(P)review No68: Indomidable-Dragonphoenix Chronicles (H πρώτη epic fantasy ελληνική ταινία στους κινηματογράφους)

Written by on 11 Νοεμβρίου 2013

Απο τότε που άρχισα να ασχολούμαι με τον Κινηματογράφο, είχα το ερώτημα, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα προσπάθεια, να γυριστεί στην Ελλάδα μια ταινία Φαντασίας.

Με τόση άφθονη πηγή έμπνευσης ταινίες δράσεις, σε αρχαία η medieval εποχή, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν άνετα, έχοντας πλούσιο φυσικό τοπίο που συγκρίνεται με την Ν Ζηλανδία του Άρχοντα, ή την Ισλανδία του GoT. Πάντα όμως η σκέψη για τα φράγκα που δεν πρόκειται να έρθουν απο το κράτος, ή ερώτηση αν θα μπορέσει να γίνει μια αξιοπρεπής ταινία με μικρό budjet και φυσικά η αποδοχή απο το ελληνικό κοινό, δυσκολεύει την πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Για τα πάντα όμως υπάρχει πρώτη φορά και έτσι η πρώτη epic fantasy ελληνική ταινία βγαίνει στις αίθουσες, αρχικά μόνο στο Ideal της Αθήνας και ελπίζω μετά και σε όλη την Ελλάδα. Εταιρεία διανομής η Filmboy Pictures!

Ο Αδάμαστος- Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα, έκανε πρεμιέρα στις Νύχτες Πρεμιέρας παίρνοντας θετικές κρητικές ενω οι πρώτες επίσημες θα βγούν μετά τις 14, όταν θα βγει η ταινία στους κινηματογράφους. Μέχρι τότε μπορείτε να διαβάσετε review στο filmboy. Αν καταφέρει να κάνει το βήμα και εκτός Αθήνας, θα την δω και εγώ και θα γράψω την δικιά μου κρητική.

Πιστεύω οτι όσοι διαβάζουν το blog του αλλοδαπού έχετε ενα μικρό σπασικλάκι μέσα σας. Εγω δεν έχω κρύψει ποτέ την αγάπη μου για το fantasy, στην τελική γράφω και εγώ ένα βιβλίο, που μερικές φορές έχω ονειρευτεί να το δω να μεταφέρεται στην μεγάλη η στην μικρή οθόνη, να γίνεται anime ή manga.

Όταν βλέπω οτι ο Γιάννης Ρουμπούλιας που έγραψε το κόμικ “Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα”, πέτυχε, ε δεν μπορώ παρά να υποστηρίξω όπως μπορώ, γιατί είναι κατόρθωμα η ταινία απο μόνη της και στοίχημα η διανομή απο την filmboy pictures.

Το Filmboy παρουσίασε 10 λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να δεις την ταινία. Διάβασε και ψήσου.

1. Πρόκειται για τη πρώτη ελληνική ταινία επικής φαντασίας που μάλιστα βασίζεται και σε ελληνικό κόμικ.

Επίσης, είναι η πρώτη ταινία που χρηματοδοτήθηκε μέσω Indiegogo και βρήκε διανομή, μια ταινία με πενταψήφιο νούμερο κόστος, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενη από τον κόσμο.

Όπως και να το δεις, με όλες αυτές τις πρωτιές, στις 14 Νοεμβρίου γράφεται ιστορία.
Εσύ δεν θες να είσαι μέρος της;

2. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τη δεις παρά μόνο στο σινεμά.
Ούτε online, ούτε με torrent, ούτε με cam, τίποτα.

Αν δε θες να περιμένεις να κυκλοφορήσει σε DVD (που θα αργήσει αρκετά), ο μόνος τρόπος να δεις τον Αδάμαστο είναι να πας στο ΙΝΤΕΑΛ αυτή την εβδομάδα.

3. Η ταινία ολοκληρώθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο και πρόλαβε τις Νύχτες Πρεμιέρας οριακά.

Αμέσως βρήκε διανομή για Νοέμβριο και το μόνο που πρόλαβε ήταν να πάρει μέρος στο φεστιβάλ Κύπρου, από όπου γύρισε με μια υποψηφιότητα και ένα βραβείο.

Το 2014 που θα υπάρχει χρόνος, ο Αδάμαστος θα πάρει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, με τις πιθανότητες να πάρει βραβεία και να αποκτήσει buzz διεθνώς να είναι με το μέρος του.

Αν συμβεί αυτό, εσύ θα το έχεις δει ή θα έχεις χάσει την ευκαιρία;

4. Ο Αδάμαστος είναι η πρώτη genre ελληνική ταινία από κινηματογραφιστές χωρίς πρόσβαση σε κρατικές χρηματοδοτήσεις και χωρίς στήριξη κρατικών θεσμών και εταιρειών, που βρήκε διανομή για τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο σε νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη και θέληση να ασχοληθούν με διαφορετικά είδη σινεμά.

Αν ένα ελληνικό epic fantasy πάει καλά εμπορικά, τότε όλα τα είδη μπορούν, και περισσότεροι θα ασχοληθούν με αυτά.

5. Στην παραγωγή του Αδάμαστου, τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη.
Χρησιμοποιήθηκαν 93 (!) ηθοποιοί ή κομπάρσοι, σε μικρούς ή μεγάλους ρόλους.

Τις χορογραφίες μάχης επιμελήθηκαν εκπαιδευτές της ARMA HELLAS, η οποία δάνεισε και εξοπλισμό, πανοπλίες, σπαθιά κλπ.

Η δουλειά της Μέη Καραμανίδη στα Σκηνικά και της Λουίζα Καραμούζη στα Κοστούμια επιβραβεύτηκαν με βραβείο στο φεστιβάλ Κύπρου.
Ο Αντώνης Αποστόλου ήταν επίσης υποψήφιος για την εξαιρετική δουλειά του στη Φωτογραφία.

Για τη σκηνοθεσία του Θάνου Κερμίτση, θα αφήσω να μιλήσουν οι κριτικοί σε λίγες μέρες.

Εγώ θα πω ότι ο Ορέστης Ανδρεαδάκης είχε δίκιο όταν τον παρουσίαζε ως ‘ένα μεγάλο ταλέντο’ στις Νύχτες Πρεμιέρας.

6. Όπως τα μεγάλα blockbusters του Hollywood χρειάζονται ένα χαρακτηριστικό original theme, έτσι και ο Αδάμαστος έχει το epic theme που του αξίζει.

Η original μουσική του Δημήτρη Παπαβασιλείου είναι από μόνος του ένας λόγος να δεις τη ταινία.

Κι αν δεν ψήθηκες από τη μουσική στο trailer και στο TV Spot, θυμήσου το epic theme του Αδάμαστου εδώ.

7. Σε ένα μήνα βγαίνει το νέο Hobbit.
Ο Αδάμαστος είναι το ιδανικό φιλμ για να πας ζεστός και ακόμα πιο πωρωμένος στο sequel του Peter Jackson.

8. Αλήθεια, πώς ακούγεται ένα epic fantasy στα ελληνικά;
Ζεστά, εύκολα και μιλά κατευθείαν στη καρδιά σου.

Αν ο Zack Snyder κάνει το Λεωνίδα να μιλάει σαν τον John Wayne, τότε και ο Dragar μιλάει άπταιστα την ελληνική.

9. Ο Αδάμαστος είναι ίσως η καλύτερη ελληνική ταινία που θα δείτε φέτος.
Τόσο απλά.

10. Τέλος, την ερχόμενη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου ξεκινάει η μοναδική εβδομάδα στην οποία δεν υπάρχει κάποιο άλλο πολυαναμενόμενο φιλμ, μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Εγώ εύχομαι καλή επιτυχία και ελπίζω ο Αδάμαστος να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Αν μένετε στην Αθήνα υποστηρίξτε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στο Ideal.

Πριν κατακρίνεται γραφικά και ηθοποιία, δώστε μια ευκαιρία. Εδω βγάζουν εκατομμύρια εκτρώματα τύπου Immortals.Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist