Ο Λόγος των Αποκλεισμένων – Κάνε το Τεστ και δες πόσο φασίστας είσαι!!

Written by on 20 Οκτωβρίου 2016

Αυτό το ντοκιμαντέρ δουλεύει και ως τεστ ανακάλυψης του φασίστα. Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ που στόχο έχει να αφήσει τα πράγματα να μιλήσουν από μόνα τους. Για να το κάνει αυτό παρακολούθησε ένα από τα καλύτερα μαθήματα που έχει να προσφέρει το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Το μάθημα Κοινωνικός Αποκλεισμός είναι μια πολύ απλή ιδέα: καλείς τις ομάδες που για οποιονδήποτε λόγο είναι στο περιθώριο ή αποκλεισμένοι και τους δίνεις το βήμα να μιλήσουν οι ίδιοι για τη ζωή τους, την κατάσταση τους, τα αιτήματα και τα θέλω τους.

Από το αμφιθέατρο έχουν περάσει εκπρόσωποι των ανέργων, φυλακισμένων, ΛΟΑΤ, πρώην εξαρτημένων, γονείς καρκινοπαθών, ΑμεΑ και ούτω καθεξής. Στο ντοκιμαντέρ μπορείς να δεις καθημερινούς ανθρώπους να μιλάνε για την εμπειρία τους κι αυτό το κάνει ακόμα πιο αληθινό και με αξία.

Όπως λέει και ο κ. Λαινάς (συντονιστής του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας) ο καλύτερος τρόπος για να απαλείψεις ρατσιστικές ιδέες και συμπεριφορές είναι να δώσεις σε μία απρόσωπη ομάδα (μετανάστες, ομοφυλόφιλοι, εξαρτημένοι) πρόσωπο. Να σταματήσουν να είναι οι πούστηδες και να είναι ο Γιώργος, ο Γιάννης, ο Κώστας κτλ

Αυτό κάνει αυτό το ντοκιμαντέρ και σας το προτείνω τόσο για να έρθετε σε επαφή με διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, όσο και για να δείτε τις καταπληκτικές συζητήσεις που γίνονται μετά από κάθε ομιλία στο αμφιθέατρο.

Είναι φοβερό το πόσο πίσω είναι τα μυαλά των νέων ανθρώπων και το κάνει ακόμα χειρότερο το γεγονός ότι είναι ψυχολόγοι.

ΑΝ λοιπόν στην συζήτηση των φοιτητών με τους μετανάστες αρχίζεις και νιώθεις άβολα και θες να χτυπήσεις το κεφάλι σου στην οθόνη… είσαι σε καλό δρόμο. Αν όμως αρχίζεις και λες μπράβο τα παιδιά καλά τα λένε, συμφωνώ, τότε είσαι οοοολίγον φασιστάκος. 

Το βίντεο που σας έχω είναι από την προβολή στη Λάρισα (μπορεί και να με αναγνωρίσεις στο κοινό!). Στην αρχή υπάρχει μια εισαγωγή του σκηνοθέτη και η ταινία ξεκινάει απο το 4.25

4.25 – 28.10 Επιζώντες της Ψυχιατρικής
28.12 – 42.26 Πρώην Εξαρτημένοι
42.28 – 58.36 Μετανάστες
1.00.10 μέχρι τέλους Συζήτηση με τον Σκηνοθέτη 

Σκέψεις:

  • Αυτό που λέει η Μαρία στο 28.00 είναι η ουσία του προβλήματος στο ψυχιατρικό σύστημα. Ποια ψυχιατράρα θα έριχνε τον εγωισμό του για να ακούσει τι έχουν να πουν οι ψυχικά ασθενείς και θα άκουγε το πως θέλουν να διοικήσουν τις δομές που δουλεύουν οι ίδιοι;
  • Στο δεύτερο μέρος, των πρώην εξαρτημένων, όλα τα παιδιά που βλέπεται να μιλάνε, τα γνωρίζω και τα βλέπω ανά τακτά διαστήματα, όσο κάνω την εκπαίδευση μου στον τομέα των εξαρτήσεων. Ο ένας είναι πλέον εργαζόμενος στο πρόγραμμα και είναι πρότυπο για τα παιδιά που ξεκινάνε την προσπάθεια τους. Το ζευγάρι είναι ακόμα μαζί και παλεύουν για μια καλύτερη ζωή. Το άλλο παλικάρι συνεχίζει τη ζωή του, με ταπεινότητα που μερικές φορές με έχει μπερδέψει…
  • Αν και οι κοπέλες στο μεταναστευτικό βγάζουν μικροψυχία και μικροαστισμό, το παλικάρι στο 52.07 είναι περισσότερο για σφαλιάρες.
  • Μία inside πληροφορία (δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά) λέει ότι όταν η μάνα μίας από τις κοπέλες είδε το ντοκιμαντέρ την έκραξε και την έστειλε σε δομή να “τριφτεί” και να προσφέρει. Μακάρι να είναι αλήθεια και το κορίτσι να έχει βγάλει το κεφάλι από τον κώλο της (που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι).
  • Τελικά είσαι φασιστάκος;



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist