Layers on layers: Συνέντευξη με τον Mr Collage

Written by on 16 Ιουλίου 2020

Έχει περάσει προ πολλού η εποχή που μέναμε έκπληκτοι από το επίπεδο των Ελληνικών παραγωγών και της μουσικής δημιουργίας που ξεκινά από ένα δωμάτιο, ένα στούντιο, τυπώνεται σε βινύλιο και κασέτα, μπαίνει στις πλατφόρμες και ακούγεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πριν μερικές μέρες, καθώς ήμουν στο δωμάτιο ενός φίλου, έβαλα να ακούσω τα remix του Layers του Mr. Collage και όταν ανέφερα στον φίλο οτι αυτό που ακούμε είναι Θεσσαλονικιά παραγωγή έμεινε μαλάκας. “Αυτό δεν είναι ελληνικό” μου λέει.

Σε μερικά χρόνια και με μερικές ακόμα κυκλοφορίες όπως αυτή του Mr. Collage σε συνεργασία με την Mind the Wax για το (πανέμορφο σε magenta χρώμα) βινύλιο, η αντίδραση του Ελληνικού κοινού δεν θα είναι έκπληξη αλλά αναμονή που δεν χρειάζεται μικρό καλάθι.

Με μια ακρόαση του Layers καταλαβαίνεις γιατί. Η παραγωγή είναι προσεγμένη στην εντέλεια. Τα κομμάτια κυμαίνονται από downtempo soulful triphop μέχρι boom bap beats με σκρατσίδια. Οι συνεργασίες σε επίπεδο φωνητικών ή scratch δίνουν στα κομμάτια ένα ακόμα μερικά… layers.

Φυσικά όλα ξεκίναν με το Frusciante. To πρώτο κομμάτι του δίσκου είναι ότι πρέπει για να σε προετοιμάσει. Οι κιθάρα με τα πνευστά σε μεταφέρουν σε μπαρ γεμάτα ουίσκι και καπνό. Τα επόμενα δύο με συμμετοχές από DJ Mysterons και DJ Hypercutz σε βάζουν για τα καλά στο party.

Στη συνέχεια απολαμβάνεις τις σαγηνευτικές φωνές των Mantique και Amira Lacrima, ενώ το Blue Gardenia είναι το sleeper hit. Μεγαλώνει μέσα σου όσο το ακούς στο repeat.

Τα κομμάτια αυτά τελικά είχαν τελικά χώρο να αναπτυχθούν κι άλλο. Ντόπιοι και διεθνής djs και παραγωγοί έπιασαν από ένα και έδωσαν νέα πνοή ώστε να κυκλοφορίσει πρόσφατα και το Layers Remixed. Μέσα σε αυτούς και μερικοί γνώριμοι μας όπως ο mCurtis και ο Stiko.

To Layers με έκανε να ψαχτώ περισσότερο με τον Mr. Collage ο οποίος έχει κυκλοφορήσει διάφορες παραγωγές τα τελευταία χρόνια. Αλλά όπως και εγώ, έχει και αυτός μια αγάπη για την Ελληνική Trip Hop σκηνή και την δείχνει μέσα από την εκπομπή του στον Paranoise Radio (biweekly//Πέμπτες//19:00).

Αφού λοιπόν τα είπαμε και τον προσκάλεσα να είναι ο επόμενος καλεσμένος μου για το MixtapeSeries του MonkeyBrosRadio tου έκανα κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το δίσκο του αλλά και τις παρατηρήσεις του καθώς μελετά την Ελληνική trip hop σκηνή μέσα από την εκπομπή του

ΜΒ: Στην εκπομπή σου στον Paranoise Radio ψάχνεις ανακαλύπτεις και παρουσιάζεις Έλληνες beatmakers και παραγωγούς. Έχει, πιστεύεις, ταυτότητα η όλο και αναπτυσσόμενη ελληνική σκηνή;; 

ΜC: Η εκπομπή ξεκίνησε φέτος και ομολογώ πως δεν ήμουν σίγουρος ότι θα δουλέψει. Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα είχα πάντα υλικό να παίζω. Όπως αποδείχτηκε όμως, όχι απλά έβρισκα υλικό αλλά και το περισσότερο ήταν νέες κυκλοφορίες. Η σκηνή είναι πολύ παραγωγική και έχει πολύ υψηλό επίπεδο. Όσον αφορά την ταυτότητα, από άποψη ηχοχρώματος και τεχνικής η μουσική έχει βάση το Hip Hop και την δειγματοληψία οπότε υπάρχουν στοιχεία από ότι είδος μουσικής μπορείς να φανταστείς. Οι περισσότεροι παραγωγοί γνωριζόμαστε, κάποιοι κάνουμε παρέα. Αυτό ίσως οδηγεί στο να υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά στις δουλειές που βγαίνουν, αλλά πιστεύω πως ο καθένας είναι η δική του σχολή. Επίσης, πιστεύω πως κάτι αποκτά ταυτότητα όταν υποκινεί σε κάποιον τρίτο να δώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό, κοινές δράσεις όπως συναυλίες ή πάρτυ ή ακόμα και μια εκπομπή σαν την δική μου βοηθάνε σε κάτι τέτοιο.

MB: Ποια εργαλεία χρησιμοποιεί ο beatmaker, σε ένα μέσο χωρίς vocals, ώστε να μεταδώσει το συναίσθημα που θέλει μέσα από το κομμάτι που φτιάχνει; 

ΜC: Από την μία μπορώ να σου πω πως συνήθως η φωνή αντικαθιστάτε από ένα άλλο σολιστικό όργανο το οποίο θα παίξει τον ίδιο ρόλο αλλά χωρίς λέξεις, οι λέξεις συνήθως κατευθύνουν το συναίσθημα, σου περιγράφουν πως πρέπει να νιώσεις. Από την άλλη δεν είμαι σίγουρος ότι σαν beatmaker θέλω πάντα να μεταδώσω το συναίσθημα ενός instrumental, δίνω την απόλυτη ελευθερία στον ακροατή/τρια να φανταστεί και να νιώσει ότι θέλει.

ΜΒ: Μίλησέ μου για το layers, από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι την νέα κυκλοφορία των remixes 

MC: To Layers ξεκίνησε σαν ένα instrumental album και στην τελική του μορφή έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο οι ιδέες του Γιώργου aka DJ Mysterons που τρέχει το label της Mind The Wax. Πρότεινε να βάλουμε φωνητικά και rap σε συνεργασία με διάφορους καλλιτέχνες που ήξερε κι εγώ ήμουν ανοιχτός στην ιδέα να προστεθούν μερικά layers ακόμα. Στο άλμπουμ θα ακούσεις από downtempo instrumentals, κλασσικά boombap beats με τα ανάλογα raps, μέχρι northern soul. Έχω προσπαθήσει να συνδυάσω και να ταιριάξω δείγματα από διαφορετικά είδη και εποχές με κάποια φυσικά όργανα και synths παιγμένα από εμένα και φίλους μουσικούς.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ακούς στον δίσκο, ένα πολυεπίπεδο Hip Hop κολάζ πρεσαρισμένο σε βινύλιο magenta χρώματος! Το εξώφυλλο είναι δική μου ιδέα την οποία υλοποίησε πολύ όμορφα ο Μάριος Ράπτης.
Τα remixes προέκυψαν πάλι σαν ιδέα του Γιώργου και από την ανάγκη κάποιων dj που ξέρει ο ίδιος και οι οποίοι του ζήτησαν να “πειράξουν” κάποια κομμάτια μου. Στην συνέχεια απευθύνθηκα κι εγώ σε παραγωγούς που σέβομαι και θαυμάζω την δουλειά τους και σιγά σιγά “πειράχτηκαν” ολα.
Στο “Layers Remixed” συμπεριέλαβα σαν bonus, ένα remix του mCurtis σε κομμάτι από το άλμπουμ που έκανα με την Mantique κι ένα καινούριο σε συνεργασία με τον MC Yinka.

MB: Η κυκλοφορία του layers και των remixes digital και σε βινύλιο προϋποθέτει την συνεργασία με πολλούς ανθρώπους τόσο στα feats, στην παραγωγή και την κυκλοφορία, κάτι που σε βγάζει από τον στενό ρόλο του μουσικού. Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της διαδικασίας και πως το ξεπέρασες; 

MC: Όσον αφορά τα feats δεν υπήρξε κάποια δυσκολία γιατί οι μουσικές ιδέες ήταν έτοιμες και τα φωνητικά ή raps απλά προσαρμόστηκαν. Επιπλέον έδωσα απόλυτη ελευθερία στους παραγωγούς των remixes, θέλω πάντα ο κάθε συνεργάτης να βάζει το στοιχείο του, αυτό που νιώθει και πρεσβεύει. Αν υπήρξε μια δυσκολία, ήταν ίσως στο να τους ικανοποιήσω όλους με το mastering που έκανα στα remixes, αλλά πήγε καλά τελικά.
Τέλος, η κυκλοφορία και τα παρελκόμενα είναι κάτι που ξέρει να κάνει καλά ο Γιώργος και είναι καλό να μοιράζονται έτσι οι ρόλοι. Ο ίδιος με βγάζει και από την δύσκολη θέση της επικοινωνίας που πρέπει να στηθεί ανάμεσα στην μουσική και στον ακροατή/τρια. Αυτό νομίζω είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για μας τους παραγωγούς – μουσικούς, η προώθηση και τα media.

MB: Πότε περιμένουμε την επόμενη δουλειά και σε ποιο ύφος θα κινηθείς;

MC: Δεν έχω να σου δώσω κάποια ημερομηνία. Δουλεύω πάνω σε αρκετά κομμάτια με διαφορετικά στυλ. Ίσως υπάρξουν κάποιες μεμονωμένες κυκλοφορίες μέσα στο καλοκαίρι, σε downtempo ύφος. Είναι νωρίς να μιλάω για ένα καινούριο άλμπουμ αλλά σίγουρα το tempo θα ανέβει, θα προστεθούν ηλεκτρονικά στοιχεία και μάλλον τα φωνητικά θα περιοριστούν.

Τον Mr Collage μπορείς να τον ακούς να επιλέγει και να παρουσιάζει τα καλύτερα της Ελληνικής σκηνής κάθε δύο βδομάδες, την Πέμπτη, στις 19:00 από την εκπομπή του στον Paranoise Radio

O Mr. Collage θα παρουσιάσει με το Mixtape του τις καλύτερες ανακαλύψεις του από την εγχώρια trip hop και hip hop σκηνή, ένα mixtape επιστέγασμα μιας ολόκληρης χρονιάς Choppin’

Tagged as


Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist