La Belle Sauvage – Το βιβλίο της Σκόνης του Phillip Poulman
Written by MonkeyBoss on 28 March 2018
Το Αστέρι του Βορρά μας έβαλε στον καταπληκτικό κόσμο της Λύρας, έναν παράλληλο κόσμο γεμάτο ρεαλιστικότητα και μαγεία ταυτόχρονα και μια ηρωίδα δυνατή και ανεξάρτητη. Ο Φίλιπ Πούλμαν έγινε πασίγνωστος με την τριλογία του και 22 χρόνια μετά επιλέγει να επιστρέψει στον κόσμο αυτό με την ιστορία της La Belle Sauvage, το πρώτο μέρος της τριλογίας Το Βιβλίο της Σκόνης.
Στο La Belle Sauvage ο συγγραφέας μας μεταφέρει πριν από τα γεγονότα του His Dark Materials με την Λύρα ακόμα μωρό, να ζει σε ένα μοναστήρι κοντά στην Οξφόρδη. Πρωταγωνιστής είναι ο νεαρός Μάλκολμ. Έξυπνος και γεμάτος περιέργεια ο Μάλκολμ είναι ένας πιτσιρικάς που πάει στο σχολείο, βοηθάει στο πανδοχείο των γονιών του αλλά και στο μοναστήρι απέναντι. Με την βάρκα του (την La Belle Sauvage ντε!) ανεβοκατεβαίνει το ποτάμι και εξερευνά τα τοπία.
Η άφιξη της Λύρα θα του προξενήσει τρυφερά συναισθήματα αλλά και γενική αναστάτωση καθώς διάφορα ισχυρά πρόσωπα έρχονται στο πανδοχείο με σκοπό να μάθουν για το μωρό. Ο Μάλκολμ θα βρεθεί ανάμεσα στην Εκκλησία που θέλει να περάσει όλο και πιο απολυταρχικές ιδέες και την οργάνωση που την πολεμά από τις σκιές. Οι κίνδυνοι όμως που ελλοχεύουν γύρω από το μωρό είναι πολλοί και ο Μάλκολμ είναι αυτός που θα πρέπει (μαζί με την αξιόμαχη βάρκα του) να προστατέψει την Λύρα…
Την τριλογία His Dark material τα είχα διαβάσει πολύ μικρός. Εύκολα ξεχνάει κανείς (και με την βοήθεια της σάπιας ταινίας) ότι ο συγγραφέας ασκεί δριμεία κριτική στην Εκκλησία, τις θρησκείες παντός φύσης και τα απολυταρχικά καθεστώτα. Προωθεί την κριτική σκέψη στα παιδιά και τα βοηθάει να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Φανταστικές αξίες που αναρωτιέμαι αν με βοήθησαν και εμένα να εξελιχθώ σε αυτό που είμαι τώρα.
Σαν ενήλικος λοιπόν, επιστρέφοντας στον κόσμο του Πούλμαν, μένω άφωνος με αυτά που διαβάζω σε αυτό το “παιδικό” βιβλίο. Με ντελικάτη γραφή το βιβλίο καταφέρνει να περάσει δύσκολα θέματα, πολύ βία και σοβαρά θέματα, κάνοντας το τελικά ένα ανάγνωσμα για όλες τις ηλικίες και φυσικά ένα σημαντικό βιβλίο για τους νεαρούς αναγνώστες.
Αυτό που με τράβηξε περισσότερο ήταν η σχέση ανθρώπου-δαιμονίου όπως ονομάζει ο συγγραφέας το ζωόμορφο σύντροφο/προσωποποίηση κομματιού της ψυχής του κάθε ανθρώπου. Είναι τόσο θαυμάσια η ιδέα, τεχνικά για αρχή γιατί οι πρωταγωνιστές είναι πάντα μαζί με κάποιον και οι διάλογοι είναι πολλοί και περίπλοκοι, αλλά και ουσιαστικά γιατί μέσω της ύπαρξης του δαιμονίου μπορείς να αναπτύξεις πολλές πτυχές των χαρακτήρων.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο κύριος villain, ο Μπόνβιλ με την ύαινα δαιμόνιο, είναι μία τέλεια εφαρμογή αυτής της ιδέας. Ο Μπόνβιλ είναι γλυκομίλητος και καλοσυνάτος. Το δαιμόνιο του όμως είναι μία ύαινα 9προσωποποίηση συχνά της μοχθηρότητας), μία ύαινα που συνέχεια είναι αγενής και κακότροπη. Ο Mπόνβιλ δεν διστάζει να βρίσει αλλά και να χτυπήσει το δαιμόνιο του (μην ξεχνάς ότι είναι ένα κομμάτι της ψυχής του και αυτό είναι πολύ οδυνηρό) και είναι απίστευτα creepy να φαντάζεσαι τις δύο πλευρές ενός ανθρώπου τόσο ραγδαία αντίθετες ταυτόχρονα στην σελίδα σου. Και από την στιγμή που ο villain σου είναι ενδιαφέρον, δύσκολα η ιστορία σου θα αποτύχει…
Το La Belle Sauvage έχει ίσως μόνο ένα μείον. Προς το τρίτο μέρος του βιβλίου, καθώς ο Μάλκολμ με την παρέα του είναι on the run να γλυτώσουν, το πράγμα παίρνει πάρα πολύ την μορφή της Οδύσσειας, με τη έννοια ότι κάθε κεφάλαιο έχουμε και την επόμενη δοκιμασία που πρέπει να ξεπεράσει η τριάδα μας. Όπου Λαιστρυγόνες, σειρήνες, Κύκλωπες, ο Πούλμαν παρουσιάζει τις δικές του εκδοχές του φανταστικού. Ενδιαφέρον έχει, αλλά συνάμα και μία αίσθηση level σε video game…
Θα το πρότεινα σε όλους αλλά και σαν το τέλειο δώρο σε οποιονδήποτε μικρό αναγνώστη θέλετε να κεράσετε μία περιπέτεια που θα ακονίσει το μυαλό του.