Αγωνία έπρεπε να είναι το όνομα της – Γιώργος Αποστόλου
Written by MonkeyBoss on 7 July 2017
[sgmb id=”1″]
Η Mamaya συνεχίζει να προσφέρει καλό ελληνικό fantasy και μυθιστορήματα με έντονη ελληνική επιρροή σε είδη που έχουμε συνηθίσει να θαυμάζουμε τους ξένους συγγραφείς. Η ομάδα Άρπη παρουσίασε ακόμα ένα βιβλίο σε αυτή τη λογική όμως με μία σημαντική διαφορά, αυτή τη στιγμή το μεταφυσικό βρίσκεται στην Ελλάδα των 00΄ καθώς κάτι αρχαίο έχει αφυπνιστεί.
Ο Γιώργος Αποστόλου μας παρουσιάζει μία τριάδα που ήθελε να χτυπήσει το κοινωνικό κατεστημένο στην μάπα. Ο Φάνης, η Δέσποινα και η Ελβίρα ήταν ένα ζευγάρι (βασικά τρι-υγάρι;) που με τη σχέση τους και την επιτυχία της έδειχναν σε όλο τον κόσμο ότι με τη διαφορετικότητά τους ήταν πλήρεις και ευτυχισμένοι.
Εμείς γνωρίζουμε όμως την τριάδα χώρια. Η σχέση έχει καταστραφεί και ο καθένας έχει στραφεί στα δικά του. Η Ελβίρα έχει βρει έναν άντρα όχημα για να καλύψει τις επαγγελματικές της επιδιώξεις, η Δέσποινα έχει κληρονομήσει ξαφνικά φράγκα και απολαμβάνει την νέα της (βαρετή) ζωούλα και ο Φάνης… ψάχνει Πύλες.
Ο Φάνης είναι το κέντρο της τριάδας. Ένας νέος ταλαντούχος, τολμηρός, η καρδιά και η έμπνευση της τριάδας αλλά ολίγον “ασταθής”. Στην πρώτη μας γνωριμία ο Φάνης περνάει από Πύλες (τούνελ, γέφυρες κτλ) και βλέπει τους ανθρώπους στα αμάξια τους με εφιαλτικά προσωπεία. Ο Φάνης είναι αποφασισμένος να δείξει στις δύο του γυναίκες όσα βλέπει και στη συνέχεια να δώσει μία νέα πνοή στη σχέση τους.
Τα πράγματα θα στραβώσουν κάπου ανάμεσα στο Σούνιο και στην Αρκαδία, ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον εφιάλτη, ανάμεσα σε αρχέγονα πλάσματα και σύγχρονα τέρατα που παραφυλάνε σε κάθε στάση του ταξιδιού του.
Ό,τι ξεκίνησε ως μια προσπάθεια κάθαρσης, θα εξελιχθεί σε ένα λουτρό αίματος, στιγματισμένο από προδοσίες, παραισθήσεις και σεξ. Α…
Και ο Φάνης με την υπεροψία του, θα προκαλέσει την αφύπνιση ενός πλάσματος πιο όμορφου και δολοφονικού και από τον ίδιο τον διάβολο.
Το βιβλίο έχει πολλές δυνατότητες. Κάποιες τις χρησιμοποιεί στο έπακρο κάποιες όχι και τόσο. Στο κομμάτι του μυστηρίου και του μεταφυσικού έχουμε ένα αρχέγονο πλάσμα που αφυπνίζεται. Ένας θρύλος αρχαίος και παγκόσμιος αυτή τη φορά με ελληνικό χρώμα, το τέλειο σκηνικό της Αρκαδίας και ο Φάνης που κάθε λίγο και λιγάκι είναι όλο και πιο βουτηγμένος στις παραισθήσεις τους.
Η ανάπτυξη των κύριων χαρακτήρων και οι λόγοι που είναι τόσο ιδιαίτερη η τριάδα είναι ένα άλλο θέμα. Οι γυναικείοι χαρακτήρες ορίζονται από το σεξ σε προβληματικό βαθμό με μεγαλύτερο πρόβλημα φράσεις όπως: “Η Δέσποινα γύρισε στην λεσβία φίλη της και είπε…”.
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται τόσο συχνά σαν επίθετο ειδικά σε άσχετες περιστάσεις. Αν π.χ. η Ρόη γυρνούσε και έλεγε “πςςς τι ωραία γκόμενα η -τυχαίο όνομα-” θα καταλάβαινα την χρήση του επιθέτου λεσβία. Σε άλλες περιπτώσεις είναι έως και προβληματικό.
Συγχρόνως δεν είδα πουθενά τους λόγους που η τριάδα ήταν τόσο μοναδική όταν ήταν μαζί. Η συνάντηση και των τριών που διαφημίστηκε για 3/4 του βιβλίου όταν τελικά έγινε ήταν σχεδόν απογοητευτική γιατί το περίμενα πως και πως για να πάρει νόημα όλο το βιβλίο. Για να καταλάβω γιατί είναι τόσο σκαλωμένος ο Φάνης, ποιο κομμάτι της ξεπούλησε για την επιτυχία η Ελβίρα, γιατί βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάθλιψης η Δέσποινα.
Προβληματάκια που θα έκαναν ένα βιβλίο να φτάσει σε ανώτερα επίπεδα καθώς έχει ένα solid μυστήριο και ατμοσφαιρικό σκηνικό, για να μην πω για την trippy αφήγηση του συγγραφέα, τις δεκάδες αναφορές σε μουσικάρες και το artwork που δεν κάνει να το δεις αν έχεις πάρει τίποτα…