The little death – Ο μικρός θάνατος – Mια kinky κωμωδία

Written by on 25 Μαρτίου 2015

Το  “The little death” είναι για μένα ότι καλύτερο έχω δει τον τελευταίο καιρό. Η  αυστραλέζικης παραγωγής ταινία, από έναν σχετικά καινούριο σκηνοθέτη (Josh Lawson), είναι μια kinky κωμωδία που παίρνει σαν θέμα τα σεξουαλικά φετίχ ορισμένων ζευγαριών και τα διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Η ταινία εναλλάσσει τις σκηνές της μεταξύ των ζευγαριών μιας γειτονιάς και των προβλημάτων τους, και με έναν μοναδικό τρόπο καταφέρνει να συνδέσει κάποια γεγονότα των κατά τα άλλα άγνωστων μεταξύ τους ατόμων. 
Η ταινία ξεκινάει με την Maeve (Bojana Novakovic) και τον Paul (Josh Lawson), οι οποίοι είναι μαζί πάνω από 5 χρόνια και όλα κυλούν ομαλά μέχρι την στιγμή που η κοπέλα εξομολογείται στο αγόρι της την φαντασίωση ότι θα ήθελε να την βιάσουν. Ο Paul αντί για “rape” ακούει “rate” και αυτό ανοίγει τον δρόμο για μια ταινία όπου υπάρχουν πολλές άβολες στιγμές ερωτικών σκέψεων, παρανοήσεων και κακής επικοινωνίας μεταξύ των ζευγαριών που επιφέρουν αναπάντεχες εξελίξεις.
Το πρώτο ζευγάρι διαδέχεται ο Dan (Damon Herriman) και η Evie (Kate Mulvany) οι οποίοι συμβουλεύονται θεραπευτή για να αναζωπυρώσουν την σεξουαλική τους ζωή, και αυτός τους προτείνει να δοκιμάσουν παιχνίδια ρόλων. Τα πράγματα όμως ξεφεύγουν καθώς ο Dan δεν έχει πλέον σαν αυτοσκοπό την βελτίωση του γάμου τους, αλλά την ηθοποιία!
Ο Phil (Alan Dukes), είναι παντρεμένος με την γκρινιάρα Maureen (Lisa McCune). Όταν ο Phil συνειδητοποιεί ότι ανάβει με το να βλέπει την γυναίκα του να κοιμάται, της δίνει υπνωτικά και καταλήγει να είναι εξουθενωμένος κάθε μέρα στο γραφείο.  
Η Rowena (Kate Box) και ο Richard (Patrick Brammall) προσπαθούν εδώ και τρία χρόνια να κάνουν παιδί και αυτό έχει οδηγήσει την Rowena να μην απολαμβάνει το σεξ. Ώσπου ο Richard λαμβάνει ένα τηλεφώνημα ότι έχει πεθάνει ο πατέρας του και στεναχωρημένος καθώς είναι βάζει τα κλάματα…
Μια ακόμα ιστορία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτή μεταξύ της Monica (Erin James) που είναι βίντεο-μεταφράστρια για άτομα με προβλήματα ακοής και του Sam ( T.J. Power) ο οποίος είναι κωφάλαλος και θέλει να κάνει τηλεφωνικό σεξ

Κοινός παρανομαστής όλων των προηγούμενων ζευγαριών, είναι ο  Steve (Kim Gyngell), ο οποίος σαν νέος στη γειτονιά, φτιάχνει μπισκοτάκια σε σχήμα golliwogs και πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι να γνωρίσει τους καινούριους του γείτονες και να τους ενημερώσει –όπως του έχει επιβάλλει ο νόμος- ότι έχει καταδικαστεί για διάπραξη σεξουαλικού εγκλήματος.

Η ταινία αντικατοπτρίζει απόλυτα και παίζει πολύ εύστοχα με την φράση “μικρός θάνατος” (la petite mort που αναφέρουν και οι Γάλλοι), τη στιγμή δηλαδή της σεξουαλικής έκστασης όπως μεταφράζεται από την αγγλική αργκό το little death
Η ψευτοκουλτουριάριδες σπάνια θα ασχοληθούν με μια κωμωδία, κι όμως κάθε είδος έχει τις καλές και τις αδιάφορες του ταινίες. Η συγκεκριμένη με έκανε να γελάσω μέχρι δακρύων σε πολλές σκηνές, να νιώσω θλίψη και συμπόνια για τους πρωταγωνιστές σε κάποιες άλλες, αλλά και κάποιες ακόμα να έχω ένα μεγάλο WTF βλέμμα. Η ταινία σε καμία περίπτωση δεν ήταν προβλέψιμη (και αυτό ήταν που με έκανε να την λατρέψω) ούτε κατά την διάρκεια της, ούτε και στο τέλος. 
Το μόνο τρωτό σημείο που μπορώ να βρω είναι ότι δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει τις περισσότερες ιστορίες και τις αφήνει κάπως μετέωρες (εκτός από της εντυπωσιακά ευαίσθητης ιστορίας της μαζοχίστριας Maeve) αλλά χρειαζόμαστε άραγε πάντα μια απάντηση σε όλα; Κάποιες φορές καλύτερα να πλάθουμε το τέλος με την δικιά μας φαντασία… 
Η ταινία ανάμεσα στα άλλα μηνύματα που καταφέρνει να περάσει είναι και αυτό της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, αλλά και της αδυναμίας μας να εξομολογηθούμε κάποια ενδόμυχα μυστικά που οδηγεί σε σειρά ανεπιθύμητων καταστάσεων και ψυχολογικών αδιεξόδων. 
Υπέροχο ντεμπούτο για τον Josh Lawson που ελπίζω να έχει συνέχεια. Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist