Handpoke Τattoos: Ένας γνωστός – άγνωστος τόπος εξερεύνησης

Written by on 19 Νοεμβρίου 2019

Ακούς για handpoke tattoos και ίσως να μην έχεις ιδέα τι είναι, γιατί πιθανότατα το ακούς για πρώτη φορά! Η αλήθεια είναι ότι οι φίλοι και οι υποστηρικτές αυτού του είδους τέχνης είναι πολλοί, ειδικά στις μέρες μας που θα μπορούσε να λεχθεί ότι «αναπνέει» ξανά το tattoo με το χέρι, όχι με την πρότερη παραδοσιακή του μορφή, αλλά με έναν αέρα νεωτερισμού και σχεδιαστικής καινοτομίας. Αυτό το είδος τατουάζ γίνεται dot by dot και το αποτέλεσμα δύναται να είναι απλό και παιχνιδιάρικο ή σύνθετο και περισσότερο μυστικιστικό. Όπως και να ‘χει, η διαδικασία διαφέρει σε σχέση με αυτή που γίνεται με μηχανάκι και η ιστορία του μας οδηγεί αιώνες πριν.

Η ιστορία των handpoke tattoos, αλλά και των handtapping tattoos ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν  και συναντάται στην Αρχαία Αίγυπτο, σε φυλές των Κελτών, στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη, στη Σαμόα και σε άλλα μέρη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Απ’ την 4η χιλιετία π.Χ. βρέθηκαν εργαλεία δερματοστιξίας σε Γαλλία, Σκανδιναβία, Πορτογαλία και θεωρούνται χαρακτηριστικό δείγμα του πολιτισμού και της εξέλιξης των λαών που διαβιούσαν εκεί.

Τα τατουάζ πολλές φορές χρησιμοποιούνταν ώστε να υποδηλωθεί η κοινωνική θέση του ατόμου ή λειτουργούσαν ως τιμωρία. Είναι δόκιμο να αναφερθεί ότι καθώς ο Χριστιανισμός γινόταν όλο και περισσότερο διαδεδομένος στη Δύση, τόσο η κουλτούρα της δερματοστιξίας κρινόταν ως μια ακατάλληλη και βάρβαρη παράδοση, η οποία έπρεπε να εξαλειφθεί. Με το πέρασμα των χρόνων τα τατουάζ θεωρούνταν ως σύμβολο μιας τάξης, κυρίως των ναυτικών και των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων, κάτι που σήμερα καταρρίπτεται (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!).

*Fyi, τα handpoke tattoos γίνονται με μια βελόνα και ο καλλιτέχνης σχεδιάζει στο δέρμα με το χέρι, ενώ για τα handtapping tattoos ο καλλιτέχνης χρειάζεται βελόνες και εργαλεία με τα οποία «χτυπάει» στο δέρμα. Στην ουσία συμβαίνει αυτό ακριβώς που σου λένε οι λέξεις!

Τα handpoke tattoos χαρακτηρίζονταν για πολύ καιρό ως τατουάζ της φυλακής, ειδικά από τότε που οι Ρώσοι κρατούμενοι ήταν γεμάτοι με τέτοιου είδους τατουάζ, πλέον όμως και αυτή η νοοτροπία καταρρίπτεται και βλέπουμε πως όλο και περισσότεροι επιθυμούν να δοκιμάσουν αυτή την πιο «προσωπική» και «οικεία» τεχνική.

Στις μέρες μας, τα handpoke tattoos αρχίζουν να παίρνουν τη δέουσα λάμψη και τη θέση που πραγματικά αξίζουν, όχι μόνο ανάμεσα σε φίλους και παρέες που πειραματίζονται ο ένας πάνω στον άλλον, κάτι που άλλωστε άρχισε να γίνεται από το ’60, αλλά και σε τρίτους που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι το διαφορετικό και πολλοί εξ’ αυτών τα υιοθετούν και τα προτιμούν σε μόνιμη βάση. Οι μοντέρνοι τρόποι τατουάζ δεν προτιμώνται από όλους, καθώς οι διαφορές είναι αρκετές και ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάλογα με το τι επιθυμεί. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν και πολλοί καλλιτέχνες, των οποίων η δουλειά είναι ζηλευτή, αλλά περισσότερο καθοριστικό είναι ότι η δύναμη της τελείας καθίσταται αντιληπτή ακόμη και στον πιο «ανίδεο» αποδέκτη. Στην πραγματικότητα όλα αποτελούνται από τελείες, όλα γίνονται τελεία-τελεία και αυτή η πιο «underground» μύηση στον κόσμο της δερματοστιξίας έχει τη δύναμη να γοητεύει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς!

Στο επόμενο άρθρο διαφορές και ομοιότητες. Τα προτερήματα του Handpoke! Επικοινώνησε με την MightyFouxFurby για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού!

Tagged as


Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist