Review No6: Inheritance Cycle (Eragon, Eldest, Brisingr, Inheritance)

Written by on 12 Μαρτίου 2012

Όταν είσαι φανατικός των βιβλίων του φανταστικού, τότε σίγουρα θα έχεις διαβάσει ή δει την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.  Όταν όμως θες να λέγεσαι  φανατικός τότε ψάχνεις νέους συγγραφείς, νέα επικά βιβλία. Ένας απο τους νέους  συγγραφείς και μιμητές του Τόλκιν είναι ο Κρίστοφερ Πάολίνι. Στα δεκαπέντε γράφει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Έραγκον.
Οι ιστορίες του μικρου Έραγκον και του δράκου του Σαφίρα, έγιναν ανεπανάληπτες και αποτέλεσαν μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Το σίγουρο είναι οτι αν και το πρώτο βιβλίο της σειράς ήταν καλό αν και λίγο παιδικό, το δεύτερο το πήγε σε  άλλο επίπεδο και το τρίτο το  απογείωσε.Είναι πλέον ενας ολοκληρωμένος κόσμος με βάθος και το μόνο σίγουρο είναι οτι θα σε συναρπάσει και θα σε ταξιδέψει στον θαυμάσιο κόσμο της Αλαγαισίας.
     Υπόθεση: Η Αλαγαισία είναι κόσμος όπου οι δράκοι και οι υπόλοιποι λαοί της έχουν δεθεί με έναν αρχαίο δεσμό, αυτόν των δρακοκαβαλάρηδων. Οι δρακοκαβαλάρηδες είναι οι προστάτες της δικαιοσύνης και των απλών ανθρώπων , ξωτικών, νάνων και οποιουδήποτε άλλου είδους της αλαγαισίας. Οι δρακοκαβαλάρηδες όμως εξαφανίστηκαν οταν ο Γκαλμπατόριξ, πρώην δρακοκαβαλάρης επαναστάτησε εναντίων των υπολοίπων, πήρε την εξουσία στα χέρια του και τους σκότωσε όλους. Απο τότε είναι ο βασιλιάς της χώρας.

Οι δράκοι, οι οποίοι είναι σοφα και δυνατά πλάσματα , συνδέονται απο τη γέννηση τους με αυτόν που θα επιλέξουν οσο είναι ακόμα στο αυγό τους. Απο εκείνη τη στιγμή είναι δεμένοι μεχρι τον θάνατο.

  O Έραγκον είναι ένας  15χρόνος  κάτοικος ενός χωριού της ραχοκοκαλιάς (οροσειρά). Έχοντας  ικανότητα στο κυνήγι πηγαίνει στα δάση της ραχοκοκαλιάς για να βρει θηράματα, όταν βλέπει μια  λάμψη και βρίσκει μια μπλε πέτρα. Την παίρνει σπίτι και μετά απο μέρες αποδεικνύεται αυγό δράκου. Το αυγό σπάει και βγαίνει ο μπλε δράκος Σαφίρα. Αυτόματα ο Έραγκον γίνεται ο πρώτος δρακοκαβαλάρης μετά απο πολλά χρόνια. Όταν ο στρατός κάνει επίθεση στο χωριό (ψάχνοντας  το αυγό) ο Έραγκον φεύγει απο το χωριό με τον Μπρόμ τον παραμυθά και ξεκινάει την περιπέτεια του εναντίον του Γκαλμπατόριξ, κάνοντας φιλίες και έχθρες, γυρνάει όλη τη χώρα  πηγαίνοντας στα Βουνά των νάνων και στα δάση των ξωτικών στη χώρα των επαναστατών Σούρντα.
Τα τρία πρώτα βιβλία έπιαναν  επικά επίπεδα αγωνίας και φαντασίας. Οι δεκάδες χαρακτήρες  αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και κανένα ερώτημα δεν μένει αναπάντητο.

Ο Παολίνι ακολουθεί τη πορεία του Τόλκιν ξεκάθαρα. Όπως αυτός στον Άρχοντα έτσι και στο Εραγκον ο Παολίνι δημιουργεί μια νέα γλώσσα, ως την ¨αρχαία γλώσσα¨. Είναι μια γλώσσα με δομή και βάθος που χρησιμοποιούν τα ξωτικά και οι μάγοι στον κόσμο της αλαγαισίας. Ο τίτλος του τρίτου βιβλίου Brisingr σημαίνει φωτιά στην ¨αρχαία γλώσσα¨. Ο συγγραφέας δημιουργεί μια επική ιστορία στα δεκαπέντε του και συνεχίζει…. Εγώ προσωπικά ταξίδεψα με τον Έραγκον στον κόσμο του και ένιωσα ενα με αυτόν. Αυτή η ικανότητα είναι σπάνια σε συγγραφείς στις μέρες μας που το είδος αυτό εξαφανίζεται…
Σε ,λίγο ελπίζω, καιρό ετοιμάζεται το τέταρτο βιβλίο  με τίτλο Κληρονομιά, αλλά ο Παολίνι δήλωσε οτι δεν θα σταματήσει  εκεί. Ετοιμάζεται το Prequel που θα παρουσιάζει τα χρονικά όταν οι δρακοκαβαλάρηδες ήταν στη δόξα τους. Αλλά και ενα ακόμα με το  τι έγινε στο μέλων με τους χαρακτήρες… Οψόμεθα.

Το 2006 το πρώτο βιβλίο έγινε ταινία….. Μην την πιάσεις στα χέρια σου…..ποτέ…. η καταστροφή η ίδια. Οι άνθρωποι καταστρέψαν υλικό για ταινία στα επίπεδα του Lord of the Rings. Εσύ πιάσε τα βιβλία και δεν θα ξεκολλήσεις, εγω τα διάβασα 3 φορές το καθένα και με το ζόρι κρατιέμαι για να μην πάω για τέταρτη.

Γιατί να το πιάσεις: Γιατί θα ταξιδέψεις…Γιατί θα μπείς σε έναν κόσμο εξωτικό και μυστηριώδες…Γιατί είναι το καλύτερο βιβλίο φαντασίας της νέας γενιάς.

Γιατί να μην το κοιτάξεις: Επικίνδυνα επίπεδα εθισμού….
Μην το πιάσεις μόνο αν δεν σου αρέσει το είδος. Αν σου άρεσε έστω και λίγο κάτι παρόμοιο τοτε θα μείνεις ευχαριστημένος.

        “Αtra dou evarinya ono varda” 
(Είθε τα άστρα να σας προσέχουν)

Links:  Alagaesia
Surtugal
Εκδόσεις ΠατάκηMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist