Metro 33 – Η Ρώσικη λογοτεχνία φτιάχνει καταπληκτικό sci-fi

Written by on 14 Μαρτίου 2016

To 2013 ένας πυρηνικός πόλεμος έφερε ραγδαία κλιματική καταστροφή που ανάγκασε τους ανθρώπους να οδηγηθούν στο υπέδαφος. Η τεράστια έκταση του Μετρό της Μόσχας είναι το σκηνικό στο οποίο ο Dmitri Glukhovsky συνέθεσε το πρώτο του μυθιστόρημα.

Το post apocalyptic υποείδος εντάσσεται στο sci-fi και μέσω των young adult έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Hunger Game, Maze Runner και Divergent.

Μέσα από την καταστροφή του κόσμου, όπως τον ξέρουμε, γεννιέται μιαν άλλη κοινωνία που εξελίσσεται από τις στάχτες της προηγούμενης και ανάλογα με το όραμα του συγγραφέα έχει να μας μάθει πολλά για τον άνθρωπο και την κοινωνία γενικότερα.

Στο Metro 2033 όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Με μπόλικες δόσεις (κλειστοφοβικού) τρόμου και την εν γένει απαισιοδοξία των Ρώσων συγγραφέων, το βιβλίο αυτό ξεχωρίζει.

Σε κάθε σταθμό κάθε κοινότητα έχει αναπτύξει το δικό της δόγμα και τρόπο ζωής. Ο πρωταγωνιστής μας, ο Αrtyom, αναλαμβάνει μια υπόθεση που τον πηγαίνει από σταθμό σε σταθμό.

Μέσα από τα μάτια του θα δούμε από νεο-ναζιστές, τροτσκιστές, κομουνιστές, μυστικιστές, κανιβάλους, νεοχριστιανούς, μουσουλμάνους, καπιταλιστικές ουτοπικές κοινότητες, αλλά και άλλες στα όρια της αθλιότητας να δημιουργούν ένα σύστημα που θυμίζει τις πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας.

Οι φιλοσοφικές, πολιτικές και θρησκευτικές προεκτάσεις διακόπτονται από τη δράση -που δεν είναι απότομη, αλλά όχημα για να εξελιχθεί η ιστορία- και την εφιαλτική παρουσία των μεταλλαγμένων της επιφάνειας που απειλούν την εναπομένουσα ανθρωπότητα.

Ο Artyom ανήκει στη νέα γενιά, σε αυτούς που δεν έχουν ζήσει στον “πάνω κόσμο”. Ο σταθμός είναι το μόνο σπίτι που έχει γνωρίσει. Η συνάντηση με τον Hunter η ζωή του θα αλλάξει όταν θα κλιθεί να μεταφέρει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ψάχνοντας τον παραλήπτη, μέσα στο αχανές Metro με τις ιδιομορφίες του κάθε σταθμού.

Ο Artyom θα αναπτύξει φιλίες, συμμαχίες, αλλά και εχθρούς σε κάθε σταθμό πόλη που θα μπει, αλλά και να κάνει πράγματα τα οποία δεν πίστευε ότι θα έκανε ποτέ για να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Ο ζωντανός και λεπτομερής κόσμος του Metro 2033 εξετάζεται σιγά σιγά κι εσύ, με τον Artyom οδηγό, θα κάνεις αυτό που κάθε sci-fi βιβλίο που σέβεται τον εαυτό του κάνει: θα μελετήσεις πράγματα για τον άνθρωπο και τους βαθύτερους φόβους του.

Στο τέλος, θα κληθείς να δώσεις απαντήσεις σε ερωτήματα όπως “ποιοι είναι οι καλοί;”, “ποιοι οι κακοί;”, “ήταν όσα έγιναν αναγκαία;”

Και αν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, που σου θέτει ο μελαγχολικός και σκοτεινός κόσμος του Dmitri Glukhovsky, τότε ίσως μάθεις και κάτι για τον εαυτό σου.

Λίγα λόγια για τον Dmitri Glukhovsky

O Dmitri Glukhovsky γεννήθηκε στη Μόσχα το 1979 και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και δημοσιογραφία στο Ισραήλ. Ταξίδεψε και δούλεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης ως δημοσιογράφος και το πρώτο του μυθιστόρημα το έγραψε στα δεκαοχτώ του.

Το ”Μετρό 2033” ανέβηκε ολόκληρο στην ιστοσελίδα του και αποτέλεσε φαινόμενο για τη ρώσικη λογοτεχνική σκηνή με ένα εκατομμύριο άτομα να το διαβάζουν. Μετά την έκδοση του το αγόρασαν 300.000 άτομα και εκδόθηκε σε πάνω από 20 χώρες.

Τo βιβλίο έγινε ακόμα πιο γνωστό μέσα από το ομώνυμο video game και το 2007 η European Science Fiction Society του έδωσε το βραβείο Encouragement Award.

Συνεχίζει να γράφει, κυμαίνεται ανάμεσα στα είδη του Fantasy και του non fiction και έχει μόνιμες στήλες σε εφημερίδες και περιοδικά. Πολλά έργα του τα ανεβάζει ακόμα δωρεάν στο blog του.

Το συγγραφικό στυλ του θυμίζει έντονα το στυλ των Ρώσων συγγραφέων που βγάζουν μια μελαγχολία και μια επικριτική στάση απέναντι στην ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει ελπίδα για αλλαγή. Ασχολούμαστε περισσότερο με τη σκληρή καθημερινότητα.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις φιλοσοφικές, πνευματικές και θρησκευτικές προεκτάσεις που δίνει στα έργα του, δίνουν πνοή στην επιστημονική φαντασία ακόμα κι αν τα σκηνικά του δεν είναι πάντα και τα πιο πρωτότυπα.

Το άρθρο αυτό αναρτήθηκε στο Booketo Mag του Φεβρουαρίου.

Κάθε φορά που διαβάζουμε ένα βιβλίο, για να νιώσουμε το όραμα του συγγραφέα και να το κατανοήσουμε, πρέπει να ξέρουμε για τον ίδιο, το βιβλίο αλλά και το θέμα του.

Το Booketo Mag είναι η σημαντικότερη προσφορά μας. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μετατρέψει την ανάγνωση σε μια πιο ολοκληρωμένη διαδικασία.

Τσέκαρε το Booketo.gr για να κάνεις την παραγγελία σου!
Επόμενη αποστολή: Απρίλιος 2016Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist