Τι πήγε στραβά με το Justice League και ο μύθος του Snyder’s Cut

Written by on 24 Μαΐου 2018

Η νέα εποχή ταινιών με σύμπαντα που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και μπορούν να χωρέσουν ιστορίες με ποικίλους χαρακτήρες και πολλά sidestories (βλέπε Star Wars: Rogue One) φαίνεται να είναι η νέα συνταγή της επιτυχίας για τα κινηματογραφικά studio. Η Marvel ήταν η πρώτη που έφερε πολλούς ήρωες από διάφορα κόμιξ και σύμπαντα και τους ένωσε σε ένα ενιαίο. Με έξυπνο τρόπο και βάζοντας τα post credit scenes το ένα μετά το άλλο στις ταινίες της, έχτισε έναν κόσμο με  ήρωες όπως ο IronMan, ο Thor,οι Guardians of the Galaxy κτλπ. που κατέληξαν να ενωθούν όλοι μαζί σε μια μεγάλη ταινία εναντίον ενός σημαντικού κακού που λίγο λίγο προβλήθηκε σε πολλές από τις σε ταινίες για να μας προετοιμάσει για την άφιξη του.

Σαν απάντηση σε όλο αυτό η DC ετοίμασε το δικό της universeφέρνοντας μας τον Άνθρωπο Ατσάλι στην δική του ταινία και έπειτα τον ένωσε με τον Batman και την Wonder Woman στην αμέσως επόμενη (Batman v Superman), η επόμενη ταινία , η Oμάδα Αυτοκτονίας ακολούθησε παρόμοιο μοτίβο κάνοντας τον Batfleck να εμφανιστεί σε ορισμένες σκηνές και να μας δώσει τα διαπιστευτήρια ότι και αυτή η ταινία διαδραματίζεται στο ίδιο ακριβώς σύμπαν.

Οι αμαζόνες και η Wonder Woman ακολούθησαν ως μια επιτυχημένη stand alone ταινία που όμως τελικά ενώθηκε και αυτή με το πολυσύμπαν της DC στην τελευταία ταινία, το Justice League. Η συνταγή λοιπόν φαίνεται να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και όμως η τελευταία ταινία θεωρήθηκε μεγάλη αποτυχία. Το Justice League μπορεί να ένωσε τον Superman , τον Batman, τον Flash, τον Aquaman, το Cyborg και την Wonder Woman άλλα δίχασε σε μεγάλο βαθμό το κοινό και τους φανς που περίμεναν με μεγάλη προσμονή την ταινία.

Τι πήγε λοιπόν τόσο στραβά που ανάγκασε τα studioτης DC να καθυστερήσουν και να αναδιοργανώσουν όλα τα μελλοντικά τους σχέδια για τις επόμενες ταινίες.;

The Snyder Tragedy

Στο τιμόνι της ταινίας από την αρχή ήταν ο Zack Snyder που με τεράστια επιτυχία έφερε στην οθόνη ταινίες όπως τους 300 και τους Watchmen. Το Justice League φαινόταν εξ αρχής πως ήταν συνέχεια του BvS με την ταινία να ακολουθεί πιστά το προσωπικό  όραμα του σκηνοθέτη για το νέο κινηματογραφικό universe της DC. Τα μοτίβα του Snyder που προσωπικά μου αρέσουν φαινόταν να πείθουν για την ταινία, ο Superman ως μεσσιανική φιγούρα , οι αλληγορίες και οι συμβολισμοί πίσω από τους χαρακτήρες καθώς και οι κινηματογραφικές απεικονίσεις που αναπαριστούν παγκόσμια σύμβολα και εικόνες βρισκόταν παντού στο Man of Steel και το BvS.

Με αυτόν τον οραματιστή σκηνοθέτη πίσω από τις κάμερες όλοι περιμέναμε μια ακόμη καλή προσθήκη στο mythos της DC, μέχρι που περίπου στα μέσα των γυρισμάτων μια οικογενειακή τραγωδία ήρθε για να αναγκάσει τον σκηνοθετεί να αποσυρθεί από την παραγωγή και να παραδώσει τα σκήπτρα στον Joss Whedon (Avengers 1-2).

 ΤΟ ΜΟΥΣΤΑΚΙ!

Και εκεί είναι που αρχίζουν τα προβλήματα. Με τον νέο σκηνοθέτη γρήγορα ήρθαν οι πληροφορίες πως γινόταν πολλά re-writes και re-shoots με αποτέλεσμα ο Henry Cavil που εκείνη την περίοδο δούλευε στα γυρίσματα το Mission Impossible να πρέπει να επιστρέψει στον ρόλο του ήρωά με την κόκκινη κάπα για μερικά νέα πλάνα. Το μουστάκι του ηθοποιού όμως βάση συμβολαίου με το studio των Mission Impossible θα έπρεπε να μείνει άθικτο έτσι σε πολλές σκηνές της ταινίας ο άνθρωπος από ατσάλι φαίνεται παράξενος και παραμορφωμένος λόγο της κακής ψηφιακής επεξεργασίας που έγινε στο πρόσωπο του.

Η WB μαθαίνουμε έπειτα πως επεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στην ροή της ταινίας και επιβάλει δικούς της περιορισμούς και κανόνες και έτσι η ταινία έχει πια κοπεί στα τρία, το ένα κομμάτι να ανήκει στον Zack Snyder και το άλλο στον Joss Whedon ενώ τρίτος που έχει λόγο στην ταινία είναι η Warner Bros κάνοντας την ταινία να χάσει το focus που είχε και να μειωθούν τα λεπτά προβολής της. Η ταινία ενώ φαίνεται πως σκοπό έχει να ενώσει τους ήρωες και να τους φέρει αντιμέτωπους με την νέα απειλή χάνει άσχημα τον προσανατολισμό της, πολλά κομμάτια κόβονται και η πορεία που είχε χαράξει ο Snyder φαίνεται να αλλάζει.

Αυτό είχε ως συνέπεια η ομάδα τόσο διαφορετικών και καλογραμμένων ηρώων να αντιμετωπίζουν έναν βαρετό και αδιάφορο κακό που σε όλη την ταινία απλά έτρεχε πέρα δώθε να μαζέψει τα μαγικά κουτιά και να προμοτάρει τον Darkseid, η επιστροφή του Superman ήταν προχειρογραμμένη και πολλά κομμάτια φαινόταν κενά όπως η ξαφνική συμπάθια του Batman με τον Superman που μόλις πριν μια ταινία πολεμούσαν μέχρι θανάτου. Οι κριτικές για την ταινία πριν καν κυκλοφορήσει θυμάμαι πως την είχαν στείλει στα τάρταρα. Οι φανς της DC ζητούσαν δικαίωση και οι φήμες πως το Snyder Cut υπήρχε κάπου κρυμμένο τους έκανε να πιστεύουν πως με την κυκλοφορία του Justice League σε blueray θα έβλεπαν όλα τα πλανά, τις σκηνές και το όραμα του πρώτου σκηνοθέτη που θα τους δικαίωνε τελικά.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη, η ταινία κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό εισπράξεων από όλες τις ταινίες της DC ως τώρα  και ήρθε τώρα αρκετούς μήνες μετά το βίντεο με τις σκηνές και το όραμα του Zack Snyder που έφερε απαντήσεις και φανέρωσε το αρχικό όραμα του σκηνοθέτη. Αφορμή για όλο αυτό το κείμενο ήταν και το εν λόγο βίντεο που είδα με προσοχή. Πράγματι ο Snyder φαίνεται πως είχε ένα δικό του όραμα και ένα σχέδιο για το μέλλον της λεγεώνας, ένα μέλλον που φρόντισε να το τοποθετήσει σε σκηνές και συμβολισμούς των προηγούμενων ταινιών, ένα όραμα που όμως δεν θα υλοποιηθεί ποτέ καθώς ο σκηνοθέτης αποχώρησε για τα καλά από τα studio της Warner Bros.

Δείτε με προσοχή.

-Snyder cut-

 

(Οι συμβολισμοί του Snyderείναι ξεκάθαροι)

 

Ενώ και για το όραμα του είπε…

 

Ποιο θα είναι το μέλλον της DC; Έπεται να το μάθουμε, η επόμενη ταινία που θα προβληθεί στο τέλος του έτους θα είναι ο Aquaman ενώ τα γυρίσματα του Shazam έχουν τελειώσει και  τέλος έχει ανακοινωθεί το sequelτης Wonder Woman. Η DC έχει πολύ δρόμο μπροστά της και μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσει τώρα. Μπορεί ως τώρα οι ήρωες της DC να έσωσαν τον κόσμο αρκετές φορές, θα μπορέσουν όμως να σώσουν και το κινηματογραφικό σύμπαν της DC;

 

Θοδωρής ΚαραδιαμαντήςMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist