Το Τραγούδι του Αχιλλέα – Μοναδικά όμορφο μυθιστόρημα

Written by on 20 Οκτωβρίου 2021

Δυσκολεύομαι να γράψω για αυτό το βιβλίο αν και μου άρεσε πάρα πολύ..! Το ξεκίνησα λίγο καιρό αφότου τελείωσα το Λίγη Ζωή, αλλά δεν μπόρεσα να το διαβάσω τότε γιατί δεν είχα αποσυνδεθεί ακόμα από τον κόσμο του Τζουντ. Ωστόσο, με συνόδευσε στις διακοπές μου και ήταν αυτό που κατάφερε να με βγάλει από το reader’s block που ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο. Το ότι δυσκολεύτηκα να γράψω, πιστεύω έχει να κάνει με το γεγονός πως πρόκειται για ελληνική μυθολογία, ενδεχομένως γιατί υπάρχει μία συγκεκριμένη ιδέα από τους Έλληνες για τον Τρωικό πόλεμο και συνεπώς για τον Αχιλλέα.

Όλοι μας γνωρίζουμε τον Αχιλλέα μόνο σε συνάρτηση αυτού με τον Τρωικό πόλεμο και σαφώς τον μύθο για την αθανασία του και την Αχίλλειο πτέρνα. Ωστόσο ο Αχιλλέας δεν είναι μόνο αυτό. Φυσικά ακόμα και η ύπαρξή του αμφισβητείται, αλλά δε θα μπω σε χωράφια που δεν είναι του αντικειμένου μου οπότε δεν μπορώ και να προσφέρω κάποια εμπεριστατωμένη άποψη.

Το βιβλίο αυτό όμως είναι κάτι άλλο… Δεν είναι μια επανάληψη του έπους του Ομήρου και ούτε πραγματεύεται μόνο τον πόλεμο. Αυτό είναι και το ωραίο και αυτό που σε κρατάει. Τα γεγονότα από το ομηρικό έπος είναι απλά το μέσο μέσα από το οποίο γίνεται η διήγηση της ιστορίας δύο αγοριών που βιώνουν και τα δύο πρωτόγνωρα και ιδιαίτερα συναισθήματα.

Η ιστορία του Αχιλλέα και του Πάτροκλου, αυτός ο μύθος που υπάρχει γύρω από τη σχέση τους, είναι το βασικό θέμα του βιβλίου και το όμορφο είναι πως ο αφηγητής είναι ο Πάτροκλος. Θα ήταν πολύ εύκολο να γίνει η αφήγηση από την πλευρά του Αχιλλέα, αλλά θα ήταν και το αναμενόμενο. Ωστόσο, η Μίλλερ επιλέγει να μην ακολουθήσει την εύκολη οδό, και μας κάνει ένα δώρο καθώς μέσα από τα λόγια και τις σκέψεις του Πάτροκλου βλέπουμε τον Αχιλλέα μέσα από ένα άλλο πρίσμα.

Βλέπουμε την αγάπη που τρέφει ο Πάτροκλος για τον Αχιλλέα, που ξεπερνά τα όρια της ερωτικής αγάπης, αφού δεν είναι μόνο αυτό εξάλλου. Βλέπουμε πως είναι να αγαπάς ανιδιοτελώς έναν άνθρωπο και να μη σε νοιάζει ακόμα και να θυσιαστείς για αυτόν. Ζει στη σκιά του Αχιλλέα, αλλά δεν είναι κάτι που τον ενοχλεί, το έχει αποδεχτεί. Ωστόσο, θα πω σε αυτό το σημείο, πως μου άρεσε πολύ που σε κάποια σημεία φάνηκε και η ικανότητα του Πάτροκλου. Τον είδαμε να παίρνει ηγετικό ρόλο στη φροντίδα των τραυματιών και να μπαίνει μπροστά στο κομμάτι αυτό με ιδιαίτερη μαεστρία, κομμάτι του ίδιου που μέχρι τώρα δεν είχαμε δει.

Η αφήγηση είναι αυτό που πρέπει. Δεν έχει πολλές περιττές περιγραφές, η πλοκή είναι γρήγορη και πλέκει τους μύθους και τα συμβάντα με πολύ όμορφο τρόπο. Μου άρεσε πάρα πολύ που μέσα από το βιβλίο αυτό, είδαμε στο προσκήνιο περισσότερο κάποιους χαρακτήρες για τους οποίους δεν είχαμε ιδιαίτερη αφήγηση από τον Όμηρο. Fun fact για το βιβλίο είναι πως η συγγραφέας πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της συγγραφής (συνολικά της πήρε δέκα χρόνια να το γράψει) γράφοντας ένα προσχέδιο, το οποίο μελέτησε, διήλυσε, διάβασε ξανά και ξανά και μετά το διέγραψε και ξεκίνησε ξανά από την αρχή. Εσκεμμένα. Χάριν των σπουδών της αλλά κυρίως χάριν του πάθους που έχει για την ελληνική μυθολογία και αρχαία ελληνική γραμματεία, κατάφερε να πλέξει τους μύθους γύρω από τον Τρωικό πόλεμο και τον Αχιλλέα μοναδικά. Άλλους τους κράτησε, άλλους τους άφησε, αλλά το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Στην έκδοση που κυκλοφορεί τώρα, στο τέλος του βιβλίου έχει μία συνέντευξη που έδωσε με την έκδοση του βιβλίου της στα ελληνικά, και εκεί εξηγεί κάποιες από τις αποφάσεις που πήρε. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, και σας προτείνω να μην την προσπεράσετε!

Σου σπάει την ψυχή; Ναι. Με έκανε να κλάψω; Όχι, αλλά πολύ σπάνια θα κλάψω με βιβλίο πλέον. Σε πολλά σημεία, κυρίως στο τέλος, σφίχτηκε το στομάχι μου. Ένιωσα τον πόνο που ένιωθε ο Πάτροκλος στην αφήγηση. Και το τέλος είναι ιδανικό. Δε θα κάνω σπόιλερ, αλλά η συμφιλίωση που επέρχεται στο τέλος του βιβλίου, είναι η ουσία των σχέσεων γενικότερα (και δεν αναφέρομαι σε ερωτικές σχέσεις, αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις). Γιατί όσα χρόνια κι αν περάσουν, σε όποια εποχή και να ζούμε, στο τέλος αυτό που μας ενδιαφέρει και για αυτό που ζούμε είναι οι ανθρώπινες σχέσεις κι η επαφή. Αυτό δε θα αλλάξει. Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, θα μπορούσα να πω πως αποτελεί έναν ύμνο για την αληθινή και άφυλη αγάπη, που δεν περιορίζεται σε χώρο και χρόνο και ούτε μπαίνει σε κουτάκια. Δεν είναι ερωτική αγάπη, δεν είναι φιλική ή αδερφική αγάπη. Είναι τα πάντα όλα και αυτό είναι η ουσία.

Το Τραγούδι του Αχιλλέα

€13,95
7.5

Βαθμολογία

7.5/10


Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist