Το Παράδοξο της Μεσογείου // Γεύσεις από Θάσο

Written by on 10 Σεπτεμβρίου 2018

Η Θάσος είναι ένα νησί που έχω επισκεφθεί δεκάδες φορές. Έχω κάνει διακοπές, εκδρομές και μονοήμερα ταξιδάκια. Είναι ένα νησί που δεν είναι κοσμοπολίτικο, δεν έχει τρομερή νυχτερινή ζωή και δεν είναι φιλικό για όσους αναζητούν έξαλλες διακοπές…

Για αυτό τον λόγο είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για οικογένειες από όλη τη βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Οικογένειες συρρέουν στο νησί και χαίρονται παραλίες, ήλιο και γεύσεις.

Φέτος ένα μέλος της Monkey φαμίλιας (ιδρυτικό μέλος) είναι στο νησί και χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια ώστε να μετατρέψει την μοριακή δομή διαφόρων υλικών με σκοπό να τα κάνει… delicious!

Είναι μάγειρας, τι δεν κατάλαβες; Νόμιζα ότι ήμουν απόλυτα ξεκάθαρος 😛

O Άλεξ έχει ξεκινήσει την καριέρα του στις κουζίνες πρόσφατα. Μία season στην Χαλκιδική, μια στη Θεσσαλονίκη και τώρα στην Θάσο. Οι συγκυρίες του έχουν δώσει ηγετική θέση σε μία απαιτητική κουζίνα και αυτό το μόνο που του προκάλεσε είναι η εκρηκτική εκδήλωση της φιλοδοξίας του:

«Θέλω να γίνω chef» μου δήλωσε εμφατικά και εγώ σκέφτηκα:

Το αποτέλεσμα της φιλοδοξίας φάνηκε στα πιάτα…

Η κουζίνα δεν είναι μέρος όπου χωράει ο εγωισμός, παρόλα αυτά έχει μέσα πολλούς εγωιστές και παρτάκιδες. Στην κουζίνα του, ο Άλεξ φέτος είχε την τύχη να συνεργάζεται με δύο παιδικούς φίλους. Ο ένας έμπειρος, ο άλλος όχι. Μαζί και με την υπόλοιπη ομάδα προσφέρουν ένα μενού με 30κάτι προτάσεις που αναδεικνύουν τις δυνάμεις του νησιού ή/και της Ελλάδας. Φοβερό κρέας, ψάρι, μέλι, λάδι, λαχανικά.

Χωρίς να υποστηρίζω ότι κάθε μέρα τρώω στα καλύτερα μαγαζιά της χώρας, μπορώ να σας πω ότι τα τρία γεύματα στην Μεσόγειο ήταν η καλύτερη εμπειρία που είχα σε εστιατόριο. Όλα τα πιάτα (όλα όμως) από την χωριάτικη μέχρι το medium rare κιλότο ήταν προσεγμένα στην εντέλεια. Ρίξε μια ματιά:

Καπνιστό Σκουμπρί

Κοτοφαρφάλες

Ο τηγανιτός Βάτος δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από ένα καλό πανάρισμα που αναδεικνύει την φυσική του γεύση, οι κοτοφαρφάλες συνδυάζουν την ελιά Θάσου με λιαστές ντομάτες και οι γεύσεις εναλλάσσονται αστραπιαία ενώ το καπνιστό σκουμπρί καθάριζε τον ουρανίσκο σου τέλεια…


Το εξαιρετικό ριζότο θαλασσινών με μύδια, γαρίδες και χταπόδι ήταν το πρώτο που έχω συναντήσει και δεν κοροϊδεύει με ένα κιλό ρύζι και θαλασσινά για δείγμα…

 

Το Παράδοξο…

H Μεσόγειος δεν έχει την αναμενόμενη κίνηση. Σε σύγκριση όμως με τις γεύσεις και την εξυπηρέτηση των υπολοίπων προτάσεων στην πόλη του Λιμένα, η Μεσόγειος βρίσκεται σε άλλο επίπεδο.

Αν κάνεις μια βόλτα την παραλιακή θα δεις γεμάτα μαγαζιά που προσφέρουν «greek cuisine and music» και κατανοείς την φάση. Σέρβοι, Βούλγαροι και λοιποί τουρίστες τρώνε φαγητό σαντουιτσάδικου υπό τους ήχους ενός σκοτωμένου «μήλου μου κόκκινου» και δεν τους χαλάει κιόλα.

Δεν ξέρουν και δεν γίνεται να ξέρουν καλύτερα. Το νησί έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να προσφέρει αυτό το προϊόν σε αυτού του είδους τους τουρίστες ενώ η Μεσόγειος προσπαθεί κάτι διαφορετικό.

Η μόνη ελπίδα, εκτός των ντόπιων που θα έπρεπε να είναι τακτικοί πελάτες ούτως ή άλλως, είναι η ανύψωση του μαγαζιού μέσω trip advisor και λοιπών πλατφόρμων έτσι ώστε το word of mouth να φτάσει στα αυτιά όσων θέλουν να φάνε καλά…

 

 

Από την άλλη όπως διάβασα στις κριτικές, πολλοί Έλληνες το θεωρούν ακριβό (δεν είναι) οπότε και τουριστόφιλο. Προσωπικά νομίζω ότι οι Έλληνες θα το εκτιμήσουν περισσότερο, το ίδιο και οι ψαγμένοι..

Αν πας λοιπόν στον Λιμένα της Θάσου, θα πας στην Μεσόγειο για φρέσκο ψάρι και ποιοτικό κρέας και θα με θυμηθείς!

Για καμιά βουτιά πάνε στο Drift Bar που για κάποιο λόγο βγάζει κάτι το σπιτικό ενώ το Brazil είναι μία όαση καλής μουσικής ανάμεσα στα σκυλάδικα του κέντρου. Για κυριλέ καταστάσεις θα πας στο Καρνάγιο, στο παλιό λιμάνι και μπορείς να δεις το ηλιοβασίλεμα, χαλαρός, σε ένα πουφ δίπλα στο κύμα.

Η θέα σου

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track
Title
Artist