…και όσο αντέξεις: Sopa re Pipa

Written by on 30 Ιανουαρίου 2013

Όχι δεν βρίζω… Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά. Ναι πίστεψε το… σοβαρά. Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει τους παραπάνω όρους. Μιλάω για τα σχέδια νόμου SOPA, PIPA (και ACTA αλλά δεν μου έκανε ωραίο τίτλο…).
    Αν δεν τους έχεις ακούσει καλώς, ήρθε η ώρα. Η Stop Online Piracy Act (Πράξη για τη Διακοπή της Δικτυακής Πειρατείας) Η SOPA αντικαθιστά ισχύοντες κανονισμούς για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως την Digital Millennium Copyright Act από ένα σύστημα που μεγιστοποιεί τη νομική αβεβαιότητα των Νέων Μέσων. Η SOPA στηρίζεται και επηρεάζεται κυρίως από τη βιομηχανία του θεάματος. Η SOPA θα επηρεάσει όχι μόνο τις ιστοσελίδες που φιλοξενούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σελίδες που φιλοξενούνται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών απειλούνται εν μέρει από σοβαρές δυσκολίες. Η SOPA χρησιμοποιεί το γεγονός της κυριαρχίας των ΗΠΑ στο διαδίκτυο.

Έχουμε λοιπόν το Αμερικάνικο Κογκρέσο το οποίο επηρεασμένοι απο το Hollywood και τις μεγάλες μουσικές εταιρείες, να λογοκρίνει τις δημοσιεύσεις σε ιστοσελίδες εντός και εκτός Αμερικής  Να ενημερώσω οτι και όλες οι σελίδες που έχουν κατάληξη .com, ανήκουν ουσιαστικά στην Αμερική  η οποία μπορεί να κατασχέσει domain names και να κλείσει λογαριασμούς.
    Η Protect Intellectual Property Act (PIPA) στην Ισπανία, υιοθετήθηκε μετά από παρέμβαση του τοπικού πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε λίγες ημέρες ο Ley Sinde, που προβλέπει ότι μια κρατική επιτροπή είναι εξουσιοδοτημένη για την επιβολή κλειδώματος. Η Pipa δηλαδή είναι η Sopa τις Ευρώπης. 

    Έχουμε και την ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), η οποία πέρασε απο ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει κυρωθεί από πολλές χώρες, επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου την παρακολούθηση του περιεχομένου και ενδεχομένως να οδηγήσει σε διενέργεια λογοκρισίας.                                                                                          (πηγή βικιπαίδεια)  
   Θα μπορεί λοιπόν η HOL ή OTE να παρακολουθεί σελίδες που μπαίνεις  τι κατεβάζεις και απο που και άλλα χίλια δυο. Δεν είναι ιστορία του Liako, είναι νόμος που στις 4 Ιουλίου 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε με ευρεία πλειοψηφία τη Συμφωνία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ψηφοφορία για την ACTA 478 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά της συμφωνίας έναντι 39 που ψήφισαν υπέρ, ενώ υπήρξαν και 165 αποχές. Τουλάχιστον η Ευρώπη καταψήφισε τον νόμο.
    Και τι με νοιάζει εμένα τον αλλοδαπό? Με νοιάζει φίλε. Γιατί απο τη στιγμή που εγώ γουστάρω να δώ τις άπειρες σειρές που γουστάρω, δεν θα τις κατεβάσω? Δεν θα βάλω τα Link για να τα κατεβάσεις και εσύ? Αρα τι? Εγώ προωθώ την πειρατεία  Εγώ που δεν μεταφράζω (ακόμα) δεν ανεβάζω, αλλά ψάχνω και σου προσφέρω τη δουλειά που κάνει ένας τρίτος, που τις περισσότερες φορές δεν βγάζει φράγκο(εδώ αξίζει, ένα ευχαριστώ σε όλα τα fan-subbing Groups), θα έπρεπε να φάω ένα πρόστιμο μακρύ και βρώμικο σαν…PIPA?
    Και αναρωτιέμαι, δεν έχουν καθόλου επιχειρηματικό μυαλό αυτοί στις εταιρείες παραγωγής? Δεν βλέπουν οτι οι βαρείς συνδρομές, τα συνδρομητικά κανάλια και τα Video/CD Club πεθαίνουν? Ο πολύς ο κόσμος ξέρει να κατεβάζει τζάμπα. Με ιστοσελίδες όπως το Pirate Bay και το Mega δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ η πειρατεία.
    Έχεις 10 εκατομμύρια κόσμο στην Αμερική να βλέπουν ένα επεισόδιο Game of Thrones και χέρεσαι. Ωραία. Υπάρχουν 200 εκατομμύρια άλλοι που κατεβάζουν κάθε επεισόδιο και δεν παίρνεις τίποτα. Η γαμάτη ιδέα σου είναι να τους κόψεις απο θεατές ή ακροατές της δουλειάς σου? 
   Οχι ρε φίλε εκμεταλεύσου το. Μπορείς εσύ να τα δίνεις τζάμπα στο κοινό  Στην δικιά σου ιστοσελίδα, που θα την έχει τιγκάρει με διαφημίσεις  θα προσφέρεις το νέο δίσκο ή παιχνίδι ή ταινία και κάθε Δευτέρα π.χ. θα έχεις 10 εκατ. επισκέπτες που θα κατεβάζουν απο σένα και όχι απο οποιαδήποτε torrent site, γιατί εσύ προσφέρεις πρώτος και στην καλύτερη δυνατή ποιότητα και με ασφάλεια για όποιον φοβάται απο ιους κτλ. 
    Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουν οτι αν δεν προσαρμοστούν θα πέσουν? Στην Ελλάδα ο Στάθης Δρογώσης έφτιαξε την δικιά του εταιρεία παραγωγής. Στη σελίδα του Antelma Music μπορείς να βρεις ολόκληρη τη δουλειά του αλλά και άλλων δωρεάν. Αν μείνεις τόσο ικανοποιημένος μπορείς να στάξεις απο 2 έως 10 ευρώ. Σωστός ο τύπος. Προσαρμόστηκε αλλά ζει στην Ελλάδα. Θα τον πολεμήσουν και αν κόσμος ανταποκριθεί θα πετύχει. Απο μένα πάντως έχει ένα respect και λίγη διαφήμιση   
    Η νέα κίνηση του Pirate Bay είναι να σε καλεί εσένα που μπορεί να έχεις ένα μικρό καλό συγκρότημα αλλά όχι συμβόλαιο, να δώσεις την δουλειά σου σε αυτούς και να την διαδώσουν με διαφημίσεις  Με κάθε download αυτοί παίρνουν τα φράγκα τους και εσύ ενα ποσοστό. Έτσι και αυτοί είναι κατοχυρωμένοι με τα πνευματικά δικαιώματα και εσύ που αν είσαι καλός και η δουλειά σου θα διαδοθεί και χρήμα θα βγάλεις. 
  Το ίδιο κάνει και η μTorrent η εταιρεία που βγάζει το πρόγραμμα που έχουμε όλοι για να κατεβάζουμε. Προωθούσαν δοκιμαστικά ένα κομμάτι ενός γνωστού Dj που δεν θυμάμαι το όνομα του. Κάθε download και χρήμα. Thats the Future.
     Τελευταίο παράδειγμα ο Τζερεμές Gamer until The End που μας γράφει για Games. Κατεβάζει το Dark Souls δωρεάν και το παίζει. Μένει μαλάκας και το κάνει και review. Θέλει όμως να παίξει και στο internet. Πάει και δίνει ένα πενηντάρικο και το παίρνει. Ξέρεις γιατί? Γιατί το παιχνίδι τα σπαγε και τα άξιζε. Γιατί να μην έδινε η ίδια η εταιρεία την δωρεάν έκδοση και να τα έπαιρνε απο διαφημιστές  Γιατί έχουν το μυαλό σε PIP(Α)ες.
Μέχρι την καθιέρωση λοιπόν ενός νόμου που κόβει την ελευθερία απο το μόνο μέσω που παραμένει ελεύθερο, ο αλλοδαπός θα συνεχίσει να σας δίνει τα links για ότι καλύτερο κυκλοφορεί στο internet… 

Αν θες να μάθεις πως να κατεβάζεις μόνος/η απο torrent ή υπότιτλους πάνε στο How To…
Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook
Αν σου άρεσε τόσο πολύ υποστήριξε μας κάνοντας μια απλή και δωρεάν εγγραφή στα παιχνίδια που διαφημίζονται στο site



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist