…και όσο αντέξεις: KX Effect (η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο χαβαλέ και τη βλακεία)

Written by on 18 Αυγούστου 2013

Το λεπτό σύνορο ανάμεσα στην απόλυτη βλακεία και τον χαβαλέ , μαντέψτε… είναι λεπτό!!!
Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει οτι μπορεί κάποιον που κάνει χαβαλέ να τον θεωρήσουμε εύκολα χαζό, ενώ έναν απόλυτα βλαμμένο να τον θεωρήσουμε γαμάτο παλικάρι που κάνει την πλάκα.

Στην πράξη δεν έχει και μεγάλη σημασία αλλά πρόσφατα άκουσα ένα κομμάτι που μου έδειξε οτι και εγώ είχα πέσει στη παγίδα της λάθος κρίσης χωρίς τα κατάλληλα δεδομένα και συγχρόνως ακούω για έναν -ας τον κάνει ο θεός- τραγουδιστή που πολλοί τον ακούνε για “χαβαλέ” και έχει κάνει το σχετικό μπαμ στην ελληνική Hip Hop σκηνή.

Η ανάλυση του KX Effect (μόλις το έβγαλα, copyrights δικά μου) θα γίνει με την παρουσίαση δύο περιπτώσεων. Η πρώτη είναι αυτή που μου κίνησε το ενδιαφέρον για το θέμα και είναι αυτή του Κύπριου Hip Hop τραγουδιστή Kappa Xi και η δεύτερη του Alitiz που μένει στη Γερμανία και εξαιτίας χάριν του youtube μπορούμε να ακούμε τις δημιουργίες του.

Η ονομασία του φαινομένου ως ΚΧ γίνεται προς τιμήν του Kappa Xi που με επηρέασε για να γράψω αυτό το άρθρο.

Ας αναλύσουμε με την σειρά τις δύο περιπτώσεις μας και ας δούμε πως λειτουργεί το KX Effect

Kappa Xi-King Con: Ο misunderstood 

Άκου καταρχάς το τραγούδι
Όταν ήμουν λοιπόν πιτσιρικάς ένας φίλος μου φέρνει ένα κομμάτι που είχε στο κινητό του για να το ακούσω. Το τραγούδι ήταν του Κάππα Χι, ενός κύπριου Hip Hop-α. Τότε μου είχε φανεί, αστείο στ όρια του γελοίου και το πρότεινα κάθε φορά που καθόμουν με παρέα και θέλαμε να γελάσουμε. 
Ο Κάππα Χι έχει όλα τα ιδιώματα των κύπριων στη μουσική του, πράγμα που απο μόνο του είναι αστείο. Οι ρίμες του μπερδεύουν αγγλικές και ελληνικές λέξεις. Κάποιες είναι αστείες κάποιες σχεδόν ευφυείς.
Το σίγουρο είναι οτι με το πρώτο (και το εκατοστό) άκουσμα, ο Κάππα Χι φαίνεται χαζός, επιπέδου ξύλινης πόρτας (ούτε καν ασφαλείας).
Μετά όμως άκουσα αυτό το κομμάτι:

.  
Μπορεί και αυτό να σου φαίνεται το ίδιο χαζό. Θα σε προκαλέσω λοιπόν να προσέξεις το 2ο μέρος απο το 1.51 και έπειτα.

Συγκεκριμένα λέει:

Γαμώτο! τώρα έχω φανς τζε ζητούν κι άλλα raps, τζε ρωτούν
συν;eχια για μένα, έκανα θέμα όταν έκαμα χιτ,
ο μικρός Κάππα Χι με το “shizo mikrofona”   

πλάκα που έκαμα τζ’εστειλα στο Hip Hop.gr
κάποιοι άχρηστοι το πήραν στα σοβαρά
ούτε ήξερα τίποτε, έγιναν έτσι του κουτουρού
επειδή κάποιος το ανέβασε στο youtube
το τραγούδι που έκαμα πριν τόσα χρόνια
πολλοί ασχολούνται ακόμα, τζε δείχνουν με το
δάχτυλό τον κακό, τον κύπριο, τζε ο κάθε κριτής να λαλεί:
“γιατί ξιτιμάζεις, συνέχεια πιάνεις τ’ αρχίδια σου και καβλιάζεις?
τι θες τον 2pac ή τον Eminem να μοιάσεις?”
Δεν θέλω να γίνω κάποιος διάσημος
να πα στις τηλεοράσεις να κρεμάζουν αφίσες μου
παιδιά του γυμνασίου, να σχολιάζουν τους στίχους μου
αφήστε με ήσυχο!

Η πρώτη σου αντίδραση είναι ένα μακρύ wwwwwwwwwwwwwwwwwaaaaattttttt?

Στη δεύτερη ανάγνωση κατάλαβα απλά οτι ο Kappa Xi πάτησε με τον πιο απλό τρόπο όσους τον κορόιδευαν (και μένα μέσα). Μας είπε οτι απλά ήταν ένα παιδάκι που έκανε χαβαλέ, ενώ εμείς οι κριτικοί του κώλου καναπέ έχουμε γνώμη…

Το παλικάρι ένα τραγουδάκι (που πίστεψε με είναι καλό) έκανε και του πρήζουν τα αρχίδια. Είναι θύμα του ΚΧ Effect, ενα παλικάρι που έκανε την πλάκα του και όλος ο κόσμος τον κράζει ακόμα. Αυτός όμως συνεχίζει και Sxizei microfwna!!! 

Alitiz: O “gangsteras”

άκου όσο αντέχεις


Σε αντίθεση με τον Kappa Xi ο Alitiz έχει κάνει ένα σχετικά μεγάλο μπαμ και έχει βγάλει φράγκα τραγουδώντας κομμάτια σαν το παραπάνω.
Αυτός ο τυπάς λοιπόν έρχεται απο την Γερμανία και κάνει sold out στο block 33 βγάζοντας χοντρά φράγκα. Τι με νοιάζει εμένα? Με νοιάζει φίλε γιατί αυτό είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα KX Effect, που επηρεάζει την κοινωνία μας (νταξ’ το γάμησα αλλά άκου).

Το δύσκολο δεν είναι να σε πίσω οτι αυτός ο τυπάς είναι ηλίθιος μέχρι το μεδούλι. Απλά άκου τα τραγούδια του. Το δύσκολο είναι να καταρρίψεις τις απόψεις που τρέχουν γύρω απο το άτομο του και να σε πίσω οτι το να πληρώνεις τυπάδες σαν τον Alitiz κάνει πολύ μα πάρα πολύ κακό.

Θέμα 1ο: Είναι ο Alitiz κάποιος που κάνει τον χαβαλέ του, άρα δεν είναι το μοσχάρι που νομίζεις οτι είναι.

Όχι

Ένα απο τα βασικά επιχειρήματα που ακούω είναι το εξής: Κατακρίνουμε την gangsta μουσική του Alitiz γιατί κρίνουμε με βάση τα ελληνικά δεδομένα και τους εγχώριους ψευτο gangster. Αυτός όμως μένει Γερμανία και τα ζει αυτά. Άρα μπορεί και να τραγουδάει για τις εμπειρίες του.

Το παραπάνω επιχείρημα θα ήταν σωστό αν:

Θέμα 2ο: Υπάρχει περίπτωση να είναι ο Alitiz gangster?

Μία στο εκατομμύριο.

Δεν ξέρω τι πιστεύεις εσύ αλλά αν εγώ ήμουν νταβατζής ή έσπρωχνα μαύρο, σίγουρα δεν θα τραγουδούσα για αυτό. Ακόμα και αν το έκανα δεν θα το έκανα έτσι τουλάχιστον. Βασικά όχι δεν θα το έκανα, ξέρεις γιατί? Γιατί έχω σοβαρή δουλειά να κάνω. Ξες μπάτσοι, μαύρο, κόκα…

Δεν ξέρω σε ποιόν κόσμο θα έβγαινε να τραγουδήσει ο νταβατζής τον εμπνευσμένο του στίχο:
Μου λένε είσαι τρελός…
Εντάξει το ξέρω…

Με βάση την λογική λοιπόν ο Alitiz είναι ένα ντουβάρι που τραγουδάει με τον πιο άθλιο τρόπο για την gangster-ική ζωή (που θα ήθελε να έχει).

Όμως ρε Αλλοδαπέ πριν είπες “Μία στο εκατομμύριο” όχι καμία… Μήπως κάνεις λάθος και είναι όντως Gangster?

Χμ.. Αυτό μας οδηγεί στο

Θέμα 3ο: Αν είναι όντως Gangster?

Χειρότερα…

Καταρχάς περνάει στον κόσμο την λανθασμένη εντύπωση οτι όσοι ασχολούνται με τα ναρκωτικά είναι χαμηλότερης νοημοσύνης (δες κανένα  Breaking Bad να δεις πως γίνεται η δουλειά). Και γιατί είναι ηλίθιος ένας τυπάς που λέει σε όλο τον κόσμο οτι είναι βαπόρι και νταβατζής?

Γιατί είναι παράνομο!
Γιατί ακόμα και αν πλήρωσες όλους τους μπάτσους του κόσμου για να το βουλόσουν, αν βγεις στο Youtube και πεις οτι κάνεις το εκάστοτε έγκλημα τότε θα σε πιάσουν και θα σε πετάξουν μέσα και θα κρατήσουν και τα λεφτά σου.
Ξες γιατί?
Γιατί είσαι ηλίθιος και το είπες σε όλον το κόσμο οτι σπρώχνεις κόκα.
Ηλίθιε!!!

Αν λοιπόν είναι στα αλήθεια gangster τότε έχω ένα ακόμα λόγο να τον αποκαλέσω ηλίθιο.

Οπότε με βάση των παραπάνω συλλογισμών καταλήγουμε οτι ο Alitiz είναι παράδειγμα του KX Effect: Είναι ένας ηλίθιος που μπόρεσε με την ηλιθιότητα του να βγάλει χρήμα.

Θέμα 4ο: Και τι με νοιάζει εμένα αν ένας βλάκας έβγαλε λεφτά με την βλακεία του?  

Πολύ καλή ερώτηση!!!
Δεν με νοιάζει καθόλου. Αν όλοι ξέρουν οτι είναι ο ηλίθιος που είναι (η πραγματικότητα δηλαδή) και ακόμα θέλουν να δώσουν 15 ευρώ στο Block 33 και να δώσει φράγκα σε κάποιον που τραγουδάει αυτά που τραγουδάει με τον τρόπο που τραγουδάει, τι να πω εγώ? Ελεύθερα κόσμε…

Και αν μου πει κάποιος απο αυτούς που έσκασαν τόσα φράγκα για να τον δουν οτι πήγαν  για χαβαλέ, λένε απλά μαλακίες. Για χαβαλέ ακούς ένα video τον μήνα απο το τζάμπα youtube. Δεν δίνεις 15 ευρώ για να δεις live κάτι για χαβαλέ.

Βρες τα αρχίδια και πες το φίλε μου, σου αρέσει αυτή η εκδήλωση μικροψολιάς, δεν πειράζει, όπως την βρίσκει ο καθένας.

Και να θυμίσω αυτό το άρθρο δεν έχει ως στόχο την παρουσίαση του Kappa Xi ή του Alitiz.
Έχει να κάνει με το ΚΧ Effect και τις δύο εκφάνσεις του όπως τις είδαμε με τα παραδείγματα του misunderstood και του “gangster”.

Και ναι κάνει κακό η υπερέκθεση στη βλακεία. Είναι κολλητική. Σε κάνει να δίνεις λεφτά στους Αλίτεζ…

Ορίστε παράδειγμα KX Effect που είδα σήμερα πρωί πρωί

Lady Gaga

Γουάτ δε φακ?
Και υπάρχουν άτομα στον κόσμο που θα πουν: Πόσο προοδευτικό, τι γαμάτο και εκκεντρικό?

Και όμως αυτή η attencion whore είναι κατα πολύ πιο βλαμμένη απο τον Alitiz…



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist