα τα κρατάω πεντακάθαρα, χωρίς τσακίσματα και σκισίματα… Βασικά προσπαθώ αλλά σε όλα έχω κάνει σκισίματα, λεκέδες και τα λοιπά. Ο αδερφός μου με μαλώνει για αυτό σε κάθε ευκαιρία.

Δεν γράφω πάνω τους, ούτε υπογραμμίζω.

– Με το καλύτερο ηχόχρωμά σου, διάβασε μας την αγαπημένη σου πρώτη πρόταση από ένα βιβλίο!

“Υπάρχει μια θεωρία που λέει πως, αν ποτέ κανείς ανακαλύψει για πιο σκοπό ακριβώς υπάρχει το Σύμπαν και τι εξυπηρετεί, θα εξαφανιστεί αμέσως και αντικατασταθεί με απο κάτι ακόμα πιο παράξενο και ανεξήγητο. 

Υπάρχει μια θεωρία που λέει πως αυτό έχει ήδη συμβεί” 

Douglas Adams – Γυρίστε τον Γαλαξία με Οτοστόπ (Εισαγωγή)


Μαύρο χιούμορ, φιλοσοφία, ασοβαρότητα. Αυτό το βιβλίο έχει όλα μου τα αγαπημένα χαρακτηριστικά…

– Παίζει ρόλο για σένα αν ο συγγραφέας του βιβλίου είναι άνδρας ή γυναίκα; Τι συμβαίνει αν δεν είσαι βέβαιος/-η για το φύλο του;

Δεν παίζει κανένα ρόλο αν είναι άντρας ή γυναίκα. Περισσότερο σημασία έχει τι είδος βιβλίου γράφει ο εκάστοτε συγγραφέας. Π.χ. αν γυναίκα γράφει young adult τότε το ερωτικό τρίγωνο είναι σχεδόν κανόνας. Δεν μ’αρέσει αλλά δεν είναι λόγος για να μην διαβάσω κάποιο βιβλίο.

Απο την άλλη καταλαβαίνω και την ανάγκη των γυναικών να επιτύχουν σε ακόμα ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Η επιλογή ας πούμε της J.K. Rowling που αρχικά άφησε απροσδιόριστο το φύλο της για να επιτύχει το Harry Potter είναι λογική, αλλά ίσως η επιλογή να κυκλοφορήσει την αστυνομική σειρά της με αντρικό όνομα (Robert Galbraith) ήταν αχρείαστη. Το καλό βιβλίο αναγνωρίζεται.

– Προτρέχεις ποτέ στην ανάγνωση; Ή έχεις διαβάσει το τέλος ενός βιβλίου πριν την ώρα του;

Είναι μια ανάγκη που με συναρπάζει. Θέλω να μάθω το τέλος αλλά τη ίδια στιγμή δεν θέλω. Πολλές φορές πάω στην τελευταία σελίδα για να διαβάσω την τελευταία λέξη… αλλά το μετανιώνω γιατί σίγουρα θα φάω κάποιο σπόιλερ που δεν πρέπει.

– Βιβλιοθήκη σε τάξη ή σαν βομβαρδισμένη;

Βιβλιοθήκη σε τάξη αλλά με 100% σιγουριά σαν βομβαρδισμένη έπειτα απο 2-3 μέρες!

– Ορκίσου ότι θα πεις την αλήθεια και μόνο την αλήθεια: έχεις αγοράσει βιβλίο αποκλειστικά και μόνο για το εξώφυλλό του;

Χωρίς φόβο και πάθος: Όχι!

– Διαβάζεις σε δημόσιους χώρους ή προτιμάς στο σπίτι;

Λεωφορεία, τρένα και μετρό…

Πριν μερικές εβδομάδες ήμουν σε μετρό απο Πειραιά-Αθήνα. Στην τετράδα καθόμασταν σταυρωτά εγω με τον αδερφό μου διαβάζοντας αυτός το “Πως να γυρίσετε τον Γαλαξία με Οτοστόπ” και εγώ την Πτώση του Del Toro. Μαύρο αγγλικό χιούμορ και vampir-ια!

Στην επόμενη στάση δυο κοπέλες κάθονται μαζί μας και βγάζουν και οι δύο απο ένα βιβλίο. Μέχρι να χαρώ είδα οτι η μία διάβαζε το “50 Shades of Grey” ενω η άλλη το “Ήταν ένας Καφές στη Χόβολη” της Μαντά

Σχόλια περιττάMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist