Η απελευθέρωση μιας γυναίκας της Ursula K. Le Guin

Written by on 4 Δεκεμβρίου 2017

 

Την Le Guin την έβαλα στα to-read όταν η καθηγήτρια του ΑΠΘ κα Παστουρματζή, την εκθείασε με χίλιους τρόπους στο 1o Fantasmagoria.

Μαζί με τον Tolkien και τον Dick σχηματίζουν την Αγία κλασσική Τριάδα της φαντασίας. Αυτοί που έβαλαν τις βάσεις της σύγχρονης φαντασίας, μιλώντας πάνω από όλα για τον κόσμο μας, για πολιτισμικά, πολιτικά, κοινωνικά θέματα μέσα από τα έργα τους.

Η Ursula K. Le Guin είναι η συγγραφέας που μίλησε για την φυλή. τον ρατσισμό, το σεξ και τον σεξισμό με τρόπο απαράμιλλο. Η πρώτη μου γνωριμία μαζί της έγινε μέσα απο το βιβλίο “Η απελευθέρωση μιας γυναίκας”, συλλογή δύο διηγημάτων από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ, το οποίο βρήκα για 3€ σε book bazaar στην Θεσσαλονίκη. Τιμή εξευτελιστική για αυτό που διάβασα…


[sgmb id=”1″]
Μιλάμε για το βιβλίο στο 16ο λεπτό.

Στο πρώτο διήγημα πρωταγωνίστρια είναι η σκλάβα Ρακάμ. Η Ρακάμ δεν ξέρει τίποτα για τον κόσμο εκτός από την φυτεία και τα αφεντικά της. Θα παρακολουθήσεις μέσα σε ελάχιστες σελίδες την πορεία της γυναίκας αυτής που από μικρό κορίτσι είναι θύμα εκμετάλλευσης να προσπαθεί να ξεφύγει απο τον έναν ζυγό μετά τον άλλο, να δυναμώνει η ίδια και να βάζει σκοπό να ενδυναμώσει και άλλους και τελικά να καταφέρνει να βρει γαλήνη.

Αν και βρίσκεσαι έτη φωτός μακριά από την γη, είναι ξεκάθαρο το μήνυμα της συγγραφέως και το σχόλιο της. Η γραφή της είναι αιχμηρή και οι ιδέες τις προοδευτικές ακόμα και για σήμερα.

Στο δεύτερο διήγημα μία γρια γυναίκα που έχει απομονωθεί μέσω των επιταγών της Θρησκείας, συναντιέται με τον επίσης απομονωμένο γέρο πρώην αρχηγό του πλανήτη, τον άντρα που ξεκίνησε την επανάσταση στα Αφεντικά χρόνια πριν, απέκτησε τεράστια δύναμη την οποία και φυσικά καταχράστηκε και κατέληξε να μόνος του στην ερημιά, ντροπιασμένος. Οι δυο τους θα προσπαθήσουν να βρουν συντροφιά ο ένας στον άλλο, πλάσματα που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν τους το οποίο τους στοιχειώνει…

Και τα δύο διηγήματα διαδραματίζονται στον ίδιο κόσμο και είναι ιδανικά για να γνωρίσεις και εσύ το καταπληκτικό έργο της Le Guin.

Μιλάμε με την κα Παστουρματζή (ΑΠΘ) στο 53ο λεπτό.

Η απελευθέρωση μιας γυναίκας

9€
9

Βαθμολογία

9.0/10


Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist