“Πυρσός στη Νύχτα” της Sabaa Tahir (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Written by on 8 Ιουνίου 2019

Υπάρχουν πράγματα που κάνει καλά η Sabaa Tahir και άλλα που δεν κάνει. Το Πυρσός στη Νύχτα είναι το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας της και σε αυτά θα βρεις όσα έκαναν το Φωτιά και Στάχτες να ξεχωρίζουν, τα ίδια προβλήματα αλλά και ένα νέο συστατικό…

Young adult με τα όλα της η τριλογία της Tahir. Η πρωταγωνίστρια έχει τα τριγωνάκια της και το πολιτικό σύστημα που εμπνέεται είναι ολίγον στερεοτυπικό και ελάχιστα ψαγμένο. Το fantasy στοιχείο έχει κάτι που ξεχωρίζει με τις δόσεις ισλαμικής μυθολογίας που η συγγραφέας κατέχει, αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει.

Θέλω κάτι να με τραβήξει στην ιστορία, θέλω χαρακτήρες με βάθος. Και αυτό το βρήκα στον τρίτο χαρακτήρα αυτής της ιστορίας!

Η Έλενα Ακουίλα έμειαζε ένας χαρακτήρας που θα χανόταν κάτω από το βάρος της Λάια. Νόμιζα ότι η συγγραφέας θα την μεταχειριζόταν όπως και τους υπόλοιπους χαρακτήρες, όμως έκανα λάθος.

Η Έλενα έχει τη χειρότερη μοίρα. Είναι αναγκασμένη να υπηρετήσει ως το δεξί χέρι του χειρότερου εχθρού της. Ο αυτοκράτορας Μάρκους είναι σχεδόν κακός, σαδιστής, αδίστακτος, αλλά και στριμωγμένος στη γωνία. Θέλει να τιμωρήσει την Έλενα για διάφορα, ίσως περισσότερο γιατί συμβολίζει κάτι που δεν θα αποκτήσει ποτέ.

Η ίδια έχει δώσει έναν όρκο πίστης απέναντι στην αυτοκρατορία, στον ίδιο τον αυτοκράτορα που είναι ο άρχων του κράτους, αλλά κι αυτός που απειλεί την οικογένειά της αν αυτή δεν υπακούσει.

Η επιτακτικότερη όμως διαταγή του είναι να βρει η Έλενα τον καταδιωκόμενο Ελίας και να τον φέρει στην πρωτεύουσα για εκτέλεση, μια πράξη που θα τον ισχυροποιήσει ανάμεσα στις ευγενείς οικογένειες.

Η Έλενα ξέρει πιο είναι το καθήκον της, ξέρει τι πρέπει να κάνει για την αυτοκρατορία και την οικογένειά της, αλλά έχει να αντιμετωπίσει την εχθρικότητα όσων βλέπουν σε αυτήν ένα παιδί που αναλαμβάνει ένα πόστο πολύ πιο πάνω από τις δυνάμεις της αλλά και την αγάπη (έρωτα) που νιώθει για τον παιδικό της φίλο.

Όλα αυτές οι συγκρουόμενες σκέψεις, οι φόβοι, η αγωνία, ο τρόπος που η συγγραφέας ξετύλιξε αυτόν τον χαρακτήρα, ανέβασε ένα επίπεδο το βιβλίο. Η Λάια δεν μπόρεσε να με κρατήσει αν και μαζί με τον Ελίας ανακάλυπταν ο καθένας από ένα διαφορετικό κομμάτι της μυθολογίας του κόσμου της Σέρα.

Η Έλενα βγήκε στην επιφάνεια και μου έδωσε την ίντριγκα που ήθελα. Αυτή μαζί με την ξαφνική σκληρότητα της Sabaa Tahir που όταν θέλει πετσοκόβει πιο άγρια και από τον Martin (#not αλλά κάτι κάνει) έδωσαν το μπαχάρι που έκαναν τον χρόνο μου διαβάζοντας το Πυρσός στη Νύχτα να περάσει απολύτως ευχάριστα!

Πυρσός στη Νύχτα

14,94 €
6.5

Βαθμολογία

6.5/10


Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist