Ο Υιός του Θεού // Εκδόσεις Πηγή

Written by on 13 Σεπτεμβρίου 2018

O Μανούσος Βαιλάκης μας συστήνεται μέσα από το βιβλίο του ο Υιός του Θεού και ναι είναι ένα βιβλίο που ανοίγει τον δρόμο για σοβαρό, φιλοσοφικό sci-fi στην Ελληνική κοινότητα.

Ο Υιός του Θεού έχει μόνο 150 σελίδες. Μέσα τους συγγραφέας έχει γράψει τις σκέψεις του γύρω από τη θρησκεία, τον χριστιανισμό, την Πίστη, τους παπάδες και τα πρόβατα/ακόλουθους και τα έχει ντύσει με ένα άκρως ενδιαφέρον σκηνικό επιστημονικής φαντασίας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εδώ και δεκαετίες ανεξαρτητοποιηθεί, μπορεί να αναπαράξει τους ομοίους της, έχει επαναστατήσει και παραδοθεί λήγοντας τον πόλεμο και το αποτέλεσμα είναι η χριστιανική θρησκεία να επιστρέψει τον κόσμο στον σκοταδισμό που αποφύγαμε με τον Διαφωτισμό.

Ο πρωταγωνιστής μας είναι ο Σαούλ. Ο ανώτατος ιεροεξεταστής και εμβληματική φιγούρα της εκκλησίας αρχίζει να αμφισβητεί πολλές από τις επιταγές της Εκκλησίας και αυτή η αμφιταλάντευση κορυφώνεται στην συνάντηση του με έναν ακόμα φαινομενικό ψευδοπροφήτη, έναν άνθρωπο όμως που μιλάει λογικά και ακουμπάει ευαίσθητες χορδές  στην καρδιά και στο μυαλό του Σαούλ.

Πολλές σελίδες αφιερώνονται στον λόγο του “Μεσσία”, λόγια του ίδιου του συγγραφέα, λόγια που υποστηρίζουν την ψευτιά και την ηθική κατάπτωση του ιερατείου (του χριστιανικού κατά βάση, αλλά κολλάνε σε οποιοδήποτε) αλλά και τους πιστούς και την ανάγκη τους για “όπιο”.

Απόλαυσα τις σκέψεις του Μ. Βαιλάκη και με πολλές συμφώνησα άρρηκτα. Δεν μπορώ όμως να μην παραπονεθώ για όσα εξελίχθηκαν off-page. H Επανάσταση των Μηχανών, οι συζητήσεις που έφεραν την παράδοση τους, η καθημερινότητα τους, οι άνθρωποι και το πως διαχειρίζονται την ύπαρξη της AI αλλά και το πως όλοι τους ζουν κάτω από τον ζυγό του ιερατείου…

Δεν μπορώ παρά να απογοητευτώ για τις δυνατότητες ενός έργου που θα είχε να πει μια ιστορία περισσότερο και όχι σκέψεις… Δεν ξέρω αν ο συγγραφέας έχει την όρεξη να ξαναβουτήξει στον κόσμο που μας παρουσίασε στον Υιό του Θεού αλλά εγώ θα επέστρεφα για να τον επισκεφθώ ξανά και να δω τι ιστορίες έχει να μας διηγηθεί ο Μ. Βαιλάκης.

Ο Υιός του Θεού

12.00 €
6.5

Βαθμολογία

6.5/10


Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist