The Courtyard, μια ιστορία του Άλαν Μούρ
Written by Θοδωρής Καραδιαμαντής on 19 June 2018
The Courtyard, η αλλιώς η Αυλή, είναι ένα δίτομο Graphic Novel που δημοσιεύτηκε το 2003 και είχε ακριβώς τα δυο στοιχεία που χρειαζόταν για να μου τραβήξει την προσοχή. Ήταν γραμμένο από τον Άλαν Μούρ και ήταν βασισμένο στη μυθολογία του Λάβκραφτ.
Εδώ θα χρειαστεί να τονίσουμε πως η κόμικ ιστορία δημοσιεύτηκε το 2003, όμως γράφτηκε από τον Μούρ το 1994 σαν μίνι ιστορία τρόμου. Η πρώτη μου ανησυχία ήταν όσον αφορά το mythos του Λάβκραφτ και πόσο καλά αποδίδεται από άλλους. Είναι περίπου σαν όλους αυτούς που μιμούνται και ντύνονται σαν τον Έλβις, σου τον θυμίζουν λίγο άλλα σε καμία περίπτωση δεν είναι σαν αυτόν. Ο Μουρ που έχει καταξιωθεί με έργα όπως το From Hell, V For Vendetta και το Batman: The Killing Joke, κατάφερε με τη βοήθεια των Anthony Johnston και Jacen Burrows να παραδώσει μια εξαιρετική ιστορία Λαβκραφτικού Τρόμου.
Το Courtyard εστιάζει σε έναν undercover πράκτορα του fbi που που ονομάζεται Sax και έχει αναλάβει την ερεύνα γύρω από μια σειρά από τελετουργικούς φόνους. Ο Sax πρέπει να βρει πως δεκαέξι άτομα δολοφονήθηκαν άγρια από τρία διαφορετικά άτομα που το καθένα δεν γνώριζε τίποτα για το άλλο. Το μόνο κοινό στοιχείο που έχουν οι τρεις δολοφόνοι είναι ότι στις τελετές τους χρησιμοποιούν μια ίδια παράξενη γλώσσα, μια γλώσσα που ο πράκτορας βρίσκει πως το ροκ συγκρότημα Cats of Ulthar (επίσης τίτλος μιας γνωστής ιστορίας του Λάβκραφτ) χρησιμοποιεί στους στοίχους του. Μια γλώσσα που ισχυρίζονται πως γράφουν όταν είναι υπό την επήρεια του ψυχοτρόπου ναρκωτικού που λέγεται Άκλο. Έτσι o Sax αποφασίζει να επισκεφτεί έναν συναυλιακό χώρο που ερμηνεύει το συγκρότημα και εκεί θα γνωρίσει τον Johnny Carcossa, έναν μυστηριώδη, παράξενο ψευδό που κρύβει το μισό του πρόσωπο και προμηθεύει το Άκλο. Η υπόλοιπη ιστορία ξεχύνεται σε έναν λαβκραφτικό χείμαρρο από κοσμικό τρόμο, γεμάτο οράματα και τρέλα.
Το Courtyard μπορεί να μην είναι στα υψηλά επίπεδα του Watchmen κι αυτό γιατί η όλη ιστορία είναι περισσότερο φόρος τιμής σε μεγάλους συγγραφείς του παράξενου και του τρόμου, η εικονογράφηση είναι πολύ καλή και αρκετά ατμοσφαιρική, η ιστορία είναι αρκετά σκοτεινή και γεμάτη νιχιλισμό που βρίσκεται παντού στο Ctulhu Mythos ενώ μερικά χρόνια αργότερα ο Μούρ κυκλοφόρησε και τη συνέχεια της ιστορίας με τίτλο ΝΕΟΝΟΜΙΚΟΝ, μια 4τομη σειρά για την οποία και θα μιλήσουμε στο μέλλον.