Φωτιά και Στάχτες της Sabaa Tahir

Written by on 27 Φεβρουαρίου 2018

Την Sabaa Tahir την είχα δει σε μια συνέντευξη που έκανε αυτή σε έναν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και δημιουργό του Νο1 fantasy αυτή τη στιγμή, τον Patrick Rothfuss.

Τότε έψαχνα να βρω υλικό για τα review του Ονόματος του Ανέμου και των Όσων Φοβούνται οι Σοφοί. Βλέποντας την κουβέντα τους κόλλησα τελικά με την Tahir. H κοπέλα είναι γλυκιά, όμορφη και φούλ nerd-άκι. Γεννήθηκε στην Αγγλία από Πακιστανούς γονείς που μετά από μερικά χρόνια μετακόμισαν στην έρημο Μοχάβε στην Καλιφόρνια για να ανοίξουν ένα μοτέλ. Εκεί, περιτρυγιρισμένη από την έρημο, την κουλτούρα των γονιών της και τα βιβλία της άρχισε να γράφει. Όλα αυτά τα στοιχεία θα τα βρεις και στο βιβλίο της Φωτιά και Στάχτες (Εκδόσεις Ψυχογιός).

 

Στην χώρα της Σέρα, η Αυτοκρατορία των Στρατιωτικών έχει υποδουλώσει τους περισσότερους λαούς και κυβερνά με σιδηρά πυγμή και σκληρότητα. Οι Σπουδαστές, ένας λαός αφιερωμένος στην ορθολογικότητα, τις επιστήμες και τις γνώσεις, ως οι μεγαλύτεροι εχθροί των Στρατιωτικών, βιώνουν τη μέγιστη καταπίεση, με τη γραφή και την ανάγνωση να είναι απαγορευμένα και συχνά πυκνά να βιώνουν τη βιαιότητα του χειρότερου σώματος του στρατού της αυτοκρατορίας, των Κρυπτών.

Η αφήγηση είναι χωρισμένη εναλλάξ μέσα από τα μάτια της Λάια και του Ελίας. Ολόκληρος ο κόσμος της Λάια καταστρέφεται καθώς όταν γυρνάει στο σπίτι της, ο αδερφός της, της δείχνει το τεφτέρι του με ζωγραφιές και πληροφορίες για το μεγαλύτερο μυστικό των Στρατιοτικών, το Σέρικο Ατσάλι. Ο Νταρίν έχει προδωθεί όμως και στο σπίτι εισβάλουν στρατιωτικοί σκοτώνοντας τους παππούδες και παίρνοντας τον αδερφό της αιχμάλωτο. Αυτή καταφέρνει να ξεφύγει και η μόνη της ελπίδα είναι η Αντίσταση.

Ο Ελίας από την άλλη είναι ένας από τους καλύτερους μαθητές της ακαδημίας των Κρυπτών. Όσο ικανός και φονικός κι αν είναι όμως, δεν αντέχει την ζωή στον Μαυρόλοφο και σχεδιάζει την λιποταξία του, κάτι για το οποίο αν τον πιάσουν θα καταδικαστεί με θάνατο.

Η αποστολή της Λάια και η προσπάθεια του Ελίας να ελευθερωθεί θα τους φέρει αντιμέτωπους. Ο Ελίας θα πρέπει να μάθει τι είναι η πραγματική ελευθερία σώματος και ψυχής και η Λάια να αποκτήσει το θάρρος για να προστατέψει όσους αγαπά.

Την ίδια στιγμή θα καταλάβουν ότι όσα ήξεραν και πίστευαν δεν είναι αληθινά. Δεν είναι όλοι οι κρυπτοί διαβολικοί, ούτε όσοι είναι στην αντίσταση τίμιοι. Η ορθολογικότητα των Σπουδαστών έχει και τα όρια της και τα παραμύθια των Κεχάνι… δεν είναι και τόσο αποκυήματα της φαντασίας.

Το βιβλίο είναι γεμάτο ανατολή. Έρημος, γιαταγάνια και νομαδικές φυλές. Ανατολίτικες δοξασίες (τζίνια, αερικά και φρίκες) αλλά και κουλτούρα, μυρωδιές και καθημερινότητα. Η Sabaa Tahir βάζει την προσωπική υπογραφή της σε όλα τα κομμάτια του βιβλίου και αυτό το κάνει μοναδικό συγκρίνοντας το με το δυτικό fantasy.

Παρ’ όλα αυτά είναι φουλ young adult. Ερωτικά τρίγωνα, αγάπες και απογοητεύσεις ενώ ο κόσμος καίγεται και πολύ ώρα σπαταλημένη σε διλλήματα άνευ σημασίας για την περίσταση. Ταυτόχρονα όμως η συγγραφέας δεν φοβάται να γίνει μακάβρια και σκληρή. Οι στρατιωτικοί και οι κρυπτοί είναι εφιάλτης, οι villains είναι άρρωστοι στα αλήθεια και όσα περνάει η Λάια δεν είναι παίξε γέλασε. Αν και καθαρό young adult, ένας αναγνώστης που έχει συνηθίσει σε πιο “ώριμα” πράγματα, το διαβάζει με ευκολία.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, Πυρσός στη Νύχτα, θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Φωτιά και Στάχτες της Sabaa Tahir

14,94 €
7.5

Βαθμολογία

7.5/10


Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist