Μισός Κόσμος του Joe Abercrombie (Χρονικά της Τσακισμένης Θάλασσας #2)

Written by on 11 Φεβρουαρίου 2018

Ο Μισός Βασιλιάς ήταν η γνωριμία μου με την Τσακισμένη Θάλασσα. Ο Μισός Κόσμος μεγαλώνει την ιστορία και είναι ένα ιδανικό μεσαίο κεφάλαιο στην τριλογία του Joe Abercrombie.

Στην κουβέντα που είχα με τον Ανδρέα Μιχαηλίδη (μεταφραστή της τριλογίας) μου είχε μιλήσει για την Θορν. Η Θορν παίρνει τα ηνία του πρωταγωνιστικού ρόλου από τον Γιάρβι και μας προσφέρει μαζί με τον Μπράντ ένα coming of age story με όλα τα καλά που έχει να παρουσιάσει ο συγγραφέας.

Ο Πατέρας Γιάρβι ετοιμάζει μια αποστολή με σκοπό να βρει συμμάχους στον πόλεμο που ετοίμαζεται ήδη από το πρώτο βιβλίο, με τον Υψηλό Βασιλέα. Η Γκέτλαντ στέκεται ως το μόνο βασίλειο που δεν θέλει να κλίνει το γόνυ στον Βασιλέα και την Μεγάλη Μητέρα Γουέξεν και οι λόγοι δεν είναι άλλοι από τον ετοιμοπόλεμο βασιλιά Ούθιλ και την πανέξυπνη βασίλισσα του, που κατάφερε να αιχμαλωτίσει χρυσό σε… χαρτί (wink wink όλα για το dollar 😛 ).

Για να μπορέσει όμως η μικρή Γκέτλαντ να αντιμετωπίσει τους τεράστιους αριθμούς των αντιπάλων της, θα πρέπει να βρει συμμάχους και ο Γιάρβι εξοπλίζεται με πανούργα σχέδια, ένα ετερόκλητο πλήρωμα και τους δύο νεαρούς Θορν και Μπράντ που έχουν αποτύχει, καθένας για τους λόγους του, να ενταχθούν στον στρατό, αλλά που ο Γιάρβι βλέπει τεράστιες δυνατότητες μέσα τους.

Η πορεία του ήρωα είναι κεντρικό θέμα και σε αυτό το βιβλίο. Η Θόρν, ένα άγριο κορίτσι που ο στρατός δεν τη θέλει μαζί του (δίκαια), έχει μπροστά της έναν ολόκληρο γολγοθά για να γίνει τουλάχιστον χρήσιμη και να μεταμορφωθεί σε μία άκρως ικανή πολεμόχαρη γυναίκα. Ο Μπράντ, ο θαραλλέος και ικανός νεαρός που θα μπορούσε να είναι ένας απο τους μελοντικούς ήρωες της χώρας, είναι γεμάτος αμφιβολίες για το αν όλα όσα ονειρευόταν είναι η σωστή πορεία για την ζωή του…

Το ταξίδι του πληρώματος θα μας γνωρίσει το υπόλοιπο μισό του κόσμου, τις πλούσιες περιοχές του Νότου και στο τέλος του, όλα τα πιόνια είναι στη θέση τους για το τελικό showdown.

Φυσικά δεν λείπουν από μέσα οι ραδιουργίες και οι προδοσίες, οι αποκαλύψεις και οι εκπλήξεις. Κάποιες είναι εύκολο να τις δεις, άλλες όχι. Το βιβλίο αυτό όπως και το προηγούμενο βρίσκονται στο μεταίχμιο (pun?) του young adult και του ενήλικου fantasy. Ο έρωτας τον δύο πρωταγωνιστών είναι γραμμένος σαν νεανική rom-com αλλά σε άλλα σημεία του βιβλίου θα εμβαθύνει σε θεματικές που δεν περιμένεις από ένα YA.

Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που χειρίζεται άριστα τους γυναικείους χαρακτήρες του, το plot και το worldbuilding, διαβάζεται ευχάριστα και σε ετοιμάζει για δυνατό φινάλε. Τι άλλο θες;

Μισός Κόσμος (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

15,93€
8

Βαθμολογία

8.0/10


Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist