Review No 40: Life of Pi (Η μαγεία της εικόνας)

Written by on 14 Μαρτίου 2013

Αν μπορούσα να περιγράψω αυτήν τη ταινία με μία φράση, αυτή θα ήταν: “Η μαγεία της εικόνας!!!”
Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Ang Lee μεταφέρει στον κινηματογράφο ένα πάρα πολύ δύσκολο, ίσως και ακατόρθωτο λόγω θεματολογίας, βιβλίο. 
Η Ζωή του Πι είναι μια ταινία κινηματογράφου και συνάμα η τελευταία ταινία μετά απο καιρό που με έκανε να δαγκώνω το χείλος απο αγωνία.

Ένας Καναδός συγγραφέας αναζητά την ιστορία που θα τον κάνει να γράψει το επόμενο βιβλίο του. Η αναζήτηση τον φέρνει στο σπίτι του Πι. Αυτός θα του αφηγηθεί πρόθυμα την ιστορία του λέγοντας οτι “είναι μια ιστορία που θα σε κάνει να πιστέψεις στον Θεό”. 

Μεγαλωμένος στην Ινδία απο γονείς που δεν ήταν προσκολλημένοι στις θρησκείες, μαθαίνει απο μικρός να λειτουργεί το μυαλό του και γίνεται το αστέρι του σχολείου στα μαθηματικά. Γυρνώντας στο σπίτι βοηθάει μάνα και πατέρα στις δουλειές του ζωολογικού κήπου που έχουν. Σε αυτόν τον κήπο γνωρίζει τον Ρίτσαρντ Πάρκερ. Την επιβλητική αυτή τίγρη της Βεγγάλης που είναι ξεκάθαρα το πιο δυνατό και άγριο ζώο του κήπου.

Τα πράγματα όμως δεν θα πάνε καλά οικονομικά και οι γονείς αποφασίζουν να φύγουν όλοι μαζί και με τα ζώα για τον Καναδά. Μία σφοδρή καταιγίδα όμως θα κάνει το πλοίο να ναυαγήσει και ο μοναδικός επιζόν, ο Πι, καταλήγει σε μια σωστική λέμβο με έναν ουρακοτάγκο, μία ζεύρα, μία ύαινα και τον…. Ρίτσαρντ Πάρκερ.

Μέσα σε λίγες μέρες τα ζώα θα αλληλοσφαχτούν και φυσικά η τίγρης θα μείνει τελευταία με τον Πι που θα φτιάξει μια σχεδία που έδεσα με την βάρκα ωστε να κοιμάται εκεί με ασφάλεια. Η περιπέτεια του Πι ξεκινά εκείνη τη στιγμή. Μήνες ολόκληρους, προσπαθώντας να βρεί ένα τρόπο να ελέγξει τον Ρίτσαρντ Πάρκερ, να επιζήσει απο τις καταιγίδες και συγχρόνως να κρατήσει τα λογικά του.
Ο Πι το καταφέρνει γράφοντας ημερολόγιο και μιλώντας στους Θεούς ή τον Ρίτσαρντ. Η πίστη του Πι δεν θα χαθεί μέσα απο τις δοκιμασίες. Βλέποντας την μαγεία του Ωκεανού και αντικρίζοντας πράγματα που θα τα δεις και εσύ και θα μείνεις μαγεμένος, ο Πι θα βρει νόημα σε όσα του συμβαίνουν.
Και φτάνοντας στο τέλος της ιστορίας αναρωτιέσαι εσύ όπως και εγώ ποιο το νόημα. Θα γίνει φίλος τελικά με τον Ρίτσαρντ? Θα ωθεί πάνω εκεί που θα πέθαινε και στο τέλος θα ζει με τον Ριτσαρντ σαν γάτα στο σπίτι?  Θα πάει να βρει το κορίτσι που άφησε πίσω και όλη αυτή η ιστορία θα τον στιγματίσει για όλη του τη ζωή?
Ευτυχώς ΟΧΙ!!! Ο Ρίτσαρντ Πάρκερ είναι απλά ένα ζώο, ο Πι είναι ένας άνθρωπος που θα ξεπεράσει αυτά που έζησε δεν θα μυξοκλάψει (πολύ) και θα συνεχίσει τη ζωή του χαλαρά με δυό παιδιά και μία γάτα. Απλά και όμορφα. Σαν να έγινε πραγματικά. Ναι τα νοήματα της επιμονής, της ελπίδας και της πίστης στο ανώτερο υπήρχαν. Αυτό που μου έμεινε όμως ήταν η δύναμη του ανθρώπου. Αυτού που επέζησε στα δύσκολα και δεν καταστράφηκε ψυχολογικά. 
Φτάνει πια με τους κατεστραμμένους στις ταινίες. Δύναμη δεν είναι να επανέλθεις απο μια κατάσταση που είσαι ράκος ψυχολογικά. Δύναμη είναι να μην αφήσεις τίποτα να σε επηρεάσει. Βασίσου στον εαυτό σου ή τον Θεό, δεν με νοιάζει, επέζησε όμως και συνέχισε. Αυτό μας δίδαξε η Ζωή του Πι…

Και τέλος να μιλήσουμε τεχνικά. Βασικά εδώ γελάμε. Τι να πούμε? Ο Ang Lee δημιουργούσε το ένα πλάνο καλύτερο του άλλου. Με αποκορύφωμα το εκπληκτικό CGI του Ρίτσαρντ Πάρκερ. Αυτή η τίγρης έμοιζε σχεδόν πραγματική. Τα εφέ πήγαν ένα επίπεδο πάνω. Είμαι σίγουρος οτι θα σας αφήσουν άναυδους.

Ο Suraj Sharma που έπαιξε τον νεαρό Πι ήταν αρκετά καλός στην πρώτη του ταινία. Η μουσική τέλεια το 3D πρέπει να ήταν και αυό το ίδιο καλό.

Η Ζωή του Πι ήταν μια ταινία που στεναχωρήθηκα που δεν την είδα στον Κινηματογράφο. Δες την και έλα πες μου.

Links
Download:Life of Pi Dvdscr
GreekSubs: subs4freeMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist