Interview: O συγγραφές του Δράκων απάντησε στις fanboy-κες ερωτήσεις του Αλλοδαπού! – Mamaya Month
Written by MonkeyBoss on 19 July 2016
Με τον Χρήστο ήρθα πρώτη φορά σε επικοινωνία όταν είδε στο Goodreads ότι διαβάζω το βιβλίο του. Για έναν σχεδόν ερωτικό φίλο του βιβλίου, το να μου μιλήσει ένας συγγραφέας με δική του πρωτοβουλία ήταν πρωτοφανές και φυσικά μεγάλη τιμή.
Είσαι ο Εκδότης, δημιούργησες την Mamaya και εξέδωσες μέσα από αυτήν το πρώτο σου βιβλίο, το Δράκων. Πόσες φορές ακύρωσες τον εαυτό σου μέχρι να τελειοποιηθεί το βιβλίο;
Δυο διαφορετικές ερωτήσεις βλέπω εδώ.
Στη Mamaya δεν έχουμε αυτό το «είσαι ο εκδότης». Προσωπικά δεν μου ταιριάζει καθόλου ο χαρακτηρισμός. Εκδότης είναι η Mamaya. Είναι μια ομάδα δέκα ατόμων που πρέπει να κάνει ο καθένας το σωστό για να υπάρχει εκδότης.
Έχω κάνει πολλές εταιρίες στη ζωή μου και σε καμία δεν έδωσα το όνομά μου.
Αλλά σαν συγγραφέας, το δεύτερο που λες (η αυτοακύρωση) είναι το σημαντικότερο προσόν. Έχω ξαναγράψει δεκάδες φορές πια ΚΑΘΕ κεφάλαιο. Ακόμα και όταν γελούσαν και μου έλεγαν ότι είναι καλό. Το βιβλίο που θα βγει στα αγγλικά από Σεπτέμβριο έχει πάρα πολλές ποιοτικές αλλαγές. Μακάρι να είχα υπομονή και χρόνο, θα το ξανάγραφα άλλες δέκα φορές το κάθε κεφάλαιο.
Σαν εκδότης, τι πρέπει να έχει στα χέρια του ένας νέος συγγραφές για να εκδώσει το βιβλίο του στην Mamaya;
Καταρχήν ένα όραμα. Μπορούμε να στηρίξουμε λίγους συγγραφείς, και μας ενδιαφέρουν οι επαγγελματίες που έχουν ένα όραμα να βγάλουν πολλά βιβλία και να αφήσουν το στίγμα τους. Όχι κάποιος που γράφει ένα για να το βγάλει από μέσα του και μετά πάει στην κανονική δουλειά του. Αυτό δεν μπορώ να το υποστηρίξω γιατί είναι 99,9% καταδικασμένο και δεν εκμεταλλεύεται το πολύ καλό marketing που κάνει η Μamaya. Να φτιάξω όνομα για κάποιον που δεν θα γράφει;
Από εκεί και πέρα είναι θέμα ποιότητας βιβλίου. Η αγορά δεν αντέχει μέτρια βιβλία με τέτοια κρίση και πληθώρα τίτλων.
Μέχρι να κάνω κι εγώ το βήμα και να αγοράσω τα βιβλία, ήμουν αρκετά σκεπτικιστής απέναντι στο Ελληνικό fantasy. Τι θα έλεγες στον αναγνώστη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο βιβλιοπωλείο και το σκέφτεται ακόμα;
Είναι σαν να λέμε ότι είμαι επιφυλακτικός απέναντι στους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Σαφώς και οι περισσότεροι καλοί δεν θα είναι Έλληνες αλλά κάποιοι Έλληνες θα είναι καλοί. Μάλιστα επειδή μιλάμε για βιβλίο, fantasy, κουλτούρα, παράδοση, διαφορετικές επιρροές, το θεωρώ κοντόφθαλμο να διαβάσεις πενήντα αγγλοσάξωνες στη σειρά. Πάρε και δύο Έλληνες, υπάρχουν καλοί Ανατολικοευρωπαίοι, Ασιάτες. Το fantasy εξ ορισμού σημαίνει άλλος κόσμος, γιατί να θες να διαβάσεις πάντα το ίδιο version του μεσαιωνικού Αγγλοσαξωνικού Αρθουριανού μύθου; Θα έλεγα ειρωνικά ότι και οι Έλληνες έχουν μερικούς καλούς μύθους.
Ξέρω ότι έχεις στα σκαριά την επόμενη ιστορία σου. Δώσε μας ένα hint!
Την επόμενη και όλες τις επόμενες. Έχω ένα ξεκάθαρο όραμα του τι θέλω να γράψω και βέβαια θα εξελιχθεί. Το επόμενο βιβλίο είναι πολύπλοκο αναπτύσσεται σε διαφορετικούς κόσμους και εποχές. Θα θυμίζει Cloud Atlas.
σημ: πςςς με πώρωσες τώρα!!!
Διαβάζοντας άλλες συνεντεύξεις σου κατάλαβα ότι μελέτησες πολύ για να γράψεις το Δράκων. Πες μας λίγα πράγματα για αυτήν τη διαδικασία. Πες μου ένα πράγμα που έμαθες και σου έκανε τρομερή εντύπωση.
Πρέπει να ψάξω κάθε λέξη και κάθε στοιχείο. Πχ. παρόλο που δεν είναι ιστορικό βιβλίο και δεν αναφέρει εποχή είναι τοποθετημένο σε μια εποχή από μένα. Early dark ages, 5ος αιώνας μ.χ., Βαλκάνια. Από τι φτιάχνεις χορδές για τόξα το καλοκαίρι από τι το χειμώνα; Από αλογότριχες η βοϊδοτένοντες; Ποια είναι καλύτερα.
Δεν υπήρχαν πορτοκάλια οπότε δεν μπορούν να έχουν και τα πανιά του πλοίου πορτοκαλί χρώμα, έχουν σκουροκίτρινο! Σε χίλιες σελίδες κανένας δεν λέει «ένα λεπτό», ή «σε μια ώρα» γιατί είναι βάρβαροι. Οπότε πως λες σε 5’’; Πως εξηγείς ένα στρατόπεδο που είναι διακόσια μέτρα αν μπορείς να μετρήσεις μέχρι το δέκα με το ζόρι σαν παιδί; Υπήρχαν rowan trees στην Ελλάδα; Πώς λέγονται; Υπάρχουν αρχαίοι ελληνικοί μύθοι γι’ αυτά; Ναι!
Και ένα στοιχείο που κάνει εντύπωση.
Οι Ούνα-Μας με τα μακρόστενα κεφάλια είναι ιστορικό στοιχείο. Υπήρχαν σε πολλές φυλές και τα κρανία τους εκτίθενται σήμερα σε πολλά μουσεία. Ουγγαρία Ούνοι, Μεξικό, Αίγυπτος κλπ. Δεν υπάρχει τίποτα φανταστικό εκεί. Google “skullelongation”
Πες μας ένα βιβλίο που θεωρείται αριστούργημα αλλά το σιχαίνεσαι και το αντίθετο.
Δεν την «έχω» καθόλου αυτή την ερώτηση. Βασικά με κουράζουν τα βιβλία με αμπελοφιλοσοφίες, όταν το μυθιστόρημα είναι απλά μανδύας για να γράφω θεωρίες και ψυχοθεραπείες χωρίς να ψυχαγωγώ τον αναγνώστη. Ειδικά στο παγκόσμιο fantasy κάτι πρόσφατες υπερεπιτυχίες είναι πέντε κλάσεις κάτω από συγγραφείς που δεν τους ξέρει κανείς.
Ας περάσουμε τώρα στην spoiler συζήτηση για το Δράκων. Υπάρχουν αρκετές συνεντεύξεις σου για κάποιον που δεν έχει διαβάσει το βιβλίο και θέλει να πάρει μια γεύση. Εγώ δεν έχω την ευκαιρία να μιλήσω κάθε μέρα με έναν δημιουργό οπότε οι ερωτήσεις μου έχουν σκοπό να καλύψουν απορίες και σκέψεις που είχα αφού διάβασα το βιβλίο.
Αν δεν έχεις διαβάσει τα βιβλία πάρε μία γεύση για το τι πρόκειται να ζήσεις:
- Δράκων I: Γέννηση – Ήρθε η ώρα για σωστό ελληνικό fantasy!
- Δράκων ΙΙ: Μεταμόρφωση – Σωστό ελληνικό fantasy Μέρος 2ο
Ο Χ. Κασκαβέλης είναι ο μοναχός Ευσέβιους;
Όχι βέβαια. I have sex a lot of more often than him!
Το βιβλίο το γράφει ο Ντα-Ρεν περισσότερο παρά ο Ευσέβιος. Ο Ευσέβιος είναι ένα laptop, ένας HP combo printer αν το σκεφτείς.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον ειδικά στην αγγλική έκδοση είναι ότι εμπεριέχονται δεκάδες συμβουλές προσωπικές μέσω του Ευσέβιους και του Ντα-Ρεν για το πώς γράφεις ένα βιβλίο. Πχ. Όχι ρήματα, όχι επιρρήματα, όχι feelings. Δεν μπορείς να πεις «είχα φαγούρα», μόνο να «ξύνω το χέρι μου». Δεν μπορείς να «είσαι χαρούμενος». Μόνο να πηδάς γύρω γύρω κερνώντας κρασί. Πρέπει να κάνεις επιμέλεια ξανά και ξανά. Όλα αυτά τα συζητάνε μεταξύ τους με ένα περίεργο τρόπο. Οι βιβλιοφάγοι αγαπούν πολύ το κεφάλαιο “BANAAN” «γιατί πεθαίνουν τα βιβλία».
Ελάχιστη. Έχουν γίνει έρευνες ότι τα 10ρια στο ποδόσφαιρο, οι ηγέτες κρατών, οι ιδρυτές μεγάλων εταιριών και οι αρχηγοί μαφίας έχουν πολύ παρόμοιο προφίλ. Απλά βρέθηκαν να μεγαλώνουν σε άλλη γειτονιά. Αλλά για να τα καταφέρεις σε τέτοια πράγματα πρέπει να είσαι αυτό που λέμε στην ψυχολογία genius but borderline bipolar. Ευφυής αλλά οριακά διπολικός. Να γουστάρεις να περπατάς πάνω στο σκοινί ανάμεσα σε δύο ουρανοξύστες κρατώντας βαλίτσες με C4 στα χέρια σου. Μεταφορικά. Αν φύγεις ένα βήμα έχεις διαλύσει τα πάντα και τους πάντες, αν μείνεις εκεί στο οριακά τρελός αλλά λογικός θα κάνεις μεγάλα πράγματα.
Πρέπει να είσαι θεότρελος για να γίνεις 10ρι της Εθνικής Αργεντινής, Αρχηγός σε φυλή βαρβάρων, CEO της μεγαλύτερης εταιρίας τεχνολογίας κλπ. Και βέβαια κατά 99,9% θα αποτύχεις γιατί θα φύγεις ένα βήμα πλάγια προς την τρέλα ένα απόγευμα.
Η Σαχ-Ούνα; Όχι.
Οι Ούνα-Μας; Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ίσως.
Πάντα υπάρχει ένα μαύρο πρόβατο. Θα το βρούμε σε κάποιο επόμενο βιβλίο ελπίζω.
Δεν αποσκοπούσε πουθενά. Ο Μπαγκ αναφέρει ένα μύθο της δικής του φυλής, θρησκείας κι αυτός που τον ακούει τον χάφτει.
Στην απελπισία μας θα χάψουμε πολλούς μύθους, αυτό είναι και ένα από τα μηνύματα του βιβλίου. Ακόμα κι αν είμαστε υπερήρωες η ζωή θα μας ταπεινώσει.
Ο Μπαγκ δεν είναι γραμμένος για να συμβολίζει τίποτα, αν πρέπει να του δώσουμε ταμπέλα, είναι η μοίρα, ο από μηχανής θεός. Το στοιχείο που δεν προκύπτει. Το θεϊκό. Όλα τα άλλα προκύπτουν από την εξέλιξη της ιστορίας, αλλά σε μια τόσο μεγάλη ιστορία κάτι πρέπει να είναι απίθανο. Θεϊκό. Είναι νόμος των πιθανοτήτων ότι στις χίλιες περιπέτειες θα υπάρξει και ένα «θαύμα», ένας μύθος μούφα που θα τον πιστέψεις. Ειδικά αν δεν έχεις επιλογή.
Έχει μεγαλώσει πολύ το βιβλίο στα αγγλικά θα βγει σε 4 βιβλία αλλά είναι η ίδια ιστορία, με πολλές πικάντικες σάλτσες και άλλες μικρότερες ιστορίες. Το 1ο θα βγει Σεπτέμβριο, και έχω τελειώσει το 2ο, το 3ο και το μισό από το 4ο. Μες στο 2017 θα έχουν βγει και τα τέσσερα. Θα χρειαστώ τη βοήθεια όλων των υποστηρικτών μου από δω για να ταρακουνήσουμε την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πέρα από το Απέραντο Δάσος!
Ο Δράκων ετοιμάζεται να γίνει ταινία! Κάνε μου το dreamcast σου για τον Ντα Ρεν και τον Μάλαν και σκηνοθέτη!
Για σκηνοθέτη: Nolan (Interstellar, Dark Knight), Guillermo Del Toro (Pan’s Labyrinth), Neill Blomkamp (Ellysium). Γιατί δεν απαντάνε στο τηλέφωνο δεν ξέρω!
Da-Ren: Δεν τον έχω δει, το κοντινότερο είναι φατσικά ο Καρλ Ούρμπαν στο Pathfinder που έχει μακριά μαλλιά (όχι στο StarTrek). Αλλά τον πήραν τα χρόνια οπότε θέλουμε το younger λίγο tougher version του.
Malan: O ιδανικός θα ήταν ο Willem Dafoe νέος με μαύρα μαλλιά. Αλλά και αυτός είναι last century που λένε.
Ζeria: Δύσκολο. Όταν τη δω θα το ξέρω.
Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και τις διασκεδαστικές ερωτήσεις.