Η ιστορία του Xu…

Written by on 22 Φεβρουαρίου 2020

…που τα έβαλε με Tai Chi GrandMasters και την Κινέζικη Κυβέρνηση.

To 2007 o δικτάτορας Πρόεδρος του Κομμονιστικού Κόμματος της Κίνας Hu Jintao ανακοίνωσε την καμπάνια για την προώθηση της παραδοσιακής κινέζικης κουλτούρας στην νεολαία της Κίνας.

Μεγάλο μέρος της Κινέζικης κουλτούρας, που το κράτος έδωσε μεγάλη βάση στην προώθησή της, ήταν οι πολεμικές τέχνες. Πλέον η εκμάθηση Kung Fu, Wushu και Tai Chi έγιναν σχεδόν υποχρεωτικές, με πολλά σχολεία να έχουν αυτά τα μαθήματα βασικά για την απόκτηση απολυτηρίου.

Στόχος του κόμματος, όπως κάθε σωστού απολυταρχικού καθεστώτος, είναι η ανάπτυξη του εθνικιστικού φρονήματος. Οι κινέζικες πολεμικές τέχνες άρχισαν να προωθούνται με κρατικά χρήματα και τα ΜΜΕ να εντείνουν τις προσπάθειες με εκπομπές που παρουσιάζουν GrandMasters με σχεδόν μυστικιστικές δυνάμεις, προπαγανδίζοντας την ανωτερότητα των παραδοσιακών κινέζικων πρακτικών σε αντίθεση με τις δυτικές επιρροές.

Σε αυτό το κλίμα λογοκρισίας, κρατικού ελέγχου και προπαγάνδας ο Xu Xiaodong, ένας σαραντάχρονος αθλητής του MMA, έγινε διάσημος με όπλο του την χαρισματικότητά του και ένα VPN.

Στα 40 του πλέον, ο Xu δεν είναι ο αθλητής που ήταν κάποτε. Ξεκίνησε τις πολεμικές με μια κινέζικη version του kick boxing και γρήγορα μεταπήδησε στο Mixed Martial Arts το οποίο επαναπατρισμένοι Κινέζοι άρχισαν να διαδίδουν στη χώρα.

Το άθλημα άργησε να προκόψει στη χώρα καθότι δυτικοφερμένο (οι πρώτοι UFC αγώνες έγιναν το 2019) και ο Xu στο πικ της καριέρας του είχε παίξει μόνο τρεις αγώνες με αμοιβή.

Το 2017 όμως, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του. Όλα ξεκίνησαν όταν είδε σε εκπομπή τον Grandmaster του Tai Chi Wei Lei να “μετατρέπει” το εσωτερικό ενός καρπουζιού σε υγρό με ένα χτύπημα, αλλά και να δημιουργεί “ενεργειακό πεδίο” με το οποίο κρατούσε ένα περιστέρι στο χέρι του.

Ο Xu προκάλεσε τoν grandmaster και αυτός ή κάποιος ακόλουθος του έβγαλε στη φόρα προσωπικές πληροφορίες του Xu. Το beef κατέληξε σε έναν αγώνα που παρακολούθησαν ελάχιστοι, αλλά το video σόκαρε τον κόσμο των κινέζικών πολεμικών τεχνών.

Μετά από αυτόν τον αγώνα ο Xu απέκτησε φήμη και εχθρούς. Κοντά στους 100 μαχητές δήλωσαν ότι θα πάρουν εκδίκηση για τον Wei Lei, ενώ άρχισε να μπαίνει στο στόχαστρο του κράτους.

Από τότε έχει δώσει 17 αγώνες με διάφορους masters παραδοσιακών κινεζικών τεχνικών. Τους έχει νικήσει όλους με τρομερή ευκολία κι αυτό προκάλεσε τις ανάλογες αντιδράσεις.

Το κόμμα του έχει ζητήσει να σταματήσει και να ζητήσει συγγνώμη, αλλά αυτός αρνήθηκε. Ως αποτέλεσμα το credit score στο Κρατικό Σύστημα Αξιολόγησης (σύστημα τύπου rotten tomatoes κατευθείαν από το Black Mirror) έχει πέσει στα τάρταρα με τον Xu να μην μπορεί προσωρινά να χρησιμοποιήσει τα τρένα ταχείας κυκλοφορίας και αεροπλάνα. Τα πρόστιμα έχουν φτάσει τα δεκάδες χιλιάδες δολάρια και τα account του στα κινέζικα social media εξαφανίζονται “μυστηριωδώς”.

Ο Xu Xiaodong θεωρείται εχθρός των Κινεζικών Αξιών και για αυτό στους αγώνες του πλέον είναι αναγκαστικό να βάζει facepaint και να μην χρησιμοποιεί το όνομα του, αλλά nick names όπως Xu Dong Gua το οποίο μεταφράζεται σε Xu Winter Melon.

Ο Xu από τότε έχει μια πορεία cult σύμβολου. Έχει χρησιμοποιήσει την εικόνα του για να ανοίξει γυμναστήρια, έχει μια εκπομπή στο youtube και subscribers που τον βοηθούν οικονομικά όταν το χρειάζεται. Είναι ένας μέτριος μαχητής, αλλά πολύ καλός show man…

Είναι ο πρώτος που θα πει ότι έχει αφήσει κατά πολύ πίσω του τις καλές εποχές και ότι αυτοί δεν είναι σοβαροί αγώνες.

Μετά από όλα αυτά επίσης, είναι πολύ πιθανό να έχει βρει μια φόρμουλα με την κινέζικη κυβέρνηση ώστε να μπορεί να κάνει τα δικά του και να μην αντιμετωπίζει φόβο για τη ζωή του.

Πριν μερικούς μήνες όμως άνοιξε το VPN του και στρίμαρε live μιλώντας για τα επεισόδια στο Hong Kong. Σαν Κινέζος πάνω από όλα, ο Xu δεν είναι υπέρ την ανεξαρτησίας του Hong Kong, της Taivan ή του Laos. Παρόλα αυτά μίλησε κατά της προπαγάνδας των κινεζικών MME που μιλούσαν για το Hong Kong λες και ήταν λίγο πιο μεγάλα Εξάρχεια (wing wing).

Και για αυτό το πράγμα τον παραδέχομαι. Απέναντι του έχει ένα κρατικό μηχανισμό που μπορεί να σε σβήσει από τον χάρτη εύκολα. Ο Xu δεν φοβήθηκε να υψώσει ανάστημα και να τιμωρηθεί για αυτό. Έχει κερδίσει πολλά, αλλά έχει χάσει άλλα τόσα. Άνοιξε το στόμα του και αντιμίλησε στο κατεστημένο και αμφισβήτησε την παράδοση.

Αν το κατάφερε αυτός στην Κίνα, τότε κι εμείς έχουμε το χρέος να το κάνουμε στις “ελεύθερες” δυτικές κοινωνίες μας.

Έμπνευση: Super Eyepatch Wolf
Πηγή: DeadspinMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist