Dubyard by Thatstyle: Ενώνοντας σημεία στον χάρτη (Album Review & Interview)

Written by on 11 Δεκεμβρίου 2018

Τα αδέρφια The Antilopes παρουσιάζουν εδώ και εβδομάδες τον δεύτερο κύκλο του Yellow King! Αυτήν την εβδομάδα (14/12) καλεσμένος στα decks του Wonderwall Rooftop Bar είναι ο Thatstyle και με αφορμή την επίσκεψή του μιλάμε για τον πρώτο του δίσκο και τον βάζουμε να μας απαντήσει σε πέντε ερωτήσεις.

Ενώνοντας σημεία στον χάρτη! γράφει η Nomiki Papadea

Έξω ψιχαλίζει, είναι μια μέρα που κανονικά θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και να την περνούσαμε όλοι στα κρεβάτια μας σαν γατιά (σνιφ). Βάζω να ακούσω το Dubyard ενώ προσποιούμαι πως διαβάζω…

Ο παραγωγός πίσω από το μουσικό αυτό μπουκέτο είναι Έλληνας, καταπιάνεται με την παραγωγή από το 2010 επηρεασμένος από τη reggae/world και hip hop σχολή. Είναι ο Thatstyle, ο οποίος επί δύο χρόνια μαγείρευε το ντεμπούτο του και φέτος το σέρβιρε με μεράκι και αγάπη, ένα πιάτο reggae/dancehall/κλπ,  ό,τι πρέπει για κάθε εποχή.

Στα οκτώ κομμάτια του άλμπουμ οι επιρροές συναντούν την προσωπική έκφραση. Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο ταυτόχρονα σέβεται τη μουσική παράδοση των ειδών που γυροφέρνει, αλλά και απλώνεται πέρα από αυτή με την προσεγμένη πινελιά του σύγχρονου.

Οι συνεργασίες με τους  MCs φέρνουν την τρίτη διάσταση στο μουσικό αυτό κράμα. Καθένας προσθέτει κάτι διαφορετικό. Υπάρχει ενέργεια κι υπάρχει ισορροπία. Κάθε MC φοράει το μουσικό ρουχαλάκι που του έραψε ο Thatstyle. Έτσι το φαντάζομαι.  Διαβάζω «from Bahia to London». Ωραίο δεν είναι αυτό; Ο Thatstyle ενώνει τα σημεία στον χάρτη με εργαλείο τη μουσική.

Muy calliente. Αυτόματη παραγωγή βιταμίνης D. Δεν είναι Δεκέμβρης αυτό που ζω.
Αυτά είχα να πω. Γεια σας κι απολαύστε υπεύθυνα!

 

Ο Thatstyle απάντησε σε 5 ερωτήσεις με πολύ πιο περίπλοκο τρόπο από όσο περιμέναμε! Διαβάστε τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις του στις ερωτήσεις μας!

Πως θα χαρακτήριζες τα set σου αρχικά, και τη μουσική σου στη συνέχεια;

Κάθε μήνα κυκλοφορούν τόσα νέα singles με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται νέα μουσικά είδη πολύ πιο γρήγορα πλέον. Ακολουθώ τον ήχο της εποχής και δεν θέλω να διατηρώ το ίδιο ύφος που είχα πέρσι και κάθε πέρσι. Αυτό ισχύει για τα sets μου αλλά και για τη μουσική που γράφω αντίστοιχα. Έχω πίστη στους καλλιτέχνες που δοκιμάζουν και αλλάζουν/εξελίσσονται, ο Bob Marley δεν ξεκίνησε παίζοντας roots rock reggae, το οραματίστηκε και το δημιούργησε.

Διαμορφώνεις το σετ σου ανάλογα το vibe του κόσμου ή μένεις πιστός στο πρόγραμμά σου;

Έχω προσπαθήσει να ακολουθήσω προσχεδιασμένα σετ μου, αλλά ποτέ δεν τα έχω καταφέρει. Η ενέργεια κάθε μουσικού έργου είναι αλληλένδετη με το vibe της κάθε στιγμής.

Τι χρειάζεται ένα κομμάτι για να σηκώσει τον κόσμο στο dancefloor?

Απαντώντας σαν deejay σίγουρα δεν εξαρτάται μόνο από ένα κομμάτι, αλλά από μια μεγαλύτερη εικόνα στην οποία σημαντική είναι και η συνεισφορά του Jockey αλλά σε καμία περίπτωση η μοναδική. Το dancefloor περιτριγυρίζεται από πολλούς παράγοντες όπως ο φωτισμός, το ηχοσύστημα, το μπαρ και τα ποτά που σερβίρει, το poster και το promotion, αν υπάρχει αυτό, τον εξαερισμό, εάν πρόκειται για κλειστό χώρο, αν είναι ανοιχτός χώρος μπορεί να είναι pool party άρα θα έχει διαφορετικά vibes και πάει λέγοντας…

Γυρνώντας στο στούντιο τώρα ένα κομμάτι για να γίνει hit, εκτός από ταλέντο, χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό. Σε μια συνέντευξη του ο Chronixx είπε ότι το όνομα του αντιπροσωπεύει ένα brand name για το οποίο δουλεύουν record producers και engineers, οργανοπαίχτες, managers και visual artists για να πετύχουν το αποτέλεσμα που βλέπουμε στο τελικό προϊόν.

Πως η ζωή σου στην Ελλάδα επηρεάζει τη δημιουργική σου διαδικασία, τη reggae, αλλά και τα νέα πιο χορευτικά υποείδη με τα οποία ασχολήθηκες στον πρώτο σου δίσκο;

Είμαι πολύ τυχερός που κατοικώ στην Λάρισα μιας και η πρόσβαση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι πολύ εύκολη και για εμένα, όταν θέλω να παρακολουθήσω κάποιο live, αλλά και για guest μουσικούς αντίστοιχα που θα επισκεφτούν την πόλη. Επίσης η δημιουργική διαδικασία σχετίζεται άμεσα με τους ανθρώπους που σε πλαισιώνουν, υπάρχει σκηνή σε όλη τη χώρα και έχω φίλους πιστούς, πεισματάρηδες και έτοιμους να μοιραστούν τη γνώση. Ο ένας σπρώχνει τον άλλων σε αυτό, πως να μην γράψεις καλή μουσική μετά… ?! Τέλος δε σχετίζω τον ήχο μου τόσο με την Reggae όσο με ένα μεγαλύτερο σύνολο μουσικού και αισθητικού περιεχομένου το οποίο υπάρχει και προσαρμόζεται σε κάθε εποχή ακολουθώντας εξελικτική πορεία.

Που γουστάρει ο κόσμος περισσότερο: στο νέο πολύ καλό beat ή στο αναγνωρίσιμο sample.

Ακούω από τη μητέρα μου συχνά όταν μαγειρεύει να τραγουδάει ένα παλιό τραγούδι που λέει, “Ο νέος είναι ωραίος, μα πάντα ευτυχώς ο παλιός είναι αλλιώς”. To the point!

To the point indeed! Ο Thatstyle θα είναι ο Yellow King την Παρασκευή 14/12 στο Wonderwall Rooftop Bar στα Λαδάδικα #SKG καλεσμένος των Antilopes και του Granny’s Parlor. Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist