Συνέντευξη για το Orfun Fest στο Paranoise Radio

Written by on 21 Ιουλίου 2015

Στα πλαίσια του 4ου Orfun Fest δώσαμε συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα και σελίδες με ενδιαφέρουσες συζητήσεις ενώ με τον χορηγό επικοινωνίας μας, Paranoise Radio κάναμε μια συζήτηση που μπορείτε να δείτε παρακάτω.


Καταρχήν συγχαρητήρια! Δεν θυμάμαι να έχω ξανακούσει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, δηλαδή διοργάνωση φεστιβάλ από τα ίδια τα παιδιά ενός ιδρύματος. Είναι μια ιδέα που είδατε από κάπου αλλού και την μεταφέρετε στα μέτρα σας ή είναι δικιά σας πρωτοπορία?

Ευχαριστούμε πολύ! Ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε μέσα από μια σειρά ιδεών. Κάποιο τοπικό συγκρότημα έδειξε ενδιαφέρον ώστε να κάνει ένα live όπου τα κέρδη θα πήγαιναν στο Κέντρο και το μοιράστηκε μαζί μας. Μετά σκεφτήκαμε: και γιατί όχι στην αυλή μας; και γιατί μόνο ένα συγκρότημα και όχι πολλά; και γιατί μια μέρα μόνο κι όχι τρεις; Κάπως έτσι κάναμε το πρώτο Orfun Fest το καλοκαίρι του 2011.

Θα σου πω πάντως ότι ένα όνειρο μας είναι να γίνει το Orfun Fest σε διάφορα Κέντρα Προστασίας του Παιδιού! Το ονομάζουμε χιουμοριστικά Orfun Fest on Tour αλλά είναι πολύ μακρινό όνειρο.

Τι είναι αυτό που σας παρακίνησε να πάρετε αυτήν την πρωτοβουλία, και τι είναι αυτό που σας κάνει να την δυναμώνετε χρόνο με τον χρόνο?
Μας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα αξιόλογο μουσικό φεστιβάλ. Κάθε χρόνο μας καταβάλει η κούραση και το άγχος (σκεφτείτε ότι το budget μας είναι 0 ευρώ) αλλά κάθε χρόνο βλέπουμε μια καινούρια ιδέα να πετυχαίνει και να γεννιούνται άλλες δέκα. Κάθε χρόνο είμαστε εξαντλημένοι αλλά σκεφτόμαστε ότι του χρόνου θα είναι ακόμα πιο ωραία!

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σκοπός πίσω από το φεστιβάλ, ή απλά η δημιουργικότητα και το να περάσετε καλά?

Πρωταρχικός σκοπός είναι η επαφή του Κέντρου με τον κόσμο της Δράμας. Το Κέντρο έχει ghetto-ποιημένη φήμη, που δημιουργήθηκε μέσα από μεμονωμένα περιστατικά και την τάση του κόσμου να μεγαλοποιεί τα πάντα. Το φεστιβάλ αυτό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθει ο κόσμος της Δράμας και συγκεκριμένα η νεολαία με τον χώρο αλλά και τα παιδιά που μεγαλώνουμε εκεί μέσα.

Από την άλλη αν βγει ένα χρηματικό ποσό από τα έσοδα θα είναι μια καλή βοήθεια ώστε να περάσουμε ένα αξιοπρεπές καλοκαίρι, καθώς οι διακοπές είναι ακριβές και τα χρήματα που έχουμε μετρημένα.

Είστε ικανοποιημένοι από την στήριξη της προσπάθειάς σας από τους φορείς της πόλης και τους κατοίκους?

Οι φορείς της Δράμας πάντα στάθηκαν στο πλευρό μας αλλά το ίδιο και οι επιχειρήσεις. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα σε ικανοποιητικό βαθμό όσον αφορά την νεολαία (που ταυτίζεται περισσότερο με τα μουσικά είδη), αλλά εμείς θέλουμε να έχουμε μαζική αποδοχή. Γι’ αυτόν τον λόγο φέτος κάνουμε δωρεάν την είσοδο σε άτομα 17 χρονών και κάτω με σκοπό να έχουμε την νεολαία της πόλης δίπλα μας.

Κάνετε όνειρα περαιτέρω ανάπτυξης του φεστιβάλ ή έχετε πετύχει ήδη τον στόχο σας?

Φυσικά! Κάθε χρόνο θέλουμε να φέρνουμε όλο και μεγαλύτερα ονόματα, με την λίστα να μην τελειώνει ποτέ. Από θέμα οργάνωσης ποτέ δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι όσο καλά και να προσπαθούμε, θα στοχεύουμε να γίνουμε καλύτεροι, διαφορετικοί από τα άλλα φεστιβάλ της Δράμας, αλλά και συγχρόνως ένα κοινωνικό και πολιτιστικό δρώμενο που θα έχει όνομα στην πόλη και γιατί όχι και σε όλη την Ελλάδα.

Από την άλλη είναι και το Orfun Fest Οn Tour που είναι ένα σχέδιο που θα θέλαμε πολύ να γίνει πραγματικότητα.

Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στα παιδιά που βρέθηκαν να μεγαλώνουν σε κέντρα προστασίας αλλά και γενικότερα στους νέους ανθρώπους?
Να δουν την ζωή τους μέσα στα Κέντρα σαν μια ευκαιρία να επιτύχουν στην ζωή τους. Είναι πολύ δύσκολο ως πιτσιρικάς να αποφασίσεις ότι πρέπει να προσπαθήσεις παραπάνω και με ελάχιστο υποστηρικτικό περιβάλλον ώστε να πετύχεις και να ξεκινήσεις μια αξιοπρεπή ζωή. Αλλά οι δυνατότητες υπάρχουν.

Τέλος, να αγαπάνε το μέρος όπου ζουν. Όποια συγκυρία και αν σε έχει φέρει σε ένα Κέντρο Προστασίας του Παιδιού, έχει κάνει εκείνο το μέρος πλέον σπίτι σου και τα παιδιά που μεγαλώνουν δίπλα αδέρφια σου.

Η λέξη Orfun είναι μια ένδειξη αυτής της αγάπης που έχουμε για το μέρος που ζούμε. Ο κόσμος ξέρει το Κέντρο ως “Ορφανοτροφείο” και εμείς το φωνάζουμε μεταξύ μας “Όρφαν”. Το λογοπαίγνιο με την μετατροπή του Orfan σε Orfun (fun=χαρά/διασκέδαση) και η τοποθέτηση του ως το όνομα του φεστιβάλ, δείχνει την περηφάνια για το μέρος που ζούμε και θα παρακινούσα όλα τα παιδιά που μένουν σε παρόμοια Κέντρα σε όλη την Ελλάδα να κάνουν το ίδιο.

Και αν οι συνθήκες δεν είναι καλές να προσπαθήσουν να τις αλλάξουν…

Ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία στο φεστιβάλ!

Ευχαριστούμε και εμείς!

Αυτά είπαμε με τα παιδιά στο Paranoise. Ο Αλλοδαπός είναι μέλος των παιδιών που εδω και πέντε χρόνια κάνουμε το Orfun Fest. Αν είστε απο Δράμα και τις γύρω περιοχές περάστε, αν όχι ρίξτε μια ματιά και υποστηρίξτε μας με ένα like ή μια κοινοποίηση. 



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist