Το Άστρο της Αυγής του Pierce Brown (Red Rising #3)

Written by on 27 Δεκεμβρίου 2017

Η Κοκκινη Ανατολή ήταν ένα βιβλίο τρελό. Με ταχύτητα, απίστευτη δράση και αγωνιώδες ρυθμό. Ο Pierce Brown μας παρέδωσε μία space opera που μπορούσες να το νιώσεις γιατί οι βάσεις της είναι η αρχαία Ρώμη και η Ελλάδα. Αφού μας γνώρισε τον κόσμο και καταλάβαμε πως λειτουργεί, το πράγμα έγινε διαστημικό. Απο τα άλογα, τα τσεκούρια και τα σπαθιά πηγαίνουμε σε διαστημικές μάχες. Ο κόσμος μεγαλώνει και επεκτείνεται. Πλέον διακυβεύονται πολλά. Το φινάλε ήταν μία τόσο αρχιδάτη κίνηση που το μυαλό μου δεν μπορούσε να σκεφτεί που θα πάει η ιστορία. Το Άστρο της Αυγής έρχεται να κλείσει την τριλογία και να δώσει απαντήσεις αποδυκνύοντας οτι ο συγγραφέας έχει αστείρευτο ταλέντο και θα μας δώσει πολλά ακόμα στο μέλλον.

Ακολουθούν Spoilers απο τα δύο πρώτα βιβλία. Αν δεν τα έχεις διαβάσει μπες στα review των προηγούμενων δύο βιβλίων

O Ντάροου είναι εδώ και ένα χρόνο κλεισμένος στην φυλακή του Τσακαλιού. Η ήττα και η προδοσία έχουν χαράξει το σώμα του και το πνεύμα του. Ο προταγωνιστής μας δεν αντέχει το σκοτάδι και τις φωνές που γεννά. Επιλέγει επιτέλους να πεθάνει, να αυτοκτονήσει αποδεχόμενος οτι αυτός ο πόλεμος ήταν πολύ μεγαλύτερος απο τον ίδιο. Εκείνη την στιγμή δύο κρυφοί πράκτορες των Γιων θα τον βοηθήσουν να δραπετεύσει αλλά αυτό που θα φτάσει στην Τήνο (την πόλη των επαναστατών) δεν έχει καμία σχέση με τον Θεριστή.

Όπως αυτός επί ένα χρόνο σκεφτόταν μόνο την αποτυχία του και όσα έχασε και μπορεί να χάσει, έτσι και όλοι οι υπόλοιποι γύρω του έχουν προχωρίσει. Ο Ντάροου δεν μπορεί ούτε και θέλει να πάρει πάλι πάνω του την ευθύνη της Αντίστασης. Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι μία διαδικασία ώστε ο Ντάροου να επιστρέψει στον παλιό του ευατό, όχι ίδιος, όχι πια ένα παιδί που δεν σκέφτεται αλλά ενεργεί, που καταστρέφει και μετά κοιτάει τα αποκαΐδια, αλλά ένας αρχηγός που έχει στο μυαλό του πάνω απο όλα πως θα φτιάξει κάτι καινούριο, πως θα χτίσει.

Και αυτό ο Ντάροου δεν θα το κάνει μόνος. Ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου αφιερώνεται στην Βιργινία (Μάστανγκ), στον Σέβρο και τη Βίκτρα, τον Ράγκναρ και τους Οψιδιανούς, τους Κόκκινους αλλά και καινούριους χαρακτήρες. Ο Ντάροου πλέον πρέπει να βασιστεί σε άλλους. Πρέπει να αλλάξει και να μετατρέψει το επιστημονικό παράδειγμα.  Ο μόνος που μένει για πολύ χρόνο εκτός του spotlight είναι το Τσακάλι. Μου φάνηκε underdeveloped στο φινάλε.

Στο δεύτερο μέρος αρχίζει η μεγάλη εξέγερση. Ο Brown ξέρει να γράφει δράση και ωραία twists. Με όχημα την πρωτοπρόσωπη αφήγηση που δίνει ταχύτητα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να σε παρασύρει στην κυκλοθυμική άβυσσο που είναι το μυαλό του Ντάροου μετά την αιχμαλωσία, πηγαίνουμε απο  μάχη σεμάχη, απο σχέδιο σε σχέδιο και απο τον Άρη, στον Γανυμήδη και πάλι πίσω.

Βασικό θέμα για να δούμε αν το βιβλίο είναι πετυχημένο, δεν είναι άλλο απο το τέλος. Το φινάλε είναι τέτοιο που ταιριάζει με τον συγγραφέα και όσα θέλει να περάσει μέσω των βιβλίων του. Δεν ξέρω αν είναι ικανοποιητικό σίγουρα είναι όμως ρεαλιστικό. Τα πάντα είναι γλυκόπικρα και μερικές πόρτες μένουν ανοιχτές…

…γιατί σε μερικούς μήνες βγαίνει το Iron Gold που σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας τριλογίας δέκα χρόνια στο μέλλον μετά το τέλος του Morningstar! Fuck(yeah)…

To Αστέρι της Αυγής είναι ιδανικό φινάλε και η τριλογία σχεδόν τέλεια. Είναι απο τα λίγα saga που μαθαίνω οτι θα τραβήξει παραπάνω απο το αναμενόμενο και περιμένω ε ανυπομονησία. Και αυτό δείχνει το επίπεδο της δουλειάς του Pierce Brown.

ps: break the chains

Το Άστρο της Αυγής (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

16.92€
8.5

Βαθμολογία

8.5/10


Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist