Κοράκι σε Άλικο Φόντο – το Game of Thrones της Ελλάδας;

Written by on 25 May 2018

Αυτός ο τίτλος είναι σωστός και λάθος ταυτόχρονα. Πλέον το A Song of Ice and Fire έχει μπει στο συλλογικό νου σαν το τεράστιο επικό έργο με δεκάδες περίπλοκους χαρακτήρες, δράση σεξ και μαγεία αλλά πάνω από όλα πολιτική.

Το Κοράκι σε Άλικο Φόντο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε μόνο ένας Έλληνας συγγραφέας θα μπορούσε να το γράψει. Το ψευδο-βυζαντινό περιβάλλον είναι χειροπιαστό, δεν χρειάζεται πολύς κόπος από τον αναγνώστη για να καταλάβει τι είναι ας πούμε τα Λογοθέσια. Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να νιώσεις στο πετσί σου την Ναντάρ, τους Περανούς εμπόρους και τους μοναχούς της Μονής Αγιασματορίου.

Η γλώσσα επίσης θα σε βοηθήσει να μπεις στο κλίμα. Το έχω πει σε όλες τις παρουσιάσεις έργων της Ομάδας Άρπη. Η δεξιοτεχνία στην γλώσσα δίνει ένα άλλο χρώμα στους φανταστικούς κόσμους που πλάθουν.

Παρακολουθούμε την ιστορία τριών αντρών, το πεπρωμένο των οποίων είναι άρρηκτα δεμένο με την τύχη της αυτοκρατορίας. Ο ένας είναι ένας μισθοφόρος που πηγαίνει από χώρα σε χώρα ψάχνοντας τον τρόπο ώστε να βοηθήσει τον κόσμο να αντιμετωπίσει ένα αρχέγονο κακό που καιροφυλακτεί. Τα χρόνια όμως έχουν περάσει και οι επιτυχίες του είναι μηδαμινές. Ποια θα είναι η τελευταία του προσπάθεια;

Ο Μέγας Λογοθέτης, εμπλεκόμενος μέχρι τα μπούνια στις ραδιουργίες της Αυλής έχει τους δικούς του στόχους και φιλοδοξίες. Μία προσωπική τραγωδία όμως θα τον ταράξει συθέμελα και όταν μετά από καιρό ξυπνήσει θα δει ότι έχει κάνει την Αυτοκρατορία σαν τα μούτρα του και πρέπει να πάρει μπρος πριν γίνουν τα πράγματα χειρότερα…

Τέλος το νεαρό παλικάρι που μεγάλωσε σε Μοναστήρι, με αστείρευτη εξυπνάδα και γνώσεις βλέπει να βγαίνει από μέσα του μια δύναμη υπεράνθρωπη και μια οργή που είναι έτοιμη να τα κάψει όλα. Δεν τον προετοίμασε η μελέτη του λόγου του Θεού για να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλαγές, τις ενοχές αλλά και τον κόσμο έξω από το μοναστήρι που τον χτυπάει κατακούτελα.

Για να γλυτώσει η Αυτοκρατορία από σκοτεινούς εχθρούς, εσωτερικούς σφετεριστές και αντίπαλα έθνη οι τρεις τους θα πρέπει να πετύχουν τους στόχους τους. Preeety hard!

Τα μόνα αρνητικά που θα καταλόγιζα στον πρώτο μέρος της τριλογίας των Γιων της Στάχτης είναι η δομή των κεφαλαίων που σε πηγαίνει από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο, βλέποντας την ανάπτυξη του plot σε όλα τα σημεία μεν, δεν μένει χώρος και χρόνος για μεγαλύτερη επένδυση στους υπόλοιπους χαρακτήρες. Επίσης αν εξαιρέσουμε έναν χαρακτήρα, που και αυτόν δεν τον λες γυναικείο, οι υπόλοιπες γυναίκες είναι λίγο γλάστρες. Το να αναπτύξεις γυναικείους χαρακτήρες σε ένα μεσαιωνικό πατριαρχικό περιβάλλον είναι δύσκολο, ολόκληρο Χόμπιτ δεν έχει ούτε μία γραμμή διαλόγου που να λέει γυναίκα, αλλά όταν το κάνεις δείχνεις τα κοχόνες σου και την ικανότητα σου ως συγγραφέας.

Ο Λευτέρης Κεραμίδας έχει πολλά να πει και αυτά που λέει τα λέει με δεξιοτεχνικό τρόπο, ενταγμένα σε ένα κόσμο γνώριμο και χειροπιαστό. Η Άρπη συνεχίζει να βγάζει βιβλιάρες και το μέλλον του fantasy στην Ελλάδα μοιάζει λαμπρό.

Τελικά είναι το Game of Thrones της Ελλάδος;
Nope!
Είναι κάτι διαφορετικό…
Αυτό δεν ήταν το νόημα;

ps: Ο δεύτερος τόμος “Βέλη και Κρόκινες Φλόγες” κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Mamaya

 

Συνομιλήσαμε με τον Συγγραφέα 2 φορές στα πλαίσια του Fantasmagoria

Παρουσίαση της Ομάδας Άρπης στο 62:40
[spreaker type=player resource=”episode_id=11533428″ width=”100%” height=”200px” theme=”light” playlist=”false” playlist-continuous=”false” autoplay=”false” live-autoplay=”false” chapters-image=”true” hide-logo=”false” hide-likes=”false” hide-comments=”false” hide-sharing=”false” ]

Πως να κάνεις σειρά/ταινία/βιβλίο εμπνεόμενος από την Ελληνική Mυθολογία
[spreaker type=player resource=”episode_id=14602002″ width=”100%” height=”200px” theme=”dark” playlist=”false” playlist-continuous=”false” autoplay=”false” live-autoplay=”false” chapters-image=”true” hide-logo=”false” hide-likes=”false” hide-comments=”false” hide-sharing=”false” ]



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist