Ο Mosek εκφράζει ακριβώς το συναίσθημα της εποχής (Interview)

Written by on 17 Σεπτεμβρίου 2020

Τέλη Αυγούστου ήταν όταν έπεσε το μάτι μου πάνω στο τελευταίο single του Mosek. Το Solitude μου μίλησε σε επίπεδα βαθιά. Το τέλος του καλοκαιριού, η μοναξιά των τελευταίων μηνών, τα χρώματα του κλιπ, ο χορός των πρωταγωνιστών και η μελαγχολία μίλησαν μέσα μου.

Τον Mosek τον έχουμε στις λίστες μας και είναι ένας καλλιτέχνης που επιλέγουμε στα dj sets μας. Με το που είδα το thumbnail και την κυκλοφορία μέσω της KRAAK Records το κλικ ήταν άμεσο.

Αν θεωρήσουμε ότι ένα instrumental είναι η βάση που θα ερμηνεύσεις εσύ όπως θέλεις σύμφωνα με τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου εκείνη την στιγμή, τότε το Solitude είναι το ιδανικό κομμάτι για να σε συνοδέψει αυτές τις εποχές.

Είναι η μελαγχολία για μια αγάπη που φεύγει, για το καλοκαίρι που τελειώνει, για τον εγκλεισμό που έρχεται; Όλα αυτά μαζί; Καθώς τα τελευταία ηλιοβασιλέματα του Αυγούστου έδωσα την θέση τους σε έναν Σεπτέμβρη που γκριζάρει όσο περνάνε οι μέρες, το Solitude είναι το ιδανικό άκουσμα για να σε συνοδέψει προς το φθινόπωρο…

Καθώς λοιπόν μιλούσα με τον ίδιο τον Mosek για να τον προσκαλέσω να είναι ο καλεσμένος στο επόμενο MixtapeSeries, σκέφτηκα να του θέσω μερικές ερωτήσεις για το έργο του, το Solitude και την ελληνική σκηνή:

MB:  Πώς ξεκίνησες την παραγωγή, ποιες είναι οι επιρροές σου;
Μ:
Την μουσική παραγωγή την ξεκίνησα τον Ιούλιο του 2004, αν θυμάμαι καλά, καθώς είπα να δοκιμάσω την τύχη μου στο κομμάτι, γιατί το έβλεπα ενδιαφέρον και πολύ ελκυστικό και έτσι είδα ότι αυτά που έβγαζα είχανε κάτι να δώσουν και συνέχισα μέχρι σήμερα. Οι επιρροές μου να σας πω την αλήθειά γενικά είναι η μαύρη μουσική αλλά τώρα τελευταία ακούω πολύ όπερα γιατί την βρίσκω σαν ένα είδος αναρχικής μουσικής.

MB:  Μίλα μας λίγο για τα στάδια της παραγωγής ενός κομματιού. Ποιο είναι το πιο κρίσιμο κατά την άποψη σου.
Μ: Γενικά δίνω πολύ βάση στο στα drums και το στήσιμο τους το αρχικό. Μετά επιλέγω το sample ή αλλιώς ξεκινάω με κάποια μελωδία που θα σκεφτώ εκείνη την στιγμή. Γενικά το πιο κρίσιμο σημείο είναι όταν θέλεις το κομμάτι σου να το φτάσεις σε σημείο που να μην σου βγαίνει κάτι άλλο να γράψεις

ΜΒ:  Τι σε ενέπνευσε καθώς έγραφες το τελευταίο σου singleτο Solitude;
Μ:
Το κομμάτι αυτό το έγραψα περίπου πριν ενάμιση χρόνο. Είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι για μένα καθώς εκφράστηκα για διάφορα συναίσθημα που ζούσα εκείνη την εποχή και αφού βρήκα λίγο χρόνο στην καραντίνα το δούλεψα και τελείωσα το project. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Kraak Record που δέχτηκε να κυκλοφορήσω το κομμάτι από την συγκεκριμένη δισκογραφική.

MB: Καθώς η καθημερινότητα και οι εμπειρίες επηρεάζουν τους μουσικούς και τους beatmakers, πως νομίζεις ότι το κλίμα (κοινωνικό/πολιτικό, αλλά και ο καιρός) της Ελλάδας επηρεάζει την μουσική σου;
Μ: Γενικά λειτουργώ πολύ με το συναίσθημα και αν μου βγει σωστά μια μελωδία που εκφράζει εμένα και αυτόν που θα το ακούσει. Στην Ελλάδα στο κίνημα της παραγωγής δεν υπάρχει support από άλλους της κοινότητας, κάτι που δεν το βλέπεις στο εξωτερικό τόσο έντονα. Στο πολιτικό κομμάτι δεν θα ήθελα να σχολιάσω.

MB: Τι ξεχωριστό πιστεύεις έχει η ελληνική trip hop/beatmaking σκηνή να προσφέρει
Μ: Πιστεύω ότι έχει αντάξιους παράγωγους και χρόνο με τον χρόνο μπαίνουν και άλλα αλλά άτομα στην φάση αυτή. Επίσης βλέπω μια ανταπόκριση από το κόσμο που δεν υπήρχε παλιά τόσο έντονα.

MB:  Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Τι να περιμένουμε από Mosek τον επόμενο καιρό;
Μ: Βασικά έχω πολλά σχέδια άλλα θα αργήσουν επειδή θέλω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό στα επόμενα κομμάτια που θα γράψω ή συνεργαστώ.

To Σάββατο 19 Φεβρουαρίου το MixtapeSeries με το 13ο επεισόδιο, μιξαρισμένο με αγάπη από τον Mosek. Στις 16:00 από το #MonkeyBrosRadioMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist