“Το μαργαριτάρι της αβύσσου” του Γιώργου Βορέα Μελά

Written by on 14 Νοεμβρίου 2017

To Μαργαριτάρι της Αβύσσου είναι μία συλλογή διηγημάτων αλλά και πολλά ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι και αυτό το βιβλίο, όπως και το Αμόνι που τραγουδά, τα έπιασα στα χέρια μου μέσα από την συνεργασία μου με τις εκδόσεις Mamaya. Δεν είμαι πολύ φαν των συλλογών διηγημάτων. Αυτό το κάτι παραπάνω που έχει το Μαργαριτάρι, το ξεχωρίζει από μία απλή συλλογή και σε προσκαλεί να ακονίσεις το μυαλό σου , να αναγνωρίσεις γνωστά μέρη που έχεις “ξαναπερπατήσει” και ταυτόχρονα να απολαύσεις ελληνικό fantasy με την υπογραφή της ομάδας Άρπη.

Ο Γιώργος Βορέας Μέλας είναι ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου. Κάθε φορά που τελειώνει ένα διήγημα υπογράφει γράφοντας ημερομηνία και τόπο. Τα περισσότερα τα γράφει κατά την διάρκεια των ταξιδιών του από τη Μεσόγειο προς τον Ινδικό Ωκεανό (και σε άλλα πολλά μέρη). Θα μαντέψω ότι και ο ίδιος είναι ναυτικός.

Το Μαργαριτάρι όπως λέει και ο υπότιτλος είναι μία συλλογή από θαλασσινά παραμύθια, γραμμένο σε στυλ παλιών παραμυθιών με Ήρωες και Παλικάρια, Κυράδες και γοργόνες. Αυτό ίσως σε ξενίσει για…6 σελίδες. Θα διαβάσεις το πρώτο διήγημα, θα περάσεις στο δεύτερο και σιγά σιγά θα αρχίσεις να αναγνωρίζεις μέρη που έχεις ξαναπερπατήσει. Η φάτσα σου έπειτα θα είναι κάπως έτσι:

Ο συγγραφέας φτιάχνει τις μικρές ιστορίες του και τις γεμίζει με αναπάντεχο backstory, καθώς αναφέρει αμυδρά αρχαίους ελληνικούς μύθους, τοποθεσίες, πραγματικά γεγονότα, και άλλα πολλά. Στην συνέχεια θα δεις ότι και τα ίδια τα διηγήματα μεταξύ τους συνδέονται.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας αναδεικνύει το αίσθημα ότι όλα όσα ακούς στα λέει κάποιος παππούς ναυτικός. Μουσικός λόγος και νησιώτικο ιδίωμα όπως λέει και ο επιμελητής. Αν είσαι και εσύ άσχετος με τις συγγραφικές τεχνικές όπως και εγώ, ο τρόπος της γραφής θα σε παρασύρει να νιώσεις τον θαλασσινό αέρα στα μαλλιά σου, να μυρίσεις ψάρι και να δεις τους ρόζους στα χέρια των ναυτικών.

Φυσικά όλα αυτά συνδυάζονται από artwork του ίδιου του συγγραφέα, που μου θυμίζουν βυζαντινή τέχνη με lovecraft-ιες πινελιές:
[envira-gallery id=”2788″]
Με αυτό το βιβλίο τελειώνω όλη την πρώτη φουρνιά των ελληνικών fantasy της Άρπης και της Mamaya.
Εξαιρετική η πρώτη προσπάθεια και το μέλλον φαντάζει ανθηρό καθώς ο δεύτερος γύρος έχει ήδη έρθει!

Από το οπισθόφυλλο:

Ένας καβαλάρης στις ερήμους και ταξιδευτής στις θάλασσες της συνείδησής του, που αναζητεί την επιστροφή. Έρωτες που δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ και έρωτες όπου θα καταπιούν τα πάντα στην λάβρα τους. Το μαύρο μαργαριτάρι στην καρδιά μιας ζωντανής αβύσσου. Ξωτικιές Κυράδες της θάλασσας, Γίγαντες των βυθών και των απύθμενων. Τρεις μαγικοί καρποί. Μια αφήγηση ειπωμένη στην σκοτεινότερη όχθη. Σπαθιά όπου φτιάχτηκαν από αίμα και βάφτηκαν σε αγιάσματα του γιαλού, δυο μυστηριώδη αδέρφια και τρεις γέροντες όπου μιλούν με την πέτρα. Ένα πέλαγος που κουβαλά μνήμες καμωμένες από αίμα και αρμενίζουνε μέσα του ακέφαλα σκηνώματα. Ένας άνθρωπος που έγινε θεός και άνθρωπος πάλι. Τρεις φοβερές αρματωσιές όπου πρέπει να λιώσουν σε μιαν ακόμα φοβερότερη αναζήτηση. Το ταξίδι μιας κοπέλας μέσα από τα μυστήρια της γνώσης, της εμπειρίας και της ολοκλήρωσης. Άνθρωποι όπου αναζήτησαν στον ωκεανό ένα ανείπωτο μυστικό που θα κάνει τον Κόσμο, Οικουμένη και δυο θαλασσινά τραγούδια ειπωμένα σε ένα καράβι όπου δεν σταματά να ταξιδεύει ποτέ, στις ρότες του φωτός και των άστρων.

"Το μαργαριτάρι της αβύσσου" (Εκδόσεις Mamaya)

9.99 €
8

Βαθμολογία

8.0/10


Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist