(P)review No45: The Passage-Το Πέρασμα (Βιβλίο του Justin Cronin)

Written by on 15 Απριλίου 2013


Μετά από 1100 σελίδες τελείωσα με Το Πέρασμα. Το βιβλίο του Justin Cronin ήταν ένα μεγάλο ταξίδι. Ένα ταξίδι στο μυαλό της Αλίσια και του Πίτερ, του Γουόλγκαστ και της Μοσάμι, μέσα από δεκάδες ακόμα χαρακτήρες που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε ένα κόσμο καταστροφής και φόβου με μόνο φωτεινό φάρο, ένα εξάχρονο κορίτσι: την Έιμι.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου ο Stephen King γράφει: «Όταν διαβάσετε αυτό το βιβλίο ο πραγματικός σας κόσμος θα χαθεί».
Είχε ένα δίκιο σ’ αυτό. Ο Cronin έχει μια αφήγηση που με βύθισε μέσα στον κόσμο του και με γνώρισε με χαρακτήρες που ταυτίστηκα, γούσταρα ή σπάστηκα. Ένιωσα τους πόνους τους και τα θέλω τους, τον τρόπο που αγαπάνε αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στις πράξεις τους.

Γενικά το πρώτο βιβλίο του καθηγητή Αγγλικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου του Ράις στο Τέξας, ήταν μια πλήρης εξιστόρηση μιας ιστορίας χωρίς κενά, με ανατροπές και συγκινήσεις. Με κάλυψε πλήρως παρά τον άθλο του να διαβάσεις 1100 σελίδες, αλλά το έχω ξανακάνει άρα….
Συνοπτικά η ιστορία εξελίσσεται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στην πρώτη, σήμερα το 2013 παρακολουθούμε την ιστορία του πράκτορα Γουόλγκαστ, ο οποίος ψάχνει  ανθρώπινα πειραματόζωα για ένα μυστικό πείραμα του Αμερικάνικου Στρατού. Όλα τα πειραματόζωα είναι καταδικασμένοι σε θάνατο εγκληματίες που υπογράφουν ώστε να γλιτώσουν το θάνατο που έρχεται.
Ο πράκτορας είναι καλός στη δουλειά του και την κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα, μαζί με τον συνάδελφο του, πράκτορα Ντόυλ.
Οι ανώτεροι όμως θα τον βάλουν όμως να φέρει ένα τελευταίο πειραματόζωο και την απάντηση στις συνεχείς αποτυχίες της έρευνας. Την Έιμι Αγνώστων Λοιπών Στοιχείων, ένα κοριτσάκι έξι χρονών που η μητέρα της παράτησε σε μία μονή.
Το κορίτσι θα γεννήσει την αμφιβολία αλλά και την αγάπη στον Γουόλγκαστ και θα πυροδοτήσει γεγονότα που θα ορίσουν την μοίρα του κόσμου.
Το πείραμα που στόχευε στην δημιουργία του υπερστρατιώτη, του πιο γρήγορου, δυνατού και αποτελεσματικού όπλου αποτυγχάνει και ο κόσμος κατακλύζεται από τα δώδεκα  αποτυχημένα πειραματόζωα που ζητούν αίμα και με κάθε δαγκωνιά μετατρέπουν τους ανθρώπους σε άβολους ακόλουθους, φορείς του ιού και του συλλογικού νου που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δώδεκα πρώτους και τους εκατομμύρια «μιαρούς» όπως τους ονομάζουν οι λιγοστοί επιζώντες.
Προχωράμε όμως στην δεύτερη χρονική περίοδο της ιστορίας. 100 χρόνια μετά και ο κόσμος είναι ένα έρημο τοπίο. Στην «Αποικία» την μοναδική πόλη που επέζησε, οι άνθρωποι ζούνε κλεισμένοι μέσα τα βράδια με την βοήθεια τον προβολέων που τους κρατάνε ασφαλείς από τους μιαρούς.
Οι άνθρωποι εκεί ζούνε με την ελπίδα να επιστρέψει ο στρατός που έχτισε την πόλη και να τους βοηθήσει. Έχουνε μικρή γνώση για τον «Καιρό Πριν» και περνάνε την καθημερινότητα τους, στον κίνδυνο, στον φόβο αλλά και την ελπίδα.
Σε μία αποστολή όμως ο Πίτερ θα συναντήσει ένα παράξενο μικρό κορίτσι που δεν μπορεί να μιλήσει. Το κορίτσι αυτό θα τον οδηγήσει σε μια επικίνδυνη αποστολή που το τέλος, το νόημα ή ο στόχος δεν είναι καθόλου ξεκάθαρος.
Ο Πίτερ, η Αλίσια, ο Μάικλ και η αδερφή του η Σάρα μαζί με τον Χόλι και τον Κέιλεμπ, την Μοσάμι και το παράξενο κορίτσι  θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι και θα ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβει ο νέος κόσμος.
Εν μέσω πολλών δουλειών και υποχρεώσεων δυσκολεύτηκα να τελειώσω το βιβλίο, όμως δεν με άφησε διόλου παραπονεμένο. Τις τελευταίες 400 σελίδες τις ρούφηξα μέχρι που το τελείωσα και πλέον περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο. 
Για σένα που διαβάζεις αυτό το review και σκέφτεσαι να αγοράσεις το βιβλίο σου λέω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία τώρα που οι εκδόσεις Λιβάνη το κυκλοφορούν μόνο με 10 ευρώ!!! Είναι πραγματικά πολύ λίγα για ένα τέτοιο βιβλίο.
Η αλήθεια είναι όμως ότι λόγω του μεγέθους του θα το συνιστούσα σε άτομα που αγαπάνε το βιβλίο γενικά. Σε έναν που δεν αφήνει μισοτελειωμένα βιβλία.  Η κούραση των 1100 σελίδων μπορεί να σε κάνει να το αφήσεις στη μέση και είναι κρίμα και για το βιβλίο αλλά και για τα 10 ευρώ σου.
Τώρα που το σκέφτομαι, η σειρά βιβλίων που κυκλοφορεί η Λιβάνη στα 10 ευρά είναι μία ευκαιρία για να τα περάσω από ένα review εδώ στον αλλοδαπό, γιατί όλα είναι βιβλία που αξίζουν και που εμένα όταν τα είχα διαβάσει με είχαν ταξιδέψει το καθένα με τον δικό τους μαγευτικό τρόπο.

Stay Tuned λοιπόν για περισσότερα review βιβλίων από τον Αλλοδαπό….


         Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist