GoT: Review season 1

Written by on 10 Μαρτίου 2013

Λοιπόν παιδιά ένας χρόνος στο blog του Αλλοδαπού έγραψα πολλά. Κάποια ωραία άρθρα κάποια όχι και τόσο. Νομίζω όμως οτι ήρθε η ώρα να κάνω το βήμα παραπάνω και για αυτό μπήκα σε συνεργασία με το μεγαλύτερο blog της Ελλάδας σχετικά με ταινίες. Το κοινό τους είναι τεράστιο. Για καιρό έψαχναν κάποιον να γράφει για σειρές…. και τελικά με βρήκαν. Απο εδώ και πέρα θα με βρίσκεται και στο filmboy.
Για πρώτο άρθρο επιλέγω ένα review για την πρώτη season του Game of Thrones έτσι για να κάνουμε μια ανασκόπηση μέχρι τις 31 Μαρτίου που αρχίζει η 3η season.
Tον Απρίλη του 2011 το διάσημο αμερικάνικο κανάλι HBO μας παρουσίασε μία σειρά που έμελλε να γίνει το next big thing. Το Game of Thrones ήρθε για να κατακτήσει κοινό που λατρεύει το Fantasy, τη βία και το sex αλλά πάνω από όλα αυτούς που αγαπάνε μια καλοδουλεμένη και πανέξυπνη σειρά (δηλαδή όλους). 
Η σειρά είναι βασισμένη στη σειρά βιβλίων του Φανταστικού του συγγραφέα George Martin. Η σειρά των βιβλίων ονομάζεται A Song of Ice and Fire ενώ η σειρά πήρε το όνομα απο το πρώτο βιβλίο: Το παιχνίδι των Θρόνων.
Στην φανταστική χώρα του Westeros, Πέντε βασίλεια βρίσκονται κάτω απο την κυριαρχία του βασιλιά Robert Baratheon (Mark Addy) που βασιλεύει στο Kings Landing. Η ιστορία ξεκινά με τον βασιλιά Robert να κατευθύνεται προς το Winterfell, την βορειότερη περιοχή του βασιλείου, για να ζητήσει απο τον άρχοντα της περιοχής και παιδικού του φίλου Άρχοντα Του Βορρά Ned Stark (Sean Bean), να γίνει το Χέρι του Βασιλιά.  
Απο εκείνη τη στιγμή θα αρχίσουν τα καλά.  Δολοπλοκίες και φόνοι,  ψέματα και σχέδια για την κατάληψη της εξουσίας αρχίζουν να μπαίνουν σε εφαρμογή. Κανένας δεν είναι αυτό που φαίνεται και όλοι έχουν τα μυστικά τους. Οι μάχες δεν θα αργήσουν να πάρουν μπρος και μαζί τους και η δράση θα χτυπήσει κόκκινο. Και όπως και κάθε ταινία ή σειρά παρόμοιου περιεχομένου έχει μπόλικο γυμνό για όλα τα γούστα.

Είναι όμως το Game of Thrones μια σειρά μόνο για τους φαν του φανταστικού? Όχι! Και αυτό γιατί έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, τα βιβλία του Martin. Ο συγγραφέας έχει δουλέψει σε βάθος κάθε χαρακτήρα, αποφεύγοντας να δώσει χαρακτηριστικά καλού-κακού σε κάποιον. Όπως προείπα όλοι έχουν τα προσωπικά τους πάθη, κάτι το οποίο αγαπάνε και κάτι που μισούν. Είναι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες που δίνουν σε σένα το μπαλάκι για να αποφασίσεις ποιόν θα αγαπήσεις και με ποιον θα ταυτιστής.  
Και έτσι περνάμε στα τεχνικά του θέματος μας. Στα βιβλία υπάρχουν δεκάδες πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες. Όλοι παίρνουν σημαντικό χρόνο και παίζουν κάποιον σοβαρότατο ρόλο. Οι σκηνοθέτες δυσκολεύτηκαν να χωρέσουν τόσους χαρακτήρες και γεγονότα στον λιγοστό τηλεοπτικό τους χρόνο (10 επεισόδια των 50-55 λεπτών).  Στο τέλος όμως το κατάφεραν και μας παρέδωσαν μια season που τα επεισόδια γίνονται όλο και καλύτερα. 
Στην πρώτη season θα ξεχώριζα το πρώτο αλλά και το τελευταίο επεισόδιο. Στο πρώτο θα μπεις ολοκληρωτικά σε έναν κόσμο που σίγουρα θα αγαπήσεις, θα γνωρίσεις τους χαρακτήρες και απο τα πρώτα λεπτά θα νιώσεις την πείνα για ακόμα λίγη επικότητα να γεννιέται μέσα σου. Στο τελευταίο όμως θα πάθεις ναυτία απο της συγκλονιστικές ανατροπές που θα γίνουν. Και όταν λέμε συγκλονιστικές εννοούμαι θα τσιμπιέσαι για να δεις αν ονειρεύεσαι (αυτό έκανα εγώ τουλάχιστον).
Τέλος θα μιλήσω για το καστ. Τα παλικάρια εκεί στο HBO έκαναν τρομερή δουλειά, ή ίσως στάθηκαν λίγο τυχεροί. Ο Sean Bean στον ρόλο του Ned Stark μας έδωσε μια πολύ καλή ερμηνεία θυμίζοντας μας εποχές Άρχοντα. Ο Peter Dinklage στον ρόλο του πανέξυπνου και ραδιούργου Tyrion Lannister κάνει ίσως την ερμηνεία της ζωής του και μαζί με την Emilia Clark που ενσαρκώνει την Dainerys Targaryen νομίζω οτι ανεβάζουν το επίπεδο ένα σκαλοπάτι πάνω (αν υπάρχει πιο πάνω).
Συνοψίζοντας. Το Game of Thrones μπορεί άνετα να ονομαστεί η καλύτερη σειρά όλων των εποχών. Συνδυάζει τα πάντα και συμφέρει. Δράση και εξυπνάδα, βία και sex, χαρακτήρες με βάθος και συγκινήσεις που δεν περιμένεις να ζήσεις απο μια σειρά. Αν είσαι φαν των σειρών τρέξε να την δεις. Αν δεν είσαι……. τρέξε να την δεις, θα γίνεις μετά! 

Links
Download:Season 1
GreekSubs:subz.tvMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist